Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Γερμανός κροίσος επινόησε τον θάνατό του για να το σκάσει με τη...

Ο Γερμανός κροίσος Καρλ Εριβάν Χάουμπ, που αγνοείται εδώ...

Η έπαυλη-φάντασμα και η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε εκδρομή

Ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα, ανεξήγητους θανάτους και δύο τρομακτικές...

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του...

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Με τα κράνη της οργής έξω από τη Βουλή

Χιλιάδες μεταλλωρύχοι έφτασαν στην Αθήνα με πούλμαν από τις Σκουριές Χαλκιδικής και «πολιόρκησαν» επί ώρες το Σύνταγμα

«Αρωμα» μεταλλείων είχε χθες το κέντρο της Αθήνας από τη δυναμική συγκέντρωση χιλιάδων μεταλλωρύχων, που έφτασαν τα ξημερώματα της Πέμπτης από τις Σκουριές Χαλκιδικής με 84 πούλμαν και δεκάδες οχήματα.

4er34t 9Φορώντας πορτοκαλιά φωσφόριζε γιλέκα και κράνη και κρατώντας σημαίες που έγραφαν «Ναι στην ανάπτυξη, ναι στα μεταλλεία», οι περίπου 5.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πολύωρη πορεία στους δρόμους και για περισσότερες από δύο ώρες έκαναν «κατάληψη» στην πλατεία Συντάγματος φωνάζοντας υπέρ της λειτουργίας των μεταλλείων της Ελληνικός Χρυσός.

Συνοδευόμενοι από τις συζύγους αλλά και τα παιδιά τους διέκοψαν την κυκλοφορία στη λεωφόρο Αμαλίας προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος. Αλλοι απολάμβαναν τον ήλιο και… ξάπλωναν κάτω από δέντρα τρώγοντας κάτι από τις καντίνες, οι οποίες είχαν στηθεί από νωρίς στην πλατεία. Ο 59χρονος συνταξιούχος Κωνσταντίνος Ρίζος, που ξεκίνησε να εργάζεται στις Σκουριές το 1979 και βγήκε στη σύνταξη το 2011, ήρθε στην Αθήνα με τη σύζυγό του και είπε στην «Espresso»: 4er34t 11«Οι μεταλλωρύχοι αγαπάμε το περιβάλλον πολύ περισσότερο απ’ όλους τους οικολόγους. Ο ένας από τους δύο γιους μου δουλεύει στα μεταλλεία εδώ και επτά χρόνια και σύντομα θα τον ακολουθήσει και ο δεύτερος. Τόσα χρόνια τα χωριά μας δεν είχαν πρόβλημα με την ανεργία και οι νέοι πιάνουν δουλειά με μισθό από 1.100 έως 1.400 ευρώ! Αν κλείσουν τα μεταλλεία, ο τόπος θα μαραζώσει».

Η 32χρονη Μαρία δήλωσε πως τρέμει στην ιδέα της ανεργίας: «Ημουν χωρίς δουλειά για έξι χρόνια. Το κλίμα στις Σκουριές είναι τεταμένο. Καθημερινά ακούμε ιστορίες για συναδέλφους μας που εκφοβίζονται και απειλούνται».

Τον φόβο πως αν κλείσουν τα μεταλλεία, «θα κλείσουν μαζί τους εκατοντάδες σπίτια» εξέφρασε ο 42χρονος Αγγελος Λαλιώτης: «Είμαι γέννημα θρέμμα της περιοχής και ζω εκεί με τη γυναίκα και τα τρία παιδιά μου. Ημουν άνεργος για πολλά χρόνια. Ολα τα χωριά που βρίσκονται κοντά στα μεταλλεία, περίπου 11, είναι υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας».

Δύσκολες στιγμές 

Στο πλευρό του συζύγου της που εργάζεται στις Σκουριές στάθηκε η 26χρονη Ντίνα: «Στέκομαι στο πλευρό του άντρα μου και θα παλέψουμε μαζί. Είμαστε από το Νεοχώρι και έχουμε περάσει δύσκολες στιγμές. Ο σύζυγός μου ήταν άνεργος επτά ολόκληρα χρόνια και κάποια στιγμή δούλευε 14 ώρες τη μέρα για 20 ευρώ. Τα χωριά που έχουν πρόβλημα είναι η Ιερισσός και η Μεγάλη Παναγιά. Εκεί ο κόσμος προπηλακίζεται και χλευάζεται συνεχώς. Πετάνε πέτρες στα σπίτια τους, καίνε τα αμάξια τους, τους βρίζουν! Σε κάποιον είχαν κόψει ακόμη και τα φρένα του αυτοκινήτου! Σε αυτά τα χωριά έχουμε να πάμε πάνω από τέσσερα χρόνια, γιατί φοβόμαστε».

4er34t 10Κατά της κυβερνητικής πολιτικής τάχθηκε ο Αγγελος Δεληγιόβας, πατέρας δύο αγοριών: «Η σημερινή κυβέρνηση θέλει να στείλει στην ανεργία τόσες χιλιάδες εργάτες. Ο κ. Λαφαζάνης πρέπει να καταλάβει πως δεν θα το βάλουμε κάτω! Αγαπάμε τον τόπο μας και δεν πρόκειται να γίνουμε μετανάστες».

Με εμβατήρια, συρτάκι και μελωδίες

Με «παρέλαση» στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, συρτάκι, εμβατήρια και μελωδίες του Θεοδωράκη έντυσαν χθες την… απόβασή τους στην πρωτεύουσα οι μεταλλωρύχοι. Το κέντρο της πόλης παρέλυσε από νωρίς το πρωί. Χτυπώντας ρυθμικά τα κράνη τους και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Εργατιά, ενωμένη σαν γροθιά» και «Κάτω τα χέρια από τα μεταλλεία», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή υποχρεώνοντας την Αστυνομία να διακόψει διαδοχικά την κυκλοφορία στα δύο ρεύματα της Μεσογείων, στη Βασιλίσσης Σοφίας και αλλού.

Αντιπροσωπία των μεταλλωρύχων συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και τον γενικό γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολο Αλεξόπουλο, με τους εκπροσώπους των σωματείων να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και τον κ. Τσιρώνη να καλεί την εταιρία Eldorado Gold να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους εργαζομένους ως «ασπίδα», στην προσπάθειά της να αποφύγει τους ελέγχους. «Η Eldorado Gold χρησιμοποιεί τους εργαζομένους και τις ανησυχίες τους για να συγκαλύψει παράνομες, αυθαίρετες και αντιπεριβαλλοντικές συμπεριφορές» διαμήνυσε το υπουργείο διαβεβαιώνοντας ότι κανείς από τους μεταλλωρύχους δεν θα χάσει τη δουλειά του.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την πλατεία Συντάγματος και επέδωσαν ψηφίσματα στην πρεσβεία του Καναδά, στα γραφεία της Ε.Ε. και της Eldorado Gold, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο υπουργείο Οικονομικών και στη Βουλή. Εκεί τους «υποδέχθηκαν» οι βουλευτές της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης και Νότης Μηταράκης, και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος. 4er34t 5Αν και οι μεταλλωρύχοι προγραμμάτιζαν «κατασκήνωση» στο Σύνταγμα, τελικά αποχώρησαν, λόγω της προγραμματισμένης απογευματινής συγκέντρωσης κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές.

Πρώτος και καλύτερος ο Αδωνις Γεωργιάδης

Ενα με τους μεταλλωρύχους έγινε και ο Αδωνις Γεωργιάδης, στον οποίο οι συγκεντρωμένοι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έδωσε το «παρών» λίγο μετά τις 12.30 στη συγκέντρωση και οι μεταλλωρύχοι μόλις τον είδαν να στέκεται στο πλευρό τους τον χειροκρότησαν και έσπευσαν να του μιλήσουν. «Δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσουμε να σας κλείσουν τα σπίτια. 4er34t 6Δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσουμε να σας πετάξουν στον δρόμο. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η κυβέρνηση, η δήθεν αριστερή που δήθεν ενδιαφέρεται για τον εργάτη να σας αφήσει ανέργους. Πάμε στον υπουργό» είπε απευθυνόμενος στους εργαζομένους ο κ. Γεωργιάδης.

Μολότοφ και πετροπόλεμος από αντιεξουσιαστές στα Προπύλαια

Εκτεταμένα επεισόδια εκτυλίχθηκαν χθες το απόγευμα στα Προπύλαια, έξω από την κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε εναντίον των διμοιριών των ΜΑΤ που είχαν σχηματίσει κλοιό έξω από το ίδρυμα. Τα επεισόδια ξέσπασαν λίγη ώρα αφού αποχώρησαν οι χιλιάδες μεταλλωρύχοι από τις Σκουριές που διαμαρτύρονταν στην πλατεία Συντάγματος. Ειδικότερα, λίγο μετά τις 4er34t 76.00 το απόγευμα και ενώ ήταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση στα Προπύλαια ενάντια στα μεταλλεία, από περίπου 500 άτομα, ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε με σφοδρότητα στις δυνάμεις των ΜΑΤ επιχειρώντας να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθει εντός της κατάληψης.

Οι ταραξίες πέταξαν πέτρες, αντικείμενα και μπογιές! Μάλιστα οι ρόλοι έμοιαζαν να έχουν… αντιστραφεί, αφού έσπευσαν ακόμη και να «ψεκάσουν» με πυροσβεστήρες τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν αμέσως με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις προώθησαν τους διαδηλωτές προς την Ομόνοια και τα Εξάρχεια, για πρώτη φορά έπειτα από καιρό, με συμμετοχή της Ομάδας ΔΕΛΤΑ και αντρών των ΜΑΤ. Μία μικρή ομάδα ατόμων παρέμεινε στην πλατεία Εξαρχείων αρκετή ώρα και άναψε φωτιές σε δύο κάδους, ενώ πέταξε πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών στην οδό Στουρνάρη, χωρίς να κλιμακωθεί περισσότερο η κατάσταση.

Νωρίτερα από όλα αυτά, ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε σε βάρος νεαρής φωτορεπόρτερ στην οδό Σταδίου. Στις 8.30 το βράδυ δόθηκαν στην κυκλοφορία όλοι οι δρόμοι του κέντρου που ήταν από νωρίς κλειστοί.

Ανδρέας Αξιώτης
Φωτό: Δ. Γκολφομήτσος

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Η έπαυλη-φάντασμα και η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε εκδρομή

Ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα, ανεξήγητους θανάτους και δύο τρομακτικές...