Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Bρήκαμε το κατοικίδιο της Στέλλας Μπεζαντάκου που έχει γίνει viral στο TikTok...

Στέλλα, μας ακούς; Πολύ μεγάλος σταρ ο Κυριάκος! Μην...

Δημήτρης Κόκοτας: Διασωληνωμένος με διπλό έμφραγμα ο τραγουδιστής!

Δύσκολες ώρες για τον Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος δίνει...

Ανοίγουν στόματα για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου

«Το είπα από την πρώτη στιγμή ότι θεωρώ ομιχλώδες...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 29 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣΜην αφήσετε τους άλλους να καθορίζουν τη ζωή σας....

Εφιάλτης στο Εβερεστ από τις φονικές χιονοστιβάδες

33χρονος «εξερευνητής της Google» και άλλα 17 άτομα σκοτώθηκαν όταν ξέσπασε ο σεισμός

Ο Απρίλιος ανέκαθεν θεωρούνταν ως ο ιδανικός μήνας για την αναρρίχηση στο Εβερεστ, καθώς τότε επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες και η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα καθαρή. Γι’ αυτό επέλεξε την εποχή αυτή ώστε να ταξιδέψει εκεί ο 33χρονος Νταν Φρέντινμπουργκ, γνωστός και ως «ο εξερευνητής της Google», 3edf3qtqwq4r 1το στέλεχος της εταιρίας που φωτογράφιζε τις υψηλότερες βουνοκορφές του κόσμου για την εφαρμογή χαρτών Google Maps. Ηταν ένα από τα συνολικά 18 άτομα που έχασαν τη ζωή τους όταν γιγαντιαίες χιονοστιβάδες -τις οποίες προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός στο Νεπάλ- καταπλάκωσαν τις σκηνές στα στρατόπεδα βάσης απ’ όπου ξεκινούν οι αποστολές.

Σημάδια ζωής

Η ίδια η Google έχει αναπτύξει ιστοσελίδα ανεύρεσης αγνοουμένων για τον εντοπισμό τους, καθώς οι συγγενείς των ξένων, κυρίως, αγνοουμένων προσπαθούν λίγα 24ωρα μετά τον σεισμό να εντοπίσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημάδια ζωής των ανθρώπων τους που συμμετείχαν στις αποστολές αναρρίχησης. Το διαδίκτυο, εκτός από εκκλήσεις για βοήθεια και συνδρομή σε αίμα και νοσοκομειακό υλικό για τους χιλιάδες τραυματίες, έχει γεμίσει με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες όσων επέζησαν της τραγωδίας.

Οπως αυτή του Νεπαλέζου που ανασύρθηκε αγκαλιά με τον νεκρό φίλο του αφού έμειναν θαμμένοι επί 24 ώρες στα συντρίμμια του σπιτιού τους. Την ίδια στιγμή, ο Μπιμ Κατρί, μάγειρας μιας αποστολής ορειβατών, περιγράφει πώς προσπαθούσε με τα χέρια να σκάψει και να απεγκλωβιστεί από τον «τοίχο χιονιού» που τον καταπλάκωσε ενώ μαγείρευε, μη μπορώντας να αναπνεύσει. Μια 43χρονη ορειβάτισσα, η Πέμπα, γράφει ότι ήταν ξαπλωμένη όταν το χιόνι χτύπησε τη σκηνή της και την παρέσυρε 200 μέτρα μακριά.

Οταν ανέκτησε τις αισθήσεις της βρισκόταν πλέον μέσα σε μια σκηνή όπου είχαν συγκεντρώσει τους τραυματίες. Ενα ζευγάρι 28χρονων νεονύμφων, η Αλεξ και ο Σαμ Σαπέτ περιγράφουν τον τρόμο τους όταν άρχισε να τρέμει το έδαφος και η χιονοστιβάδα άρχισε να κατευθύνεται προς τα πάνω τους την ίδια στιγμή που η χιονοθύελλα δεν τους επέτρεπε να σταθούν στα πόδια τους. Θυμούνται μόνο τον αρχηγό της αποστολής να ουρλιάζει πανικόβλητος: «Βγείτε από τις σκηνές και κρατείστε γερά στα χέρια τα τσεκούρια σας!».


3edf3qtqwq4r 3Ελληνες ορειβάτες που γλίτωσαν λόγω απάτης

Σε έναν… απατεώνα οδηγό βουνού από το Θιβέτ, ο οποίος τους «έφαγε» τα χρήματα, οφείλουν τη ζωή τους οκτώ μέλη ελληνικής ορειβατικής αποστολής, που στερήθηκαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στο Εβερεστ και έχασαν 11.500 ευρώ, γλίτωσαν όμως από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου!

Οι οκτώ Ελληνες ορειβάτες που σχεδίαζαν να ανεβούν στις χιονισμένες πλαγιές του Εβερεστ έπεσαν θύματα απάτης από έναν ντόπιο οδηγό και δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους. Ομως, για καλή τους τύχη βρέθηκαν μακριά από τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ισοπέδωσε το Κατμαντού, σκοτώνοντας περισσότερους από 2.000 ανθρώπους!

Στον καταυλισμό

Ο καταστροφικός σεισμός είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν χιονοστιβάδες σε πολλές περιοχές της «στέγης του κόσμου».

Μία από αυτές έπεσε σε τμήμα του κεντρικού καταυλισμού που χρησιμοποιούν οι ορειβάτες, οι οποίοι πραγματοποιούν αναβάσεις στο Εβερεστ, προκαλώντας τον θάνατο οκτώ ανθρώπων! Η ελληνική ορειβατική αποστολή των οκτώ ατόμων, μεταξύ των οποίων και ο γυμναστής και μέλος του ΣΟΧ Τρικάλων Γεώργιος Ράιος, γλίτωσε τα χειρότερα εξαιτίας της κλοπής που υπέστη από τον ντόπιο οδηγό που άρπαξε τα χρήματά τους, αλλά ουσιαστικά τους χάρισε τη ζωή! Η ισχυρότερη σεισμική δόνηση που έπληξε το Νεπάλ τα τελευταία 81 χρόνια έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες ανασύροντας συνεχώς νέα πτώματα.

3edf3qtqwq4r 58,1 Ρίχτερ (το 1934) είχαν σκορπίσει τον θάνατο στο Νεπάλ

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το Νεπάλ χτυπήθηκε με τέτοια μανία από τον Εγκέλαδο. Το ημερολόγιο έγραφε 15 Ιανουαρίου 1934, όταν μια σεισμική δόνηση εντάσεως 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τις ανατολικές περιοχές της χώρες, είχε ισοπεδώσει τα πάντα προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 10.500 ανθρώπων. Και κατά την τελευταία δεκαετία όμως φονικοί σεισμοί έχουν προκαλέσει απίστευτες καταστροφές και τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων σε κάθε γωνιά του πλανήτη:

* 26η Δεκεμβρίου 2004: Περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι σκοτώνονται σε τουλάχιστον δέκα χώρες του Ινδικού ωκεανού, συμπεριλαμβανομένων 170.000 στην Ινδονησία, μετά τον σεισμό των 9,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα ανοιχτά της Σουμάτρα (Ινδονησία), τον οποίο ακολούθησε το καταστροφικό τσουνάμι.

* 8η Οκτωβρίου 2005 – Πακιστάν και Ινδία: Τουλάχιστον 75.000 νεκροί από τον σεισμό 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή του Κασμίρ.

* 12η Μαΐου 2008 – Κίνα: 87.000 νεκρούς μετρά η χώρα, κυρίως στην επαρχία Σετσουάν, από τον σεισμό των 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

* 12η Ιανουαρίου 2010 – Αϊτή: Περισσότεροι από 200.000 νεκροί στον σεισμό των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ισοπέδωσε ένα μεγάλο τμήμα του Πορτ ο Πρενς.

* 11η Μαρτίου 2011 – Ιαπωνία: Σχεδόν 19.000 νεκροί μετά τον σεισμό μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και το σοβαρό ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Ευθ. Λέκκας: Ντόμινο από τη δόνηση

Για το Νεπάλ που χτυπήθηκε από τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το πρωί του Σαββάτου αναχώρησε χθες ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας (φωτό). 3edf3qtqwq4r 10Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει τεθεί επικεφαλής της αποστολής του ΕΚΠΑ και του ΟΑΣΠ με χρηματοδότηση του ΟΗΕ για την παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό. Οπως τόνισε ο ίδιος, θα αποκομίσει μεγάλη εμπειρία μελετώντας από κοντά το φαινόμενο και τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει, μεταξύ των οποίων τις βλάβες και τις χιονοστιβάδες. Παράλληλα, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως ο σεισμός ήταν αναμενόμενος, καθώς η περιοχή είναι εξαιρετικά σεισμογενής, έχει δώσει πολλούς φονικούς σεισμούς, αλλά για πολλά χρόνια υπήρχε «σεισμικό κενό» στην αλυσίδα ρηγμάτων των Ιμαλαΐων. Η φονική σεισμική δόνηση των 7,8 βαθμών σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) στο Νεπάλ, σε απόσταση περίπου 80 χλμ. ανατολικά της πόλης Ποκάρα και μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους τόσο στο Νεπάλ όσο και σε γειτονικές χώρες. Σε δηλώσεις του ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε βέβαιος πως η ισχυρή δόνηση θα προκαλέσει το γνωστό «σεισμικό ντόμινο», ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας πως δεν θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο, λόγω της μεγάλης απόστασης. Οπως διευκρίνισε, ο σεισμός θα ενεργοποιήσει άμεσα ρήγμα στο Μπαγκλαντές και μεσοπρόθεσμα το «ντόμινο» που θα προκαλέσει θα πλήξει την ευρύτερη περιοχή από το Αφγανιστάν έως τις Φιλιππίνες, με δονήσεις από 7,5 έως 8 Ρίχτερ σε βάθος χρόνου από μερικούς μήνες έως τα επόμενα χρόνια.

Περισσότερες φωτογραφίες: 

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...