Τα κουνούπια τσιμπούν με βάση (και) το DNA

Η… προτίμησή τους εξαρτάται από γονίδια που ρυθμίζουν την οσμή του σώματος

Αν τα κουνούπια σάς ταράζουν στα τσιμπήματα κάθε καλοκαίρι, δεν φταίτε εσείς, αλλά οι γονείς σας! Νέα βρετανοαμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η πιθανότητα να τσιμπηθεί κάποιος εξαρτάται (και) από τα γονίδια που ρυθμίζουν την οσμή του ανθρώπινου σώματος. Με άλλα λόγια, η προτίμηση που τα ενοχλητικά έντομα δείχνουν σε ορισμένα άτομα έχει γενετική βάση και συνεπώς είναι κληρονομική!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στην ιατρική εντομολογία δρα Τζέιμς Λόγκαν της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, έφτασαν στο παραπάνω συμπέρασμα αφού μελέτησαν τις προτιμήσεις των κουνουπιών πάνω σε 37 ζευγάρια διδύμων, που έθεσαν τον εαυτό τους στη διάθεση της επιστήμης και δέχτηκαν να αντιμετωπίσουν σμήνη… κουνουπιών μέσα στο εργαστήριο.

Η ολοκλήρωση του πειράματος βρήκε τα κουνούπια χορτάτα, τους εθελοντές με φαγούρα και τους ερευνητές ευχαριστημένους από τα ευρήματά τους. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι οι πανομοιότυποι δίδυμοι, οι οποίοι έχουν ακριβώς ίδια γονίδια, είναι πιθανότερο να προσελκύουν εξίσου τα κουνούπια, σε σχέση με τους μη πανομοιότυπους διδύμους, που έχουν λιγότερα κοινά γονίδια. Αυτό δείχνει ότι κοινοί γενετικοί παράγοντες που σχετίζονται με τη μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος παίζουν ρόλο στο πόσο «ελκυστικός» είναι κάποιος για τα κουνούπια.

Πάντως, ο δρ Λόγκαν δήλωσε αισιόδοξος ότι κάποια μέρα τα εντομοαπωθητικά θα καταστούν περιττά, καθώς θα είναι δυνατό ένας άνθρωπος να παίρνει ένα χάπι, το οποίο θα ενισχύει τις γονιδιακές-φυσικές άμυνες κατά των κουνουπιών και ουσιαστικά θα αλλάζει τη μυρωδιά του σώματός του. Βέβαια, το στοίχημα είναι το χάπι… κουνουποδιώκτης να μην απωθεί και τους ανθρώπους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ