Δεν τους αρκεί ο «φόρος λίπους»

Mακριά από τη συμφωνία με τους δανειστές οι προτάσεις της κυβέρνησης. Τι δεν δέχεται η ελληνική πλευρά

Σημαντική απόσταση εξακολουθεί να χωρίζει την κυβέρνηση και τους δανειστές της χώρας μας, όπως έδειξαν οι εντατικές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η ελληνική πλευρά δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι θα συγκεντρώσει 3 δισ. ευρώ με τα μέτρα που προτείνει. Τα τελευταία, σύμφωνα με πληροφορίες, φθάνουν στο σημείο να περιλαμβάνουν «φόρο λίπους», δηλαδή πρόσθετο φόρο σε προϊόντα με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη, καθώς και ένα «κόλπο» με τον ΕΝΦΙΑ (προτείνεται να μετονομαστεί και να υποστεί τροποποιήσεις, ώστε να επιβαρυνθούν οι μεγαλύτερες ιδιοκτησίες και να ελαφρυνθεί η πρώτη κατοικία, κάτι που θα αποφέρει όμως μειωμένα έσοδα κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με σήμερα).

Αύξηση ορίων ηλικίας

Η κυβέρνηση απορρίπτει αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλαγές στα εργασιακά και μειώσεις μισθών – συντάξεων. Οι πιστωτές μας επιμένουν σε μειώσεις επικουρικών συντάξεων ακόμα και κατά 90%, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (για όσους σήμερα μπορούν να αποχωρήσουν στην ηλικία των 62 ετών με μειωμένη σύνταξη ή όσους συνταξιοδοτούνται με 37-40 έτη εργασίας ανεξαρτήτως ηλικίας) και κατάργηση των εξαιρέσεων από τον ΦΠΑ, με έμφαση στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Οι κυριότερες προτάσεις της ελληνικής πλευράς είναι:

«Φόρος λίπους»: Πρόσθετος φόρος σε προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη και λίπος ή ακόμα κι αλάτι, όπως ζωικά προϊόντα, αναψυκτικά κλπ.

Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXISnet, ώστε να αποδίδεται άμεσα ο ΦΠΑ.

Διεύρυνση της χρήσης καρτών (χρεωστικών, πιστωτικών) στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και καθιέρωση λοταρίας αποδείξεων, για να έχουν κίνητρο οι πολίτες να συγκεντρώνουν αποδείξεις.

Εξετάζεται η αύξηση των φόρων σε ποτά – καύσιμα (πλην πετρελαίου θέρμανσης) και η επιβολή ειδικού φόρου ή η αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα πολυτελείας, όπως σκάφη αναψυχής.

Εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλο το Δημόσιο.

Καθιέρωση αντικινήτρων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και διοικητική ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων.

Αξιοποίηση κάθε λίστας φοροδιαφυγής για την άντληση εσόδων και «πρόστιμο» 10%-15% επί των καταθέσεων όσων φιγουράρουν στις λίστες αυτές (π.χ. «λίστα Λαγκάρντ»).

Αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 45%-50% και εισαγωγή νέων κλιμακίων.

Δέσμευση για συνέχιση ιδιωτικοποιήσεων, με ρητή αναφορά σε ΟΛΠ, 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ΟΣΕ, ιπποδρομιακό στοίχημα.

Εσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες και τις άδειες διαδικτυακού τζόγου.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ