Ανελέητα φοροχτυπήματα

Ο Γιάννης Στουρνάρας απέκλεισε οποιαδήποτε ελάφρυνση μισθωτών και συνταξιούχων αλλά και πτώση στις τιμές καυσίμων.

Ο μήνας είχε εννιά για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και χθες συνέχισε τα ανελέητα φοροχτυπήματα μέχρι τελικής πτώσης μισθωτών και συνταξιούχων.

Πρώτον: Απέκλεισε μείωση φόρων λέγοντας: «Η μείωση των φόρων είναι επιθυμητή, αλλά στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή» αποδίδοντας τα «μεγάλα εμπόδια» για μια τέτοια κίνηση στα έσοδα, τα οποία είναι «λίγο χειρότερα από τους στόχους».

Δεύτερον: Προειδοποίησε ότι αν υπάρχει έστω και μία μείωση φόρου, θα πρέπει να ληφθεί κάποιο άλλο… μέτρο! Συγκεκριμένα είπε:«Κάθε απόκλιση έχει κόστος, για κάθε μέτρο μείωσης φόρων θα πρέπει να πάρουμε κάποιο άλλο ισοδύναμο μέτρο. Εχουμε δρόμο ακόμη, γιατί πρέπει να υπάρξει πρωτογενές (σ.σ.: πλεόνασμα) σε ετήσια βάση». Τρίτον: Απέκλεισε κάθε πιθανότητα για μείωση της τιμής των καυσίμων, αφού δεν μειώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι εφικτή σε αυτή τη φάση (σ.σ.: η μείωση ΕΦΚ), δεν την επιτρέπει η πορεία των εσόδων».

Ακόμη, όσον αφορά το μεγάλο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ 23% στην εστίαση, είπε ότι θα συζητηθεί με την τρόικα τον Ιούνιο, «εφόσον είμαστε εντός στόχων στα έσοδα»!

Κατά τα λοιπά, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη είπε, αναφερόμενος στα κλειστά επαγγέλματα: «Απελευθερώνουμε αγορές και επαγγέλματα για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, την καταπολέμηση της ανεργίας και την πτώση των τιμών στην αγορά». «Από τα 343 επαγγέλματα το 72% είναι πλήρως απελευθερωμένο» τόνισε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ωστόσο ότι για τους δικηγόρους δεν θεωρεί ότι το επάγγελμα έχει απελευθερωθεί πλήρως. Ο υπουργός Ανάπτυξης, από την πλευρά του, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων λέγοντας ότι θα ακολουθήσει διάλογος για το θέμα.

Στη συνέντευξη οι υπουργοί αναφέρθηκαν σε παρεμβάσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Συγκεκριμένα:

– Απελευθερώθηκε το επάγγελμα των ορκωτών εκτιμητών και το επάγγελμα των φορτοεκφορτωτών (ξηράς και λιμένων).

– Ως προς τις προνοιακές δομές (κέντρα για ηλικιωμένους, παιδιά και αναπήρους) έχουν αρθεί περιοριστικές προϋποθέσεις που υπήρχαν.

– Εχουν αρθεί ορισμένες προϋποθέσεις δημιουργίας εγκαταστάσεων περάτωσης έψησης, ώστε πλέον η επιχείρηση αυτή να μπορεί ασκηθεί με μικρότερο κόστος.

– Η πρόσβαση στο υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές έχει απλοποιηθεί, ενώ έχει δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης κτηνιατρικής κλινικής από οποιαδήποτε νομικά πρόσωπα.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ