Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

O 28χρονος συγκυβερνήτης έριξε με σχέδιο το αεροπλάνο

Τι έδειξε το μαύρο κουτί για τον νεαρό πιλότο που οδήγησε το Airbus στη συντριβή και η μάχη του κυβερνήτη του έξω από το cockpit

Τον συγκυβερνήτη της μοιραίας πτήσης της Germanwings Αντρέας Λούμπιτς δείχνουν ξεκάθαρα πλέον όλα τα στοιχεία ως τον άνθρωπο που οδήγησε συνειδητά το Airbus A320 στη συντριβή στις γαλλικές Αλπεις, συμπαρασύροντας στον θάνατο τους 149 συνεπιβαίνοντες.

Παρά το γεγονός ότι ο 28χρονος άρχισε εσκεμμένα τη διαδικασία καθόδου του αεροσκάφους, αφού προηγουμένως κλείδωσε εκτός πιλοτηρίου τον κυβερνήτη, η πράξη του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκρατική ενέργεια, σύμφωνα με τις αρχές. Κατά τον εισαγγελέα της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν, όλα συνέβησαν κατά τα τελευταία λεπτά πριν από τη συντριβή του αεροπλάνου, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες συνομιλίες του θαλάμου διακυβέρνησης.

Λίγο προτού το αεροσκάφος τεθεί σε πορεία καθόδου ο κυβερνήτης Πάτρικ Ζοντερχάιμερ ζήτησε από τον Λούμπιτς να αναλάβει τον έλεγχο και βγήκε από το cockpit. Σε εκείνο ακριβώς το σημείο ο Λούμπιτς ενεργοποίησε το σύστημα καθόδου, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο «χειροκίνητα» και «εσκεμμένα».

«Η πρόθεσή του ήταν να καταστρέψει το αεροπλάνο. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος. Το αεροσκάφος προσέκρουσε στο βουνό με ταχύτητα 700 χιλιομέτρων την ώρα. Δεν πιστεύω ότι οι επιβάτες συνειδητοποίησαν τι συνέβαινε, παρά μόνο την τελευταία στιγμή, γιατί στην ηχογράφηση ακούγονται ουρλιαχτά μόνο τα τελευταία δευτερόλεπτα» είπε χαρακτηριστικά ο Ρομπέν. Οπως τόνισε, νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της πτήσης, οι απαντήσεις του Λούμπιτς προς τον κυβερνήτη ήταν αρχικά ευγενικές. Οταν ο Ζόντερχάιμερ άρχισε το briefing, ο 28χρονος άρχισε του απαντά κοφτά.

Στη συνέχεια ο κυβερνήτης βγήκε από το πιλοτήριο, όμως όταν επιχείρησε να ξαναμπεί, διαπίστωσε πως ο Λούμπιτς τον είχε κλειδώσει έξω. «Ακούγεται ο κυβερνήτης να ζητάει από τον συγκυβερνήτη να αναλάβει και μετά ακούμε τον ήχο μιας καρέκλας να κάνει προς τα πίσω και την πόρτα να κλείνει. Υποθέσαμε ότι ο κυβερνήτης πήγε στην τουαλέτα» είπε ο Ρομπέν προσθέτοντας ότι ύστερα από λίγο ακούγονται μέσα από το σύστημα ενδοεπικοινωνίας του αεροσκάφους οι φωνές του Ζοντερχάιμερ, που ζητάει να του ανοίξει. Δεν παίρνει όμως απάντηση από το cockpit.

Ο κωδικός

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lufthansa Κάρστεν Σπορ, η πόρτα του πιλοτηρίου μπορεί να ανοίξει με την πληκτρολόγηση κωδικού, ο οποίος ενεργοποιεί ένα κουδούνι. Ακόμα κι αν δεν αντιδράσει κανείς από μέσα, η πόρτα ανοίγει αυτόματα – εκτός κι αν κάποιος μέσα από το πιλοτήριο πατήσει τον διακόπτη που κλειδώνει αυτόματα την πόρτα για πέντε λεπτά. «Είτε ο κυβερνήτης δεν πληκτρολόγησε σωστά τον κωδικό -κάτι απίθανο, γιατί όλοι γνωρίζουν απέξω τον κωδικό- ή τον πληκτρολόγησε σωστά, αλλά ο συγκυβερνήτης εμπόδισε το άνοιγμα της πόρτας κλειδώνοντάς τη» εξήγησε ο Σπορ.

Ψύχραιμος

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Λούμπιτς διατήρησε και τις αισθήσεις του και την ψυχραιμία του μέχρι τέλους, αφού η αναπνοή του ήταν φυσιολογική. «Η αναπνοή του δεν πρόδιδε πανικό. Δεν είπε ούτε λέξη. Πλήρης ησυχία στο πιλοτήριο τα τελευταία δέκα λεπτά. Δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ούτε απάντησε στις κλήσεις του πύργου ελέγχου» τόνισε ο Ρομπέν.

Η Lufthansa, από την πλευρά της, εξήγησε πως όλοι οι πιλότοι της περνούν από ιατρικές εξετάσεις, όχι όμως και από ψυχολογικά τεστ, πέραν της ολοκλήρωσης της εκπαίδευσής τους. «Οποια κι αν είναι τα μέτρα ασφαλείας που μπορεί να έχει κανείς σε μια εταιρία, όσο αυστηρές κι αν είναι οι διαδικασίες, τίποτε δεν θα μπορούσε να εμποδίσει μια τέτοια μεμονωμένη πράξη» επέμεινε ο Σπορ.

Υπέφερε από κατάθλιψη ο 28χρονος;

Την ώρα που οι Αρχές αναφέρουν πως δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για τους λόγους που ώθησαν τον συγκυβερνήτη να ρίξει το αεροσκάφος, μια νέα μαρτυρία έρχεται να εξηγήσει ίσως την απροσδόκητη συμπεριφορά του Αντρέας Λούμπιτς. Η μητέρα πρώην συμμαθήτριάς του δήλωσε στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ότι ο 28χρονος πιλότος είχε εκμυστηρευτεί στην κόρη της πως είχε αναγκαστεί να διακόψει για ένα διάστημα την εκπαίδευσή του, εξαιτίας κατάθλιψης.

«Υπέφερε από σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης, κατάθλιψη» είπε η γυναίκα. Η κόρη της τον είδε τελευταία φορά πριν από τα Χριστούγεννα, όμως η συμπεριφορά του ήταν φυσιολογική. Μέλη της λέσχης χειριστών ανεμόπτερων της οποίας ήταν μέλος ανέφεραν ότι διαπίστωσαν συμπτώματα κατάθλιψης όταν τον είδαν τελευταία φορά, το φθινόπωρο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa Κάρστεν Σπορ επιβεβαίωσε ότι ο Λούμπιτς ξεκίνησε την 6ετή εκπαίδευσή του το 2008, στη διάρκεια της οποίας απείχε πράγματι για ένα 6μηνο, ωστόσο ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές του. Το 2013 η πτητική του ικανότητα είχε αναγνωριστεί και από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η εμπειρία του 28χρονου πιλότου από το Μονταμπάουερ της Ρηνανίας ήταν ωστόσο ελάχιστη, καθώς είχε μόλις 630 ώρες πτήσης. Ονειρό του ήταν να πετάξει με Airbus A320, ενώ στα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονταν η ηλεκτρονική μουσική και το τρέξιμο. Το προφίλ του στο facebook διαγράφηκε κάποια στιγμή μέσα στις προηγούμενες τρεις ημέρες, ενώ αμέσως μετά την ανακοίνωση της εισαγγελίας της Μασσαλίας δημιουργήθηκε -ανάμεσα σε πολλές άλλες- σελίδα που τον χαρακτήριζε «ήρωα του Ισλαμικού Κράτους», η οποία κατέβηκε ύστερα από λίγα λεπτά.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη 

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....