Θεραπεία με πρωτόνια έσωσε παιδάκι με όγκο στον εγκέφαλο!

Η ιστορία του πεντάχρονου Εϊσα που αντιμετώπισε τον όγκο στο κεφάλι του σε κέντρο της Πράγας

«Ο μικρός Εϊσα αντιμετώπισε τον όγκο στον εγκέφαλο χάρη στη θεραπεία με πρωτόνια και πλέον περπατάει και τρώει». Είναι η ανακοίνωση του δικηγόρου της οικογένειας Κινγκ, που είχε «απαγάγει» το πεντάχρονο αγόρι από βρετανικό νοσοκομείο τον περασμένο Αύγουστο.

Κι ενώ τους καταζητούσε η Interpol για απαγωγή, ύστερα από αίτημα των βρετανικών Αρχών, πήγαν πρώτα στη Γαλλία και ακολούθως στη Μαρμπέγια της Ισπανίας. Εκεί συνελήφθησαν, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι, όταν οι βρετανικές Αρχές ακύρωσαν το ένταλμα σύλληψης. Τελικός προορισμός τους ήταν το εξειδικευμένο κέντρο Proton Therapy Center στην Πράγα, όπου ο μικρός υποβλήθηκε με επιτυχία σε θεραπεία με πρωτόνια. 3ef25w4yt 3Τώρα ο Μπρετ και η Ναγκεμέχ Κινγκ δηλώνουν πανευτυχείς, αφού το παιδί τους είναι υγιές.

Η θεραπεία με πρωτόνια είναι μια μορφή ακτινοθεραπείας, η οποία καταστρέφει με ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να προκαλεί βλάβες στα υγιή κύτταρα που βρίσκονται δίπλα τους. Αποφεύγονται έτσι οι παρενέργειες, κυρίως στα παιδιά, ο οργανισμός των οποίων βρίσκεται ακόμη σε ανάπτυξη. Για την εφαρμογή της χρησιμοποιείται επιταχυντής σωματιδίων, ο οποίος οδηγεί δέσμη πρωτονίων πάνω στα ασθενή κύτταρα και τα βομβαρδίζει. Τα πρωτόνια καταστρέφουν το DNA των κυττάρων, με αποτέλεσμα να τα σκοτώνουν ή να εμποδίζουν την αναπαραγωγή τους. Η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, γιατί τα καρκινικά κύτταρα έχουν μειωμένη ικανότητα να διορθώνουν τα λάθη στο DNA τους, σε σχέση με τα φυσιολογικά κύτταρα, και πολλαπλασιάζονται με γρηγορότερο ρυθμό.

Τα πρωτόνια έχουν σχετικά μεγάλη μάζα, με αποτέλεσμα να μη διαχέονται εύκολα προς τον περιβάλλοντα ιστό. Με αυτόν τον τρόπο οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να στοχεύουν και να χτυπούν μόνο τα κύτταρα που επιλέγουν. Είναι επίσης σε θέση να καθορίζουν και το βάθος στο οποίο θα χτυπήσουν, καθώς διεισδύουν ανάλογα με την ενέργεια που μεταφέρουν.

Ο στόχος

Εχουν δηλαδή όση ενέργεια απαιτείται προκειμένου να φτάσουν ακριβώς στον στόχο τους, προστατεύοντας τα κύτταρα που βρίσκονται πέρα από αυτόν. Οσο μεγαλύτερη είναι η ενέργεια που έχουν σε τόσο μεγαλύτερο βάθος φτάνουν.

Συνδυάζοντας αυτά τα δύο χαρακτηριστικά των πρωτονίων -μέγεθος και ενέργεια-, οι ειδικοί μπορούν να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να προσβάλλουν τα υγιή. Αφήνοντας ανέπαφο τον υγιή ιστό, αυτός μπορεί να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του και κατά συνέπεια αποφεύγονται οι παρενέργειες.

Βασίλης Χονδρογιάννης 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ