«Οντισιόν» για… Αϊνστάιν!

Οι «κυνηγοί» της MENSA αναζητούν (μέσω τεστ IQ) στη Θεσσαλονίκη άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης

Σκληρή μάχη για να διαπιστωθεί εάν οι διαγωνιζόμενοι που θα κλειστούν για λίγη ώρα σε μια αίθουσα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας βρίσκονται στο 2% του ανθρώπινου πληθυσμού που διαθέτει υψηλό δείκτη νοημοσύνης αναμένεται να δοθεί την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη! Πρόκειται για το ομαδικό τεστ IQ, το οποίο θα κρίνει ποιοι θα είναι τα επόμενα δυνατά μυαλά, μέλη της MENSA, της διεθνούς ομάδας που απαρτίζεται από άτομα με αξιοζήλευτο δείκτη νοημοσύνης. Το ομαδικό τεστ θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 19 Απριλίου, στις 16.00 και στις 17.30, στο αμφιθέατρο 3 του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα τεστ απευθύνονται σε παιδιά 10 έως 14 ετών και άτομα άνω των 14 ετών.

Αποτελούνται μόνο από σχηματικές παραστάσεις, ώστε να μπορούν να απαντηθούν από όλους (ακόμη και από αυτούς που δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση), και δεν προϋποθέτουν εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.

«Οι εξετάσεις αυτές είναι υπόθεση του καθενός και τις δίνει κάποιος επειδή απλώς θέλει να τις περάσει! Στο εκπαιδευτικό σύστημα λαμβάνονται υπόψη οι επιδόσεις, όμως σε διανοητικό επίπεδο υπάρχουν κυνηγοί κεφαλών που αναζητούν όσους έχουν υψηλό δείκτη ευφυΐας. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση γίνονται τεστ ευφυΐας για θέσεις εργασίας, κάτι που ορισμένοι το θεωρούν ρατσιστικό» λέει στην «Espresso» ο Λέανδρος Βατάκας, χειρουργός οφθαλμίατρος και μέλος της MENSA.

Η ΜENSA είναι παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, σκοπός του οποίου είναι η αναγνώριση, η έρευνα και η προώθηση της ανθρώπινης ευφυΐας ως μέσο έκφρασης αλλά και ως μέσο προόδου της ανθρωπότητας. Αυτή η διεθνής κοινότητα απαρτίζεται από μέλη των οποίων ο δείκτης νοημοσύνης τούς κατατάσσει στο ανώτερο 2% του πληθυσμού. Για την εισαγωγή στη MENSA το IQ αποτελεί το μοναδικό κριτήριο και μετράται με αναγνωρισμένα και αξιόπιστα τεστ, τη σύνταξη των οποίων επιμελούνται ειδικοί ψυχολόγοι.

Ως αποδεικτικό του δείκτη νοημοσύνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο τα αποτελέσματα των εξετάσεων που διεξάγει η MENSA. Το τεστ αποτελείται από 45 ερωτήσεις και ο χρόνος επίλυσης είναι 20 λεπτά. Οι απαντήσεις αξιολογούνται από πιστοποιημένο ψυχολόγο, ενώ η διαδικασία είναι εμπιστευτική. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί το σκορ εισαγωγής, υπάρχει η δυνατότητα επανάληψης δύο φορές, σε διαστήματα μεταξύ τους άνω των έξι μηνών.

Νίκος Πιτσιακίδης 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ