Ραβασάκια για τις δόσεις των δανειοληπτών

Η απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα για την τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών και η 15νθήμερη παράταση

Γραπτές ειδοποιήσεις σε χιλιάδες δανειολήπτες που δεν θα έχουν καταβάλει εμπρόθεσμα τη δόση του δανείου τους θα στείλουν οι τράπεζες μέχρι την 30ή Ιουνίου 2015, στο πλαίσιο απόφασης που υπέγραψε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και με την οποία τροποποιείται ο Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών.

Η πρώτη ειδοποίηση

Σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής πιστωτικών και ασφαλιστικών θεμάτων της Τραπέζης της Ελλάδος, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, η πρώτη υποχρεωτική γραπτή ειδοποίηση σε δανειολήπτες που δεν θα έχουν καταβάλει εμπρόθεσμα τη δόση του δανείου τους θα αποσταλεί μέχρι την 30ή Ιουνίου 2015 για όλες τις περιπτώσεις δανείων που συμπληρώνουν οποτεδήποτε πριν από την ημερομηνία αυτή καθυστέρηση μεγαλύτερη των 45 ημερών.

Σημειώνεται πως αρχικά η κώδικας προέβλεπε πως η τράπεζα έχει υποχρέωση να ενημερώσει και να παράσχει την απαιτούμενη πληροφόρηση σε δανειολήπτη, εφόσον το δάνειό του σημειώσει καθυστέρηση πέραν των 30 ημερών. Με την απόφαση του Γ. Στουρνάρα το περιθώριο αυτό επεκτείνεται κατά 15 ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω ειδοποίηση θα παρέχει προθεσμία 15 εργάσιμων ημερών στον δανειολήπτη να ενταχθεί στο στάδιο της συγκέντρωσης οικονομικών και άλλων πληροφοριών του κώδικα και να υποβάλει τα σχετικά στοιχεία στην τράπεζά του.

Εφόσον είναι φυσικό πρόσωπο, θα υποβάλει συμπληρωμένη την «Τυποποιημένη Κατάσταση Οικονομικής Πληροφόρησης» και εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο, τα στοιχεία τα οποία ζητούνται από το ίδρυμα για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας νομικού προσώπου.

Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης θα αποστέλλεται εντός 15 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της προθεσμίας -δηλαδή έως τις 15 Ιουλίου- προειδοποιητική επιστολή.

Αυτή θα αφορά ειδικά τις περιπτώσεις δανειοληπτών των οποίων ο αποχαρακτηρισμός ως συνεργάσιμων μπορεί να έχει συνέπεια τον εκπλειστηρίασμα της κατοικίας όπου οι ίδιοι διαμένουν, με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το τραπεζικό ίδρυμα.

Τι συμβουλεύει η ΕΚΠΟΙΖΩ

Σε ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει: « Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι λύσεις που προτείνονται από τις τράπεζες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του οφειλέτη, με ορίζοντα αποπληρωμής, και όχι να προωθούν την απώλεια της κατοικίας μέσω μίσθωσης ή leasing ή με αιώνιες δόσεις».

«Για τον λόγο αυτό οι δανειολήπτες προτρέπονται να απευθύνονται στην ΕΚΠΟΙΖΩ προκειμένου να λαμβάνουν συμβουλές και υποστήριξη σχετικά με τις τηρούμενες διαδικασίες και τις λύσεις που προτείνονται, στο πλαίσιο εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ελενα Σολωμού 

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ