Η ηλιοθεραπεία εχθρός πίεσης, εμφράγματος και θρόμβωσης!

Οι ακτίνες του ήλιου γίνονται ασπίδα για την προστασία της καρδιάς από ασθένειες.

Περισσότερα οφέλη, παρά κινδύνους, αποδεικνύεται ότι έχει η ηλιοθεραπεία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ανακάλυψαν πως όταν η επιδερμίδα εκτίθεται στον ήλιο έστω και για είκοσι λεπτά, από τα αιμοφόρα αγγεία εκκρίνεται ένα σημαντικό χημικό συστατικό που ονομάζεται «νιτρικό οξείδιο» και μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση, προστατεύοντας από καρδιοπάθειες, εμφράγματα ή θρόμβους. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι παραπάνω παθήσεις ευθύνονται για περισσότερους θανάτους συγκριτικά με αυτούς που προκαλεί ο καρκίνος του δέρματος, γεγονός που σημαίνει ότι η ηλιοθεραπεία με μέτρο και προφυλάξεις μπορεί να έχει μόνο θετικές επιπτώσεις στην υγεία.

Η επιστημονική ομάδα που διενήργησε την έρευνα, με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Γουέλερ, κατέγραψε τις διακυμάνσεις της πίεσης είκοσι τεσσάρων εθελοντών που έκαναν δύο συνεδρίες σολάριουμ διάρκειας είκοσι λεπτών έκαστη. Κατά την πρώτη συνεδρία εκτέθηκαν και σε θερμότητα και σε ακτινοβολία UV, ενώ στη δεύτερη μόνο σε θερμότητα. Οπως παρατήρησαν οι ειδικοί, η πίεσή τους παρουσίασε σημαντική πτώση μόνο μετά το τέλος της πρώτης συνεδρίας και καθόλου στη δεύτερη, γεγονός που μαρτυρά ότι η ακτινοβολία UV και όχι η ζέστη είναι αυτή που ευθύνεται για τα θετικά αποτελέσματα. Οι ερευνητές πιστεύουν έτσι ότι η ηλιακή ακτινοβολία «ξεκλειδώνει» το νιτρικό οξείδιο που υπάρχει αποθηκευμένο στο δέρμα και προκαλεί τη διαστολή των αρτηριών.

«Υποπτευόμαστε ότι τα οφέλη της ηλιακής ακτινοβολίας για την υγεία της καρδιάς είναι περισσότερα από τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος», επισημαίνοντας ότι είναι διαπιστωμένο εδώ και χρόνια πως η πίεση των ανθρώπων είναι χαμηλότερη το καλοκαίρι σε σχέση με τον χειμώνα. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε επίσης η διαπίστωση ότι οι λαοί που ζουν σε χώρες μακριά από τον Ισημερινό, με λιγότερη ηλιοφάνεια, έχουν υψηλότερη πίεση. Ο Γουέλερ τόνισε ωστόσο ότι η έκθεση στον ήλιο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση θεραπεία για την υπέρταση, ενώ ξεκαθάρισε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συμβουλεύσει κανείς τον κόσμο να εκτίθεται περισσότερο. Οι ειδικοί πρόκειται μάλιστα να διεξάγουν περαιτέρω έρευνα επί του θέματος.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ