Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Πέτρος Κόκκαλης: Το οικολογικό όραμά του, η φυγή του από τον ΣΥΡΙΖΑ,...

«Οι ευρωεκλογές θα δώσουν στον Κόσμο τη δυνατότητα να...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...

Η 25χρονη και η πολυγαμική οικογένεια των… ζόμπι!

Πολυγαμική έγινε η 25χρονη Φελίσιτι Κάντλεκ, καθώς μεγάλωσε την...

Ο αληθινός Φόρεστ Γκαμπ: Έτρεξε από την μια άκρη της Αφρικής στην...

Σαν να ήταν ο Φόρεστ Γκαμπ, άνδρας πήγε τρέχοντας...

Ο «Αστακός» του Λάνθιμου στις Κάννες

Η πολυσυζητημένη νέα ταινία του Γ. Λάνθιμου ετοιμάζεται να διεκδικήσει τον Χρυσό Φοίνικα

Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο… αστακός του ετοιμάζονται για το κόκκινο χαλί των Καννών! Η νέα πολυσυζητημένη ταινία του Ελληνα κινηματογραφιστή με τίτλο «The Lobster» διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα στο 68ο Φεστιβάλ Καννών που σηκώνει αυλαία στις 13 Μαΐου στην Κρουαζέτ.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, το φιλμ του Λάνθιμου έχει συμπεριληφθεί στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης, 17 χρόνια μετά τη θριαμβευτική κατάκτηση του μεγάλου βραβείου του φεστιβάλ από τον αξέχαστο Θεόδωρο Αγγελόπουλο για την ταινία του «Μια αιωνιότητα και μια μέρα». Χαρακτηριστικό
e432r234t 2είναι δε πως η ενδιαφέρουσα κινηματογραφική δουλειά του Λάνθιμου επιλέχθηκε από τους διοργανωτές του φεστιβάλ ανάμεσα σε 1.854 φιλμ που προβλήθηκαν! Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 24 Μαΐου, ενώ φέτος η διοργάνωση τιμά την Ινγκριντ Μπέργκμαν γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας ηθοποιού.

«Είναι μέρος της παράδοσης του φεστιβάλ να υπάρχουν ταινίες που δεν καταλαβαίνεις τα πάντα» υποστήριξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεσμού Τιερί Φρεμό για την ταινία του Λάνθιμου τονίζοντας πως είναι «μία από τις πιο μυστηριώδεις του διαγωνιστικού προγράμματος». Και πολλά υποσχόμενες θα προσθέταμε εμείς, αν σκεφτεί κανείς ότι τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν οι Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάις, Μπεν Γουίσο, Λία Σεντού και Τζον Σ. Ράιλι.

Τοποθετημένο σε ένα κοντινό μέλλον, το «Lobster» μας μεταφέρει σε μια πόλη όπου ισχύουν περίεργοι κανόνες. Σύμφωνα με αυτούς, οι άνθρωποι που είναι μόνοι συλλαμβάνονται και μεταφέρονται σε ένα ξενοδοχείο, όπου είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε 45 μέρες.

Το σενάριο

Αν αποτύχουν, μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους και απελευθερώνονται στο δάσος. Το σενάριο έχουν γράψει από κοινού οι Ευθύμης Φιλίππου και Γιώργος Λάνθιμος. Να θυμίσουμε πως η χώρα μας έχει μακρά παράδοση στο Φεστιβάλ των Καννών.

Η πρώτη ελληνική ταινία που διεκδίκησε (ανεπιτυχώς) τον Χρυσό Φοίνικα ήταν η «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη και ακολούθησε το φιλμ του Ζυλ Ντασσέν «Ποτέ την Κυριακή» με τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία κέρδισε το 1960 βραβείο ερμηνείας.

Το 1962 η «Ηλέκτρα» απέσπασε βραβεία κινηματογραφικής μεταφοράς και ηχητικής επένδυσης, ενώ ο Κώστας Γαβράς το 1982 κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα για το φιλμ του «Ο αγνοούμενος».

Το 1998 ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», ενώ το 2009 ο Γιώργος Λάνθιμος για τον «Κυνόδοντα» απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία «Ενα κάποιο βλέμμα».

Τα φιλμ-αντίπαλοί στο 68ο φεστιβάλ

Καθόλου εύκολη υπόθεση δεν θα είναι η κατάκτηση του Χρυσού Φοίνικα για τον Ελληνα κινηματογραφιστή. Και αυτό γιατί στο ρινγκ του επίσημου διαγωνιστικού θα χρειαστεί να «κονταροχτυπηθεί» με τον Ιταλό σκηνοθέτη Ματέο Γκαρόνε για την ταινία του «The Tale of Tales», με πρωταγωνιστές τους Βενσάν Κασέλ και Σάλμα Χάγεκ, αλλά και με τον Πάολο Σορεντίνο και το «Youth», στο οποίο παίζουν οι Χάρβεϊ Καϊτέλ και Μάικλ Κέιν. Στην ίδια κατηγορία διαγωνίζονται ο Γκας Βας Σαντ με την ταινία «The sea of trees», με πρωταγωνιστή τον Μάθιου Μακόναχι, ο Τζάστιν Κερζέλ με τον «Μακμπέθ», φιλμ στο οποίο παίζουν η Μαριόν Κοτιγιάρ και ο Μάικλ Φασμπέντερ, αλλά και ο Τοντ Χέινς με το «Carol» και πρωταγωνίστριες τις Κέιτ Μπλάνσετ και Ρούνεϊ Μάρα.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Μουρμούρα» για Μπάμπη χωρίς το έτερον ήμισυ

Με τη δημοφιλή κωμική σειρά του τηλεοπτικού κοινού «Μην...