Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του...

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Άγριο κράξιμο στην Κιμ Καρντάσιαν για το fake μακροβούτι

Πάλι καλά που η Κιμ Καρντάσιαν δεν καρφώθηκε με...

Γιάννης Ευαγγελίδης: Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Φώσκολου στο «Καλημέρα ζωή» αναπολεί...

«Η δουλειά κάνει τους άντρες». Αυτός είναι ο τίτλος...

Η FIFA σε «τεντωμένο σχοινί»

Χορηγοί-κολοσσοί απειλούν με αποχώρηση – Στη «σκιά» του σκανδάλου οι σημερινές εκλογές

Οι σημερινές εκλογές της FIFA, μεταξύ του νυν προέδρου Σεπ Μπλάτερ και του πρίγκιπα Αλί μπιν αλ Χουσεΐν, θα κριθούν τυπικά στην κάλπη. Ωστόσο, η εικόνα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας επλήγη για τα καλά από τις προχτεσινές συλλήψεις στελεχών της για εκβιασμό, οικονομικές απάτες και δωροδοκίες. Αλλά και από τις χτεσινές νέες αποκαλύψεις για παράγοντες της. Διότι εκτιμάται ότι το αν ο Μπλάτερ «αντέξει το σχοινί» δεν θα φανεί στο… χειροκρότημα, παρά (και) στην έντονη κριτική Τύπου και κοινού. Παρά το γεγονός ότι τελικά η UEFA δεν θα μποϊκοτάρει τις εκλογές, πολλοί καλούν τον Μπλάτερ να παραιτηθεί. Ενας από εκείνους είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, που ακόμη έχει… απωθημένα από την ανάθεση του Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και όχι στην Αγγλία.

Αυτή η διαδικασία, όπως και η αντίστοιχη του Κατάρ (2022), είναι ακόμη υπό έρευνα για παραβάσεις και δωροδοκίες, όμως χτες αποκαλύφθηκε ότι παρατυπίες υπάρχουν και σε συμφωνίες τηλεοπτικών δικαιωμάτων, με μίζες ύψους 150.000.000 ευρώ!

Η Αμερικανίδα εισαγγελέας Λορέτα Λιντς επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των 9 (+5) συλληφθέντων είναι ο αντιπρόεδρος της FIFA, Τζέφρι Ουέμπ, και ότι ο Μπλάτερ -που έχει τη στήριξη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που κατηγορεί τις ΗΠΑ για στόχευση της χώρας του- θα κληθεί να καταθέσει.

Την ίδια στιγμή, το FBI δημοσιοποίησε τις 12 κατηγορίες διαφθοράς, μεταξύ των οποίων η ανάθεση του Μουντιάλ 2010, οι εκλογές του 2011, αλλά και η συμφωνία 146.000.000 της Εθνικής Βραζιλίας με την αθλητική εταιρία Nike.

Το σκάνδαλο, βεβαίως, μόνο χαμόγελα δεν φέρνει στους χορηγούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Οι μεγάλες εταιρίες-σπόνσορες δεν επιθυμούν σύνδεση με δικαστικές υποθέσεις, και κολοσσοί όπως οι Budweiser, Adidas, Hyundai, MacDonald’s, Coca-Cola εξέφρασαν τις ανησυχίες τους. Με τις δύο τελευταίες να απειλούν με απόσυρση των χορηγιών τους.

Ο Μάριος Λευκαρίτης

Στο μεταξύ, ο Κύπριος αντιπρόεδρος της UEFA και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, Μάριος Λευκαρίτης, τόνισε χτες ότι δεν κλήθηκε ακόμη να καταθέσει, όμως επισήμανε πως είναι «καθαρός». Αν και τον Νοέμβριο, οι «Sunday Times» είχαν αποκαλύψει πώληση γης της οικογένειάς του στο Κατάρ έναντι 27.000.000 λιρών, με τον ίδιο να αρνείται πως επηρεάστηκε η ψήφος του για το Μουντιάλ του 2022.

Τέλος, ο άλλοτε Γ.Γ. της Π.Ο. των Νήσων Κέιμαν, Κώστας Τάκκας, που επίσης συνελήφθη, φέρεται να εμπλέκεται και σε σεξουαλικό σκάνδαλο, χωρίς αυτό, πάντως, να ξεκαθαρίζεται, μέχρι την επίσημη δημοσιοποίηση φωτογραφιών των συλληφθέντων από το FBI.

Επιμέλεια
Γιώργος Αδαμόπουλος 

Ο πληροφοριοδότης του FBI

Στον υπόκοσμο η λέξη είναι «καρφί». Στον -τελικά, διόλου αγγελικά πλασμένο- κόσμο του ποδοσφαίρου, ο ίδιος απλώς εκμεταλλεύτηκε άλλη μία ευκαιρία… Ο πρώην Γ.Γ. της CONCACAF και άλλοτε αντιπρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ, Τσακ Μπλέιζερ, φέρεται να είναι ο άνθρωπος που «ξεσκέπασε» το σκάνδαλο και ήταν ο βασικός πληροφοριοδότης του FBI. Ο 70χρονος παράγοντας, που απαντά συχνά και στο παρατσούκλι… «Κύριος 10%» (στο διάστημα 1996-2011 κέρδισε 15.300.000 σε προμήθειες), κατηγορήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια για δωροδοκία και απόκρυψη φόρων εκατομμυρίων. Δέχτηκε την πρόταση του FBI να συνεργαστεί και να καταγράψει τις παρατυπίες στελεχών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, και το έκανε μέσω… ενσωματωμένης κάμερας σε μπρελόκ! Ο Μπλέιζερ, που έχει ομολογήσει το 2013 την ενοχή του σε κατηγορίες περί διαφθοράς, ζει συχνά στον πολυτελή πύργο του μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ στο Μανχάταν, έχει δειπνήσει με Νέλσον Μαντέλα, Πάπα και Χίλαρι Κλίντον, και νοικιάζει, αντί 5.500 δολαρίων μηνιαίως, ένα σπίτι για να ζουν μόνο οι δεκάδες γάτες του!

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...

«Βράζει» η Νίσυρος με την αποκάλυψη πως δημόσιος υπάλληλος παρέσυρε αγόρια ηλικίας 10-15 ετών

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως ο αρχαιοφύλακας του μουσείου...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...