Η καρδιά θα γίνεται καλά από μόνη της!

Ανακάλυψαν ότι διαθέτει την ικανότητα της αυτοΐασης

Επαναστατική θεραπεία, με τη βοήθεια της οποίας η καρδιά μπορεί να επουλώσει μόνη της τις βλάβες που έχει υποστεί ύστερα από έμφραγμα, αναπτύσσουν ειδικοί.

Επιστήμονες του University College London και της Οξφόρδης ανακάλυψαν ότι η καρδιά έχει την ικανότητα αυτοΐασης, εφόσον της δοθεί το κατάλληλο ερέθισμα. Επιπλέον έχουν βρει τον τρόπο να επισπεύσουν και να ενισχύσουν αυτήν τη φυσική διαδικασία με τη χρήση συγκεκριμένης πρωτεΐνης. Πιστεύουν έτσι ότι θα μπορέσουν να βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο που πάσχουν από βαριάς μορφής καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ακαδημαϊκοί περιέγραψαν τα ευρήματά τους ως «ένα συναρπαστικό νέο βήμα», το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει μελλοντικά στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Το φαινόμενο αυτό προκαλείται συνήθως έπειτα από έμφραγμα, όπου το όργανο είναι πολύ εξασθενημένο για να μπορέσει να τροφοδοτήσει το σώμα με αίμα. Τα τρία τέταρτα των ασθενών πεθαίνουν συνήθως εντός πενταετίας από τη διάγνωση, αφού υπάρχουν ελάχιστες θεραπείες που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις βλάβες.

Τα πειράματα

Σε εργαστηριακά πειράματα οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι μετά το έμφραγμα η καρδιά αρχίζει μια φυσική διαδικασία αυτοΐασης και παραγωγής νέων λεμφαγγείων, τα οποία μεταφέρουν τα νεκρά κύτταρα και τα βακτήρια μακριά από την καρδιά και είναι ύψιστης σημασίας για τη διαδικασία ανάρρωσης. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να επιταχυνθεί με την προσθήκη της πρωτεΐνης VEG FC.

Επόμενος στόχος τους είναι να μπορέσουν να αναπτύξουν μια θεραπεία που να δίνει το ερέθισμα στην καρδιά να θέσει σε λειτουργία τον μηχανισμό αυτοΐασής της μέσω της συγκεκριμένης πρωτεΐνης. «Εχουμε διαπιστώσει ότι μετά το έμφραγμα, με το κατάλληλο ερέθισμα υπάρχει σημαντική αντίδραση από το λεμφικό σύστημα, που ενισχύει τη διαδικασία ίασης της καρδιάς και περιορίζει τις βλάβες που άφησε πίσω του το έμφραγμα. Αυτό βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργία άντλησης της καρδιάς» εξηγεί ο Πολ Ρίλεϊ, μέλος της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησε την έρευνα.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ