Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πάνος Καλίδης: «Πιστεύω ότι δεν είμαι καλός πατέρας»

Ο Πάνος Καλίδης παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε...

«Σασμός»: Nέο απειλητικό σημείωμα για Μαθιό και Βασιλική!

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Το νέο...

Μπο: «Θέλω να γίνω μπαμπάς και να κάνω τη δική μου οικογένεια...

Ο Μπο παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Καλημέρα»....

Οι ΟΠΑΠ Champions καλωσορίζουν τη Γεωργία Δεσπολλάρη

Η νεαρή αθλήτρια στίβου είναι το 12ο μέλος του...

Μικροσκοπικές φούσκες που θεραπεύουν από τις ασθένειες!

Με λιγότερες παρενέργειες φτάνουν εκεί όπου τίποτε άλλο δεν μπορεί!

Οι γιατροί έχουν ένα νέο όπλο στην καταπολέμηση των ασθενειών: τις φούσκες. Μικροσκοπικές φούσκες, μικρότερες από την περίμετρο της ανθρώπινης τρίχας, χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Οι μικροφούσκες υπόσχονται πλέον θεραπείες με λιγότερες παρενέργειες και πρόσβαση εκεί όπου τα άλλα μέσα δεν μπορούσαν να φτάσουν.

– ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Οι ερευνητές προσπαθούν εδώ και μισό αιώνα να ξεπεράσουν το πρόβλημα της υποξίας των καρκινικών όγκων, φαινόμενο που τους καθιστά λιγότερο τρωτούς στη θεραπεία με ακτινοβολία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι οι μικροφούσκες και συγκεκριμένα φούσκες οξυγόνου με επίχρισμα λίπους που απορροφώνται από τον καρκινικό ιστό όταν εγχύονται στον όγκο. Μετά την έγχυσή τους, υπέρηχοι σπάνε αυτές τις μικροφούσκες, οι οποίες απελευθερώνουν οξυγόνο στον ιστό και καθιστούν τον όγκο πιο τρωτό στην ακτινοβολία.

– ΘΡΟΜΒΩΣΕΙΣ. Σε αυτή την περίπτωση οι μικροφούσκες χρησιμοποιούνται για τη διάνοιξη των θρομβωμένων αγγείων στον εγκεφάλου. Η θεραπεία SonoLysis προβλέπει την έγχυσή τους στην κυκλοφορία του αίματος με κατεύθυνση το σημείο της θρόμβωσης και με τη βοήθεια υπερήχων αυτές λειτουργούν σαν σκάγια που θα διαλύουν τη θρόμβωση. Το καλό είναι ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να έχει αποτέλεσμα και μετά το «περιθώριο των τριών πρώτων ωρών», δηλαδή το χρονικό διάστημα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά το οποίο μπορούν να επιδράσουν καλά τα φάρμακα.

– ΔΙΑΒΗΤΗΣ. Οι φούσκες μπορεί να αποτελέσουν εναλλακτική των ενέσεων ινσουλίνης αφού, όπως δείχνουν τα πρώτα πειράματα σε ζώα, μικροφούσκες που περιέχουν την ουσία και εισπνέονται είναι αποτελεσματικές στη ρύθμιση του σακχάρου.

– ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ. Ερευνητές του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Βοστώνης δημιούργησαν μικροφούσκες με οξυγόνο, οι οποίες μπορούν να εγχυθούν απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος όπου και απελευθερώνουν το οξυγόνο, αποκαθιστώντας έτσι τα φυσιολογικά του επίπεδα μονομιάς. Ερευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι φούσκες μπορούν να κρατήσουν ζωντανά ζώα για δεκαπέντε λεπτά χωρίς αυτά να έχουν πάρει καν ανάσα.

– ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ. Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη γίνεται με επεμβατική βιοψία. Ωστόσο, ο συνδυασμός μικροφουσκάλων και υπερήχων μπορεί να αποτελέσει εξίσου αποτελεσματική και λιγότερο επεμβατική διαγνωστική λύση. Οι υπέρηχοι δημιουργούν εικόνες υπολογίζοντας τον χρόνο που απαιτείται ώστε τα κύματα ήχου να αποκρουστούν από τον ιστό και η έγχυση διαλυμάτων που περιέχουν φούσκες μπορεί να βελτιώσει εντυπωσιακά την εικόνα όπως προέκυψε από ολλανδική έρευνα. Η ευρεία χρήση αυτής της μεθόδου εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμη σε έναν χρόνο.

– ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ. Ομάδα του Πανεπιστημίου του Τορόντο κατάφερε με φούσκες που είναι καλυμμένες με λίπος να μεταφέρει στον εγκέφαλο φάρμακα που προορίζονται για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ και της κατάθλιψης. Η διαδρομή τους καταγράφεται με μαγνητική τομογραφία και όταν φτάνουν στο φράγμα εγκεφάλου – αίματος, που εμποδίζει την είσοδο του αίματος του υπόλοιπου σώματος στον εγκέφαλο, οι ερευνητές εξαπολύουν υπερήχους οι οποίοι μεγαλώνουν για λίγο την περίμετρο των φουσκών. Οι διογκωμένες φούσκες διανοίγουν με τη σειρά τους τους πόρους του φράγματος και τα φάρμακα μπορούν να περάσουν πιο εύκολα στον εγκέφαλο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Δεν θα πιστέψετε ποιος διάσημος τραγουδιστής είναι το αγοράκι στη φωτογραφία

Ο 37χρονος σήμερα διάσημος τραγουδιστής ανέβασε μια φωτογραφία του...

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...