Αγωγή (4.300.000 €) στην ΕΥΠ από «βαθύ λαρύγγι»

Επιχειρηματίας, στρατολογημένος από το 2000, ζητεί τα χρήματα που δεν τού έδωσαν για πληροφορίες που πούλησε

Ολα τα… απίθανα συμβαίνουν στην πολύπαθη ΕΥΠ! Ακόμα και να καταθέσει σε βάρος της αγωγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ το πιο «βαθύ λαρύγγι» της, με το αιτιολογικό ότι δεν εισέπραξε τις αμοιβές που του είχε υποσχεθεί η μυστική υπηρεσία (από τα κρυφά κονδύλια του υπουργείου Δημόσιας Τάξης) για τις πληροφορίες που της έδωσε!

Και όμως, αυτό το απίστευτο συνέβη με έναν επιχειρηματία από περιοχή της Πελοποννήσου, ο οποίος είχε στρατολογηθεί στις αρχές του 2000 από την ΕΥΠ ως πληροφοριοδότης υψηλού ρίσκου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Espresso», ο συγκεκριμένος άνθρωπος φέρεται ότι έχει δώσει πολλές δουλειές στην ΕΥΠ και κατ’ επέκτασιν στις αστυνομικές Αρχές, καθώς είχε καταφέρει να διεισδύσει σε διεθνή κυκλώματα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, όπλων, ακόμα και λαθρομεταναστών.

Στην αγωγή, με την οποία ζητεί το ποσό των 4.300.000 ευρώ για… αποζημιώσεις που δεν έλαβε για τις δουλειές που ισχυρίζεται ότι αποκάλυψε, όπως είχε συμφωνηθεί, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Συνεργάστηκα με τις διωκτικές Αρχές της χώρας, παριστάνοντας και εγώ τον παράνομο, προκειμένου να μπορέσω να “εισέλθω” σε διάφορες σπείρες και συμμορίες και φθάνοντας μάλιστα να κατηγορηθώ (ακόμη και να καταδικαστώ) για “παράνομες πράξεις”, αρνούμενος να αποκαλύψω τον πραγματικό ρόλο μου, όπως είχα δεσμευτεί κατά την ανωτέρω συνεργασία, προκειμένου να διευκολύνω τις Αρχές στην πάταξη διάφορων εγκλημάτων αλλά και φοβούμενος για την ίδια τη ζωή μου, αν αποκαλυπτόταν ο ρόλος μου».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι ο άνθρωπος ο οποίος το 2014 «έστησε» την ελεγχόμενη παράδοση όπλων, εκρηκτικών και ενός ρουκετοβόλου RPG μέσα σε ένα παγιδευμένο με δορυφορικούς κοριούς αυτοκίνητο σε μικρο δρόμο στο Παλαιό Φάληρο. Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί την 1η Φεβρουαρίου του 2014, όταν η ΕΛ.ΑΣ. αναγκάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα την ύπαρξη του οχήματος, καθώς ο καταζητούμενος τότε γνωστός «αντάρτης πόλης» που φερόταν ως παραλήπτης των όπλων αντιλήφθηκε την παγίδα και δεν εμφανίστηκε ποτέ στην περιοχή. Ο ίδιος άνθρωπος φέρεται ότι είχε δώσει ουσιαστικά «στο πιάτο» και το κύκλωμα των Αλβανών εμπόρων όπλων που προμήθευε τις εγχώριες ένοπλες οργανώσεις με καλάσνικοφ, εκρηκτικά και ρουκετοβόλα RPG. Οπως είχε αποκαλύψει στην ΕΥΠ, το ίδιο κύκλωμα είχε προμηθεύσει το ρουκετοβόλο και τη ρουκέτα με την οποία η οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας χτύπησε την αμερικανική πρεσβεία τον Ιανουάριο του 2007.

Αποκάλυψη

Φέρεται ακόμη να είχε αποκαλύψει στην υπηρεσία και τη μεγάλη υπόθεση με τα λαθραία τσιγάρα στο Γύθειο, στην οποία είχε εμπλακεί και το όνομα του πρώην ΕΚΑΜιτη Χρήστου Πατουχέα (συνελήφθη πρόσφατα ως συνεργός του Χριστόδουλου Ξηρού). Το «βαθύ λαρύγγι» αναφέρει στην αγωγή ότι ενώ, είχε συμφωνήσει με τον «χειριστή» του την καταβολή συγκεκριμένων χρηματικών ποσών για τις υποθέσεις που θα έδινε, τα χρήματα δεν έφθασαν ποτέ στα χέρια του. Και αυτό ενώ ο ίδιος διακινδύνευε τη ζωή του χωμένος σε κυκλώματα μαφιόζων, προκειμένου να έχει πρόσβαση σε ασφαλείς πληροφορίες, με αποτέλεσμα -όπως ο ίδιος υποστηρίζει- «το κεφάλι του να κρέμεται από μια κλωστή»!

Πως εισχώρησε στα σκοτεινά μονοπάτια του υποκόσμου

Ο επιχειρηματίας από την Πελοπόννησο που υπέβαλε αγωγή εναντίον της ΕΥΠ ζητώντας τα «δεδουλευμένα» είχε ξεκινήσει σταδιακά την «καριέρα» του πληροφοριοδότη στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Τότε το μετέπειτα «βαθύ λαρύγγι» ήρθε σε επαφή με υψηλόβαθμο αξιωματικό που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Ασφάλειας ενός από τους νομούς και άρχισε να δίνει πληροφορίες για λαθρεμπόριο τσιγάρων, οι οποίες αποδείχθηκαν σωστές. Ο έμπειρος αστυνομικός αντιλήφθηκε πως είχε να κάνει με άνθρωπο που γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις στα σκοτεινά μονοπάτια του υποκόσμου. Οταν το «βαθύ λαρύγγι» έδωσε «στο πιάτο» μια μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων, που μεταφέρονταν με φορτηγό πλοίο ανοιχτά της Πύλου, ο αστυνομικός στον οποίο έδινε τις πληροφορίες τον έφερε σε μια πρώτη επαφή με την ΕΥΠ και τα… μυστικά κονδύλια του υπουργείου Δημόσιας Τάξης!

Ο Πελοποννήσιος επιχειρηματίας φέρεται ότι στρατολογήθηκε άμεσα από τη μυστική υπηρεσία και άρχισε να ταξιδεύει στα Βαλκάνια, όπου δημιουργούσε το δικό του δίκτυο συλλογής πληροφοριών. Πολύ σύντομα απέκτησε γνώση των κυκλωμάτων που διακινούσαν στην Ελλάδα παράνομα όπλα από γειτονικές χώρες, αλλά και όσον αφορά το μαύρο χρήμα που ξέπλεναν Ελληνες κακοποιοί στη γειτονιά των Βαλκανίων. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε καταφέρει να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με έναν από τους εμπλεκομένους στη συμμορία που πραγματοποίησε την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, και μάλιστα του πρότεινε να ξεπλύνουν τα χρήματα σε τράπεζα της Ελβετίας!

Θεοδόσης Π. Πάνου 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ