Ολες οι αλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ

Οι νέες τιμές στις αντικειμενικές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Μειώσεις έως και 30% σε ακριβές περιοχές

Σημαντική μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων κατά 30% μεσοσταθμικά αλλά και των φόρων μεταβίβασης, γονικών παροχών και κληρονομιάς αναμένεται να επιφέρουν οι επικείμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες όλης της χώρας. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα γίνει με νομοσχέδιο για θέματα δημόσιας περιουσίας, που θα κατατεθεί έως τις 15 Ιουνίου στη Βουλή και το οποίο θα οδηγήσει σε μειώσεις των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων και ως εκ τούτου σε μειώσεις φόρων.

23r423werΗ κατεύθυνση πάντως που έχει ήδη δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι οι νέες αντικειμενικές τιμές να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης υπέστησαν καθίζηση. Πάντως, το αν οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επηρεάσουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ 2015 μέλλει να καταδειχθεί, καθώς η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει πως ο φόρος προσδιορίζεται με βάση την αξία της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογουμένου την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους.

Ενδεικτικά, η μείωση των αντικειμενικών αξιών θα ελαφρύνει τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος μεταβίβασης και οι φόροι γονικών παροχών, κληρονομιάς. Για την αναπροσαρμογή των τιμών θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία οι αντικειμενικές τιμές είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές.

Οι νέες τιμές της Εφορίας αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου και πάνω σε αυτές θα υπολογιστεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η μεσοσταθμική μείωση των αντικειμενικών θα κυμανθεί γύρω στο 20%. Στις ακριβές περιοχές, όπου οι τιμές ζώνης είναι σημαντικά υψηλότερες από τις εμπορικές αξίες, η μείωση θα ξεπερνά το 30%, ενώ αντίθετα το ποσοστό της μείωσης των τιμών θα είναι μικρότερο (κάτω από 20%) στις περιοχές όπου η διαφορά μεταξύ αντικειμενικών και εμποτικών τιμών είναι σχετικά μικρή.

Ελενα Σολωμού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ