Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Μόδα η φοροδιαφυγή για τους οίκους υψηλής ραπτικής!

Ποιοι βρίσκονται στο μικροσκόπιο της αστυνομίας για ατασθαλίες

Φοροδιαφυγή είναι η… νέα τάση της μόδας που λανσάρουν ο ένας μετά τον άλλο οι οίκοι υψηλής ραπτικής, με τις χειροπέδες να αναδεικνύονται σε… απόλυτο αξεσουάρ για τα επόμενα χρόνια. 4erq346t5e4 5Πρώτη θα τις φορέσει η 73χρονη Αρλέτ Ρίτσι, κληρονόμος του οίκου μόδας και αρωμάτων Nina Ricci, η οποία καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση (τα δύο εκ των οποίων με αναστολή), καταβολή προστίμου ύψους 1.000.000 ευρώ και κατασχέσεις δύο ακινήτων, αφού κρίθηκε ένοχη για φοροδιαφυγή-μαμούθ.

Η Ρίτσι έπεσε θύμα των περιβόητων «λιστών Φαλσιάνι», στις οποίες καταγράφονταν οι μη δηλωμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί πελατών σε ελβετική θυγατρική του ομίλου HSBC. Το δικαστήριο έκρινε ότι η 73χρονη έκρυβε για περισσότερα από 20 χρόνια από τις γαλλικές Αρχές ποσά άνω των 20.000.000 ευρώ, γεγονός που ακούγεται να παραδέχεται και η ίδια σε ηχογραφημένη συνομιλία με την κόρη της. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ηχητικό ντοκουμέντο μάλιστα, ξόδεψε μεγάλο ποσό από τους ελβετικούς λογαριασμούς της για την αγορά σαλέ στη χώρα.

Με το ενδεχόμενο φυλάκισης… φλέρταρε έντονα μέχρι και πριν από λίγους μήνες και το ιταλικό δίδυμο Dolce & Gabbana. Ο Ντομένικο Ντόλτσε και ο Στέφανι Γκαμπάνα είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε 20 μήνες φυλάκιση για φοροδιαφυγή. Απόφαση που επικύρωσε και το εφετείο, αλλά ακύρωσε τελικά ο Αρειος Πάγος τον Οκτώβριο του 2014. Οι δύο σχεδιαστές κατηγορούνταν ότι είχαν αποφύγει την καταβολή φόρων ύψους 200.000.000 κατά τη δεκαετία ’00, μέσα από τη μεταβίβαση των brands τους στην εταιρία Gado, με έδρα τον φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου, η οποία ήταν επίσης δικών τους συμφερόντων.

4erq346t5e4 1

Ο Giorgio Armani αντιθέτως φρόντισε να λύσει εξωδικαστικά τις διαφορές του με την ιταλική Οικονομική Αστυνομία, καταβάλλοντας τελικά το ποσό των 270.000.000 ευρώ στην εφορία για να κλείσει φορολογικές οφειλές θυγατρικής εταιρίας στην οποία διοχέτευε όλα τα κέρδη του στην Ελβετία.

Εξευτελισμός

4erq346t5e4 4Δημόσιο εξευτελισμό υπέστη όμως και η οικογένεια Bulgari, αφού η Οικονομική Αστυνομία της Ιταλίας προχώρησε στην κατάσχεση ακινήτων και τραπεζικών λογαριασμών της συνολικής αξίας 46.000.000 ευρώ, καθώς επίσης και μέρος κεφαλαίου της εταιρίας που ανήκε σε στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου και του Φραντσέσκο Τραπάνι, ανιψιού των δισεκατομμυριούχων Πάολο και Νίκολα Μπουλγκαρι. Οι Αρχές θεώρησαν ότι ο οίκος Bulgari είχε ιδρύσει εταιρίες σε Ιρλανδία και Ολλανδία με μοναδικό σκοπό την απόκρυψη των κερδών του, που ανέρχονταν σε περίπου 3.000.000.000 ευρώ μεταξύ 2006 και 2011. Τα μερίσματα που γλίτωσαν τη φορολόγηση κατά τη χρονική αυτή περίοδο ανέρχονταν σε 293.000.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι ο όμιλος είχε καταφέρει να γλιτώσει φόρους ύψους τουλάχιστον 46.000.000 ευρώ.

4erq346t5e4 3

Αυτή την περίοδο στο μικροσκόπιο της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας βρίσκεται και ο οίκος Prada, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι και αυτός προσπάθησε να φοροδιαφύγει.

Η Μιούτσα Πράντα και ο σύζυγός της, διευθύνων σύμβουλος του οίκου Πατρίτσιο Μπερτέλι, ανακρίνονται από τις Αρχές σχετικά «με την ακρίβεια συγκεκριμένων φορολογικών δηλώσεων που είχαν υποβληθεί από εκείνους ως φυσικά πρόσωπα, σε συνάρτηση με τα οικονομικά στοιχεία των εταιριών που είχαν στην ιδιοκτησία τους σε χώρες του εξωτερικού». Η τυχόν φοροδιαφυγή τους αφορά τη δεκαετία που η εταιρία διαβίβαζε τα κέρδη της σε θυγατρική που διατηρούσε στο Λουξεμβούργο έως και το 2013.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη 

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...