Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ο χορός του ξυπόλητου Πάγκαλου και ο ασυγκράτητος ΓΑΠ!

Ευτράπελα περιστατικά στο νέο βιβλίο του πρώην πρέσβη Χάρη Δημητρίου «Διπλωματία και ίντριγκα»

d34t356u4rtΣπαρταριστά περιστατικά με πρωταγωνιστές τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Γιώργο Παπανδρέου αποκαλύπτει ο συνταξιούχος πρέσβης Χάρης Δημητρίου στο νέο βιβλίο του «Διπλωματία και ίντριγκα», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Ο διακεκριμένος πρέσβης, που μπήκε στο διπλωματικό σώμα στις αρχές της δεκαετίας του 1980, καταθέτει ανέκδοτες ιστορίες που έζησε από πρώτο χέρι κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, σε ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί όχι μόνο για τον παραπολιτικό χαρακτήρα του αλλά και για τον βαθύτατα πολιτικό του. Αλλωστε ήταν ο άνθρωπος που έζησε από κοντά την κρίση της Ουκρανίας, ο διπλωμάτης που συνέταξε το πόρισμα για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, ο επιστήμονας που μετείχε στις διαπραγματεύσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο κ. Δημητρίου είχε σχέσεις οργής και πάθους με τον Θεόδωρο Πάγκαλο σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στο διπλωματικό σώμα, καθώς ο πρώην υπουργός στην αρχή τον συμπάθησε, αλλά μετά την άρνησή του να υπηρετήσει στο γραφείο του και την επιθυμία του να μείνει στις Βρυξέλλες τον έβρισκε απέναντί του. Οπως αποκαλύπτει ο διπλωμάτης, ένα από τα ωραιότερα περιστατικά με πρωταγωνιστή τον πληθωρικό πολιτικό συνέβη στα νησιά Φίτζι του Ειρηνικού, όπου διεξήχθη η υπουργική σύνοδος για τη Σύμβαση Λομέ το 1983.

Θυμάται ο κ. Δημητρίου: «Σε αντίθεση με τους υπουργούς που έμεναν στο κέντρο της πόλης στο πιο σικ ξενοδοχείο, τους υπόλοιπους μας είχαν μοιράσει σε λιγότερο πολυτελή. Την ελληνική αποστολή την είχαν βάλει σε ένα συμπαθητικό ξενοδοχείο 4 αστέρων, το “Tradewinds”, που τα βράδια είχε ορχήστρα και χορό. Το τρίτο βράδυ εμφανίζεται ο Πάγκαλος συνοδευόμενος από μια Φιτζιανή καλλονή. Την είχε γνωρίσει σε κάποια βόλτα στο κέντρο της πόλης και γοητευτικός όπως ήταν την είχε πείσει να βγουν το βράδυ. Κάποια στιγμή της λέει “Let’s dance”. Εκείνη σηκώνεται και τον ρωτάει στα αγγλικά “Σε πειράζει αν βγάλω τα παπούτσια μου;”. “Καθόλου”, απαντά ο Πάγκαλος, “βγάζω και τα δικά μου”. Και μπαίνει στην πίστα χορεύοντας με το κοστούμι και τη γραβάτα αλλά χωρίς παπούτσια…»

Περιήγηση

fg35y3564u54Αλλά αυτά που έζησε με τον Πάγκαλο ο Δημητρίου, του οποίου την προσωπικότητα σε πολλά σημεία του βιβλίου εξαίρει -ειδικά για την άριστη προετοιμασία του στα συμβούλια υπουργών- ωχριούν μπροστά σε αυτό που έζησε με τον Γιώργο Παπανδρέου το 2003 ως πρέσβης της Ελλάδας στη Χιλή. Υπουργός Εξωτερικών του Σημίτη τότε ο Γιώργος, θέλησε να κάνει μια στάση για τουριστική περιήγηση στη μακρινή αυτή χώρα της Λατινικής Αμερικής, προτού καταλήξει στη Βραζιλία για να παραστεί σε κάποια σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο Παπανδρέου σε εκείνην την επίσκεψη έστησε ένα τέταρτο τον πρόεδρο της δημοκρατίας της Χιλής σε προγραμματισμένο ραντεβού και οι Χιλιανοί για να τον τιμωρήσουν την επομένη ακύρωσαν ραντεβού του με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας, στέλνοντας τον υφυπουργό Εξωτερικών. Το κλου του ταξιδιού αυτού όμως ήταν αυτό που συνέβη μετά την επίσκεψη του Γιώργου σε ένα από τα σπίτια του Πάμπλο Νερούδα.

Θυμάται ο πρέσβης: «Οταν τελειώσαμε πρότεινα στον Παπανδρέου να κάνουμε μία βόλτα και στη διπλανή Vila Del Mar. Συμφώνησε και κατεβήκαμε για έναν καφέ στο μέσο περίπου της παραλίας, όπου υπήρχε ένα μικρό καφενείο πάνω στην αμμουδιά. Ξαφνικά ακούω τον Παπανδρέου να ζητά μαγιό για να κάνει μπάνιο. Καινούργιο σοκ για τον ηλικιωμένο εθιμοτυπάρχη. Ο Ειρηνικός σε αυτό το γεωγραφικό πλάτος είναι ακατάλληλος για μπάνιο, επιπλέον η ενέργεια αυτή του Παπανδρέου ήταν ακατάλληλη από πλευράς ασφαλείας.

Η σκηνή ήταν αστεία αλλά ενδεικτική της ανευθυνότητας του υπουργού μας: Εκείνος πήγαινε μπροστά με μαγιό και πετσέτα στους ώμους και από πίσω τον ακολουθούσαν ασθμαίνοντας δύο Χιλιανοί άνδρες ασφαλείας με γραβάτα και κοστούμι, ενώ όσο εκείνος κολυμπούσε είχαν ακροβολιστεί μπαίνοντας με τα παπούτσια τους στο νερό…». Πάλι καλά που δεν ζήτησε κανό…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...