Θρομβοεμβολή από τα χάπια αντισύλληψης

Κίνδυνος από τον συνδυασμό οιστρογόνου και προγεσταγόνου

Σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των γυναικών κρύβει η χρήση αντισυλληπτικών, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα για το θέμα. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ διαπίστωσαν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής, ενός συνδυασμού θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής. Ο κίνδυνος μάλιστα είναι μεγαλύτερος όσον αφορά τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά, με οιστρογόνο και προγεσταγόνο, που περιέχουν τις νεότερες συνθετικές μορφές της ορμόνης προγεσταγόνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ειδική στην ιατρική στατιστική Γιάνα Βινογκράντοβα, συσχέτισαν τη λήψη αντισυλληπτικών με την πιθανότητα εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής, αναλύοντας στοιχεία για χιλιάδες γυναίκες ηλικίας 15-49 ετών. Οπως διαπίστωσαν, οι γυναίκες που παίρνουν παλαιότερου τύπου συνδυασμένα αντισυλληπτικά έχουν περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για θρόμβωση. Ο κίνδυνος είναι περίπου τετραπλάσιος για τις γυναίκες που παίρνουν τα νεότερου τύπου αντισυλληπτικά, που περιέχουν άλλες σύνθετες μορφές προγεσταγόνων.

Νέας γενιάς

Σε πραγματικούς όρους ωστόσο καταγράφονται 6 έως 14 έξτρα νέες περιπτώσεις φλεβικής θρομβοεμβολής ανά 10.000 γυναίκες που χρησιμοποιούν τα νεότερης γενιάς αντισυλληπτικά, ποσοστό αρκετά χαμηλό. Για τον λόγο αυτό οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει λόγος μια γυναίκα να σταματήσει να παίρνει συνδυασμένου τύπου αντισυλληπτικό, αλλά θα μπορούσε να συζητήσει με τον γιατρό της αναλυτικότερα σχετικά με τον τύπο του χαπιού που παίρνει και τις ορμόνες που αυτό περιέχει. Οπως τόνισαν άλλωστε, ο σχετικά αυξημένος κίνδυνος για θρόμβωση λόγω χρήσης των αντισυλληπτικών παραμένει πολύ μικρότερος από τον -ούτως ή άλλως- αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης λόγω της ίδιας της εγκυμοσύνης.

Η αρμόδια ευρωπαϊκή εποπτική Αρχή για τα φάρμακα είχε διευκρινίσει από το 2013 ότι τα οφέλη των αντισυλληπτικών υπεραντισταθμίζουν τους κινδύνους και ότι δεν υπάρχει λόγος οι γυναίκες που τα παίρνουν χωρίς κανένα πρόβλημα να τα σταματήσουν. Είχε ζητήσει ωστόσο από τους γιατρούς να αξιολογούν τακτικά τυχόν κίνδυνο για θρόμβωση στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά. Παγκοσμίως το ποσοστό γυναικών που χρησιμοποιεί αντισυλληπτικά χάπια αγγίζει το 9%, αλλά αυξάνεται στο 18% στις ανεπτυγμένες χώρες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ