Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού...

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 19 Απριλίου

ΚΡΙΟΣΕίστε έτοιμοι να μπείτε στη διαδικασία να εξισορροπήσετε τις...

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Το… κιτς made in China!

Στην Κίνα δίνουν και παίρνουν οι αρχιτεκτονικοί πειραματισμοί, όχι πάντα με ιδιαίτερη επιτυχία…

Κάποια από τα γιγαντιαία κτίρια που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια απ’ άκρη σ’ άκρη της Κίνας αποτελούν κάτι σαν… φυσική συνέχεια του «Bird’s Nest», του σταδίου που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Κάποια άλλα όμως δεν είναι παρά η επιτομή του κιτς. Καθώς συνεχίζεται η άνθιση στον κατασκευαστικό τομέα της χώρας, οι αρχιτεκτονικοί πειραματισμοί συνεχίζονται με φρενήρεις ρυθμούς, ομολογουμένως όμως όχι πάντα με ιδιαίτερη επιτυχία. Σε online γκάλοπ που πραγματοποίησε η κινεζική αρχιτεκτονική εταιρεία Archcy, το «Beijing Tianzi Hotel» υπερασπίστηκε τον τίτλο του πιο άσχημου κτιρίου της Κίνας, τον οποίο είχε κατακτήσει το 2012 σε διαφορετική κατάταξη, καθώς οι συμμετέχοντες στο γκάλοπ το ψήφισαν για μία ακόμη φορά ως ένα από τα χειρότερα της χώρας – και όχι άδικα, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες.

Η πρόσοψή του απεικονίζει τρεις Κινέζους θεούς-σύμβολα ευημερίας, ευτυχίας και επαγγελματικής επιτυχίας. Στην ίδια λίστα συμπεριελήφθη και το «Pangu Plaza» που είχε χρησιμοποιηθεί την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και το νέο κτίριο που στεγάζει πλέον τα αρχηγεία της εφημερίδας «People’s Daily», λόγω του ατυχούς σχήματός του που παραπέμπει σε γιγαντιαίο φαλλό. Αντίστοιχα, η Ανατολική Πύλη της πόλης Σουζού, το κόστος κατασκευής της οποίας άγγιξε τα 527 εκατομμύρια ευρώ, υποτίθεται ότι έχει σχήμα αψίδας, ωστόσο παρομοιάζεται από πολλούς Κινέζους με μακρύ ανδρικό εσώρουχο.

Φυσικά υπάρχουν και αρκετές νέες αρχιτεκτονικές κατασκευές που αποτελούν αντικείμενα θαυμασμού, όπως, για παράδειγμα, το νέο «Phoenix International Media Center» στο Πεκίνο, το οποίο έχει ξεχωριστό σχήμα, με μεταλλικές καμπύλες και γυάλινες εξωτερικές επιφάνειες που αντανακλούν το φως. Το ύψους 55 μέτρων κτίριο που κατασκευάστηκε από το Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικού Σχεδίου του Πεκίνου έχει συνολική επιφάνεια 65.000 τ.μ. τα οποία θα φιλοξενήσουν γραφεία, εστιατόρια, αλλά και τα αρχηγεία της Phoenix TV, μόλις ανοίξει τις πύλες του στα τέλη της χρονιάς. Εξαιρετικά σύγχρονο και λιτό, το κτιριακό συγκρότημα «The Linked Hybrid» που βρίσκεται στην πρωτεύουσα έχει πάρει επίσης πολύ καλές κριτικές, ωστόσο κατά γενική ομολογία το κορυφαίο όλων παραμένει το Ολυμπιακό Στάδιο της κινεζικής πρωτεύουσας.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...