Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Αγώνας για ζωή μέσα στα ερείπια του Κατμαντού

Αποτεφρώσεις νεκρών, ελλείψεις τροφίμων, νερού και χιλιάδες τραυματίες σε «σκηνές χειρουργεία» μετά τον σεισμό στο Νεπάλ – Τι λένε οι Ελληνες επιστήμονες για το φονικό χτύπημα στο Νεπάλ, το «ντόμινο» και γιατί περιμένουν και στη χώρα μας μεγάλη δόνηση

4erdfw345ye5y 5Μεγάλες φωτιές καίνε σε διάφορα σημεία του Κατμαντού και άλλων πόλεων του Νεπάλ, όχι όμως για να ζεσταθούν οι πληγέντες από την επίσκεψη του Εγκέλαδου. Αυτό άλλωστε δεν χρειάζεται, αφού ο υδράργυρος είναι περίπου κολλημένος στους 37 βαθμούς Κελσίου. Οι φωτιές άναψαν για να γίνουν τελετές αποτέφρωσης, που δεν σταματούν, καθώς αυτός μοιάζει να είναι ο μοναδικός τρόπος διαχείρισης των νεκρών, δεδομένου ότι τα πτώματα που έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια υπερβαίνουν πλέον τα 4.000.

Αρκετοί από τους περίπου 6.000 τραυματίες δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, με τους γιατρούς να είναι σχεδόν ανίκανοι να προσφέρουν βοήθεια, καθώς η λέξη «πενιχρά» δεν αρκεί για να περιγράψει τα μέσα που διαθέτουν. Αυτοσχέδια χειρουργεία στήνονται ακόμα και σε αντίσκηνα, όπως εκείνο που δημιουργήθηκε στο προαύλιο του πανεπιστημίου του Κατμαντού. Οι διασώστες, ντόπιοι και ξένοι, προσπαθούν απελπισμένα να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες κάτω από τα ερείπια. 
4erdfw345ye5y 3Οι καταστροφές στο δίκτυο ύδρευσης είναι επίσης μεγάλες, με το πόσιμο νερό να διανέμεται με μέτρο και τον κόσμο να σχηματίζει εξοργισμένος ουρές μπροστά στα φορτηγά που το μεταφέρουν. Τα τρόφιμα έχουν επίσης εξαφανιστεί και η διεθνής βοήθεια αργεί να φτάσει στους πληγέντες, καθώς τα κατεστραμμένα οδικά δίκτυα εμποδίζουν την πρόσβαση.

Ο σφοδρότατος σεισμός των 7,9 Ρίχτερ, που έχει μετακινήσει κατά τρία ολόκληρα μέτρα την πόλη του Κατμαντού προς τον Νότο, έχει ανοίξει δημόσια συζήτηση μεταξύ ειδικών και σεισμολόγων, που εκφράζουν ανησυχία για το βίαιο ξύπνημα του Εγκέλαδου και δεν αποκλείουν να μη σταματήσει στο Νεπάλ. Ο Μπράιαν Τάκερ, πρόεδρος της ΜΚΟ GeoHazards, αναφέρεται ρητά στον κίνδυνο που διατρέχουν Τεχεράνη, Αϊτή, Περού αλλά και Κωνσταντινούπολη.

4erdfw345ye5y 4Σημειώνεται ότι χθες σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη βορειοανατολική Ινδία, ευτυχώς χωρίς να προκαλέσει καταστροφές στη Δυτική Βεγγάλη, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο.

Χάος στο αεροδρόμιο

Το απόλυτο χάος επικρατεί τα τελευταία 24ωρα έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Νεπάλ, με τις ουρές που σχηματίζουν οι άνθρωποι οι οποίοι απεγνωσμένα προσπαθούν να επιβιβαστούν σε όποια πτήση μπορούν, ώστε να φύγουν από το Νεπάλ, να φτάνουν ακόμη και το ένα χιλιόμετρο.

Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν εισιτήρια για μεταγενέστερη ημερομηνία, ωστόσο συνωστίζονταν έξω από το αεροδρόμιο προκειμένου να «δραπετεύσουν» προς ασφαλέστερους προορισμούς μια ώρα αρχύτερα.

Παρά τη βροχή, ολόκληρες οικογένειες περίμεναν υπομονετικά κάτω από αυτοσχέδιες τέντες για να επιβιβαστούν μαζί σε κάποιο αεροσκάφος, χωρίς να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον προορισμό. Βασικός τους στόχος ήταν να φύγουν από τη χώρα, που εξακολουθεί να «χορεύει» στον τρομακτικό ρυθμό των Ρίχτερ.

4erdfw345ye5y 7Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Κίνα ανέστειλε όλες τις ανοιξιάτικες ορειβατικές εξορμήσεις στη βόρεια πλευρά του Εβερεστ έπειτα από τη φονική χιονοστιβάδα σε άλλη περιοχή της υψηλότερης κορυφής του κόσμου. Περισσότεροι από 400 ορειβάτες έχουν κατέβει στο Θιβέτ μετά τον σεισμό.

Στο τμήμα του Εβερεστ που ανήκει στο Νεπάλ ξεκίνησε με ελικόπτερα, έπειτα από τη βελτίωση των μετεωρολογικών συνθηκών, η επιχείρηση διάσωσης των αλπινιστών που είχαν εγκλωβιστεί εδώ και δύο ημέρες σε μεγάλο υψόμετρο.

Από την πλευρά του το Νεπάλ δεν έχει αποφασίσει αν θα διακόψει ή όχι τις εξορμήσεις στο όρος αυτό, το υψόμετρο του οποίου φθάνει τα 8.848 μέτρα.

Διασώστες από όλο τον κόσμο φτάνουν στην περιοχή 

4erdfw345ye5y 6Τεράστια είναι η βοήθεια που φτάνει από κάθε γωνιά της Γης στο Νεπάλ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση μετά το συντριπτικό χτύπημα του Εγκέλαδου. Αεροπλάνα με σωστικά συνεργεία και εκπαιδευμένα σκυλιά προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του κατεστραμμένου Κατμαντού! Την τελευταία στιγμή ματαιώθηκε η χθεσινοβραδινή αναχώρηση από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» των Ελλήνων διασωστών (ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ), με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και εκπαιδευμένους σκύλους.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κινητοποίησε την 1η Εθνική Ευρωπαϊκή Μονάδα Ερευνας – Διάσωσης (MUSAR), αποτελούμενη από 20 πυροσβέστες της 1ης ΕΜΑΚ και δύο σκύλους. Με την ειδική πτήση της Aegean θα ταξίδευε επίσης ομάδα του ΕΚΑΒ, με έναν γιατρό και τέσσερα άτομα παραϊατρικό προσωπικό. Ομως η ελληνική αποστολή αναβλήθηκε μέχρι νεοτέρας, καθώς δεν διασφαλίστηκε η μεταφορά (με βέλγικο στρατιωτικό αεροσκάφος) από το Νέο Δελχί στο Κατμαντού. Επί ποδός βρίσκονται και γαλλικές κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, Γιατροί του 4erdfw345ye5y 8Κόσμου, Handicap International και Action contre la Faim, ενώ εκατοντάδες μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων από Κίνα, Ισραήλ και ΗΠΑ βρίσκονται ήδη στο πληγωμένο Νεπάλ. H πρώτη πτήση από τη Βρετανία περιείχε 11 τόνους βοήθεια (σκηνές, φορεία κ.λπ.), ενώ η συνολική βοήθεια του Λονδίνου αποτιμάται στα 6.980.000 ευρώ. Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν βοήθεια ύψους περίπου 1.000.000, η Αυστραλία 3.600.000, η Νορβηγία 3.500.000 και η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδέσμευσε 3.000.000 ευρώ. Η Ινδία έστειλε 13 αεροσκάφη (με τρόφιμα και κουβέρτες), ενώ ο Καναδάς στέλνει 36 τόνους φάρμακα και εφόδια. 

Κραυγή αγωνίας για 940.000 παιδιά που απειλούνται τώρα από ασθένειες

Τα αποθέματα πόσιμου νερού και τροφίμων στο Νεπάλ εξαντλούνται και τουλάχιστον 940.000 παιδιά έχουν άμεση ανάγκη για βοήθεια, προειδοποιεί η UNICEF, που κινητοποιεί όλο το δυναμικό της προκειμένου να σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται σε υπαίθριους χώρους, υπό 4erdfw345ye5y 1τον φόβο των μετασεισμών. Η δυνατή βροχή επιδεινώνει τις συνθήκες διαβίωσης και απεγκλωβισμού, ενώ υπάρχουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τη λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. H περιορισμένη πρόσβαση σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής θέτει τα παιδιά σε μεγάλο κίνδυνο από ασθένειες, ενώ κάποια μπορεί να έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους» σημειώνει η οργάνωση.

Οπως ανακοινώθηκε, η UNICEF ετοιμάζεται να στείλει στο Νεπάλ 120 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας με σκηνές, κουβέρτες, ιατρικό και νοσοκομειακό εξοπλισμό, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διατροφή, την προστασία και την εκπαίδευση των παιδιών αλλά και στην πρόσβασή τους σε καθαρό νερό. Την προσπάθεια της UNICEF στηρίζει και η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, που φροντίζει για τη μεταφορά πόσιμου νερού και την παροχή αλάτων ενυδάτωσης ή συμπληρωμάτων ψευδαργύρου στους σεισμοπλήκτους, που έχουν συγκεντρωθεί σε πρόχειρους καταυλισμούς. Στη διεθνή κινητοποίηση για τη στήριξη των πληγέντων συμμετέχει και η UNICEF Ελλάδος, η οποία δέχεται προσφορές πολιτών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή μέσω της ιστοσελίδας της.

Υπηρεσία εντοπισμού αγνοουμένων και επιζώντων μέσω του facebook

Ρόλο-κλειδί στην προσπάθεια εντοπισμού επιζώντων από τον σεισμό θα παίξει το facebook, μέσω της υπηρεσίας του Safety check που ζητεί από τους χρήστες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή που έχει πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή ή τραγωδία να δηλώσουν αν είναι καλά στην υγεία τους.

Επίσης μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας ένας χρήστης που έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που βρίσκεται στο σημείο της καταστροφής μπορεί να το κοινοποιήσει, ώστε να ειδοποιηθούν αρμόδιοι και οικείοι.

Ο ιδρυτής του facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ αμέσως μετά τον σεισμό στο Νεπάλ προέτρεψε τα μέλη του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν χρήση της υπηρεσίας, ενώ παράλληλα έστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των χιλιάδων θυμάτων.

To status των χρηστών

Τη συμβουλή του Ζούκερμπεργκ φαίνεται πως ακολούθησαν πολλοί χρήστες, καθώς το facebook άρχισε να κατακλύζεται από πληροφορίες σχετικά με το status πολλών χρηστών που βρίσκονται στην περιοχή.

Οσο προχωρούσε η ώρα οι πληροφορίες αυξάνονταν ολοένα, είτε για αγνοουμένους είτε για ανθρώπους που βρίσκονται στο Νεπάλ και είναι καλά στην υγεία τους. Αρκετοί ήταν εκείνοι που έστελναν μηνύματα ευγνωμοσύνης για την ύπαρξη της συγκεκριμένης υπηρεσίας που τους έδωσε τη δυνατότητα να εντοπίσουν τους δικούς τους.

Διαβάστε επίσης: *«Ηταν 800 φόρες πιο ισχυρός από τον σεισμό της Αθήνας»!
*Η 25χρονη Κρητικοπούλα που έζησε την κόλαση των 7,8 Ρίχτερ
*Η ορειβάτισσα γιατρός που σώθηκε από τη χιονοστιβάδα 
*Τρόμος για τον «Mr Ferrari» και το κορίτσι του Μποντ 

 

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...