Οι αρνητικές συνέπειες της ζάχαρης!

Αβγά και βούτυρο δεν ευθύνονται για την αύξηση της χοληστερόλης

Αβγά και βούτυρο δεν ευθύνονται για την αύξηση της χοληστερόλης

Τελικά φαίνεται ότι τα αβγά, το βούτυρο και γενικότερα οι πλούσιες σε λιπαρά τροφές δεν κάνουν τόσο κακό στην υγεία όσο πιστευόταν μέχρι τώρα. Ειδικοί επί του θέματος είναι έτοιμοι να γνωμοδοτήσουν στις αμερικανικές υγειονομικές Αρχές, προκειμένου τα εν λόγω τρόφιμα να βγουν από τη «μαύρη λίστα» με τις επικίνδυνες για την υγεία τροφές ως υπεύθυνα για την αύξηση της χοληστερίνης. Αντίθετα η προσοχή της επιστημονικής κοινότητας στρέφεται όλο και πιο πολύ στις αρνητικές συνέπειες που έχει η ζάχαρη, την οποία αρχίζει να θεωρεί τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία.

Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών της επιστημονικής κοινότητας σε σχέση με όσα συνιστούσε τα τελευταία 40 χρόνια, απαγορεύοντας διά ροπάλου την κατανάλωση βουτύρου, αβγών, οστρακοειδών, μπέικον και συκωτιού, καθώς υποστήριζε ότι τα προαναφερθέντα προκαλούν εγκεφαλικά επεισόδια και ανακοπή καρδιάς. Αυτή η προτροπή χώρισε στα δύο τους ειδικούς από το 1970, όταν βγήκαν στην δημοσιότητα οι έρευνες για τις αρνητικές συνέπειες της χοληστερίνης στην καρδιά. Τώρα οι επιστήμονες που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση πλούσιων σε λιπαρά τροφών και στην υψηλή χοληστερίνη στο αίμα αυξάνονται διαρκώς.

Σωστή αποφάση

Η «Dietary Guidelines Advisory Committee» που δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές αναμένεται να σταματήσει να συνιστά στους ανθρώπους να αποφεύγουν τις συγκεκριμένες τροφές, καθώς έκανε αποδεκτή έρευνα η οποία υποβαθμίζει τον ρόλο της πλούσιας σε λιπαρά διατροφής στην υγεία της καρδιάς.

«Είναι η σωστή απόφαση» λέει ο Αμερικανός καρδιολόγος της κλινικής Cleveland Clinic, δρ Στίβεν Νίσεν. «Μέχρι τώρα είχαμε λανθασμένες διατροφικές κατευθύνσεις» προσθέτει, επισημαίνοντας ότι «ήταν λάθος για δεκαετίες». «Γίναμε εμμονικοί με την χοληστερόλη» λέει από την πλευρά τους ο Βρετανός γιατρός Μάρτιν Σουρ, ο οποίος επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες κινδύνου. Στο ίδιο μήκος κύματος και η καρδιολόγος δρ Ασεμ Μαλχότρα, που σημειώνει πως ήταν ώρα να καταρριφθεί ο μύθος για τον ρόλο των κορεσμένων λιπαρών στις ασθένειες της καρδιάς, επισημαίνοντας πως «εχθρός» είναι η ζάχαρη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ