«Νίκησαν» τον ιό HIV με αντισώματα

Τα «αντίγραφα» των δυνατών πρωτεϊνών κατά της νόσου

Ενα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση του HIV έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχημένη κλινική δοκιμή μιας καινούργιας θεραπείας αντισωμάτων που κατάφερε να καταστείλει τη νόσο στους ασθενείς.

Η καινοτομία ανήκει σε διεθνή επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Michel Nussenzweig από το πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, που μετάγγισε στους ασθενείς αντισώματα τα οποία εξουδετερώνουν τον ιό, γεγονός που αποδείχθηκε όταν αυτά έφτασαν στο αίμα των ασθενών.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, η οποία έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Nature», η νέα θεραπευτική προσέγγιση χρησιμοποιεί «κλώνους» των πρωτεϊνών του ανοσοποιητικού συστήματος που έχουν ληφθεί από έναν οργανισμό που παρουσιάζει φυσικό έλεγχο της νόσου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ανθρώπινος οργανισμός παρουσιάζει από τη φύση του άμυνα στον ιό του AIDS, καθώς παράγει έναν ολόκληρο «στρατό» από πρωτεΐνες που βασίζεται στα όπλα του, τα οποία δεν είναι άλλα από τα αντισώματα. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι πρωτεΐνες αυτές δεν είναι αρκετά ισχυρές για να νικήσουν τον ιό, γι’ αυτό οι ερευνητές συγκέντρωσαν αντίγραφα των πιο δυνατών, που έχουν την ικανότητα να αδρανοποιούν πολλά διαφορετικά στελέχη του ιού.

Η επίδραση

Οπως διαπιστώθηκε στις δοκιμές, οι ασθενείς που έλαβαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πρωτεϊνών και αντισωμάτων κατάφεραν να καταπολεμήσουν τον ιό, μειώνοντας τα αντίγραφα του HIV στο αίμα. Ωστόσο η επίδραση αυτή δεν ήταν σε όλους τους ασθενείς ίδια σε διάρκεια, καθώς σε ορισμένους κράτησε τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, ενώ σε άλλους λιγότερο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Michel Nussenzweig ο οποίος μίλησε στο BBC, η εν λόγω θεραπεία είναι διαφορετική από εκείνες που χρησιμοποιούνται σήμερα, επειδή προέρχεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και δίνει τη δυνατότητα στο ανοσοποιητικό του ασθενούς να τονωθεί.

Οπως αναφέρει το BBC, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συνέχιση των δοκιμών και των ερευνών τους θα ενισχύσει τις θεραπευτικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα, ανοίγοντας τον δρόμο για την εύρεση μιας πραγματικής θεραπείας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ