«Τα 13 Ταμεία να γίνουν τρία και μετά ένα»

Τι κατέθεσε στην Εξεταστική της Βουλής ο εκπρόσωπος του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Σ. Ρομπόλης για την ενοποίησή τους

Με τον εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη συνέχισε χθες τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια, ο οποίος καταθέτοντας ως εκπρόσωπος του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα μπορούσαν να ενοποιηθούν τα Ταμεία σε ένα. Ο κ. Ρομπόλης τόνισε ότι τα 13 Ταμεία που υπάρχουν σήμερα (έξι κύρια, πέντε επικουρικά και δύο για την καταβολή των εφάπαξ) μπορούν να ενοποιηθούν σε τρία και ύστερα -όταν οι συνθήκες ωριμάσουν- σε ένα.

fergwergΕμφαση έδωσε ο κ. Ρομπόλης στο ασφαλιστικό σύστημα και, επικαλούμενος μαθηματική έρευνα την οποία διενεργεί η ΓΣΕΕ για τη βιωσιμότητά του μέχρι το 2050, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου ότι αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, τότε η χώρα θα έχει ένα από τα πιο ακριβά κοινωνικά και οικονομικά συστήματα. Οπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Ρομπόλης, τα στοιχεία αυτής της έρευνας έχουν γίνει γνωστά και στον πρωθυπουργό εν όψει των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών που είναι σε εξέλιξη.

Οταν ωριμάσουν

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη: «Τα σημερινά ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούσαν να γίνουν τρία, και όταν ωριμάσουν οι συνθήκες μπορεί να μείνει μόνο ένα ασφαλιστικό ταμείο».

Σχετικά με το Μνημόνιο, εξέφρασε την άποψη ότι επιδείνωσε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Πρόσθεσε, δε, ότι η τρόικα πρόβλεπε ανεργία 17% και είναι 28%, ενώ το 2025 δεν πρόκειται να πέσει η ανεργία κάτω από 800.000. Σε ερώτηση σχετικά με το αν «η κρίση έφερε το Μνημόνιο ή το Μνημόνιο την κρίση;», ο Σάββας Ρομπόλης της ΓΣΕΕ έκλινε προς την πρώτη εκδοχή, ενώ αντίστοιχη άποψη είχε και ο Βασίλης Κορκίδης, εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου.

Απαντώντας στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ο κ. Ρομπόλης υποστήριξε ότι στη χώρα μας κυμαίνονται στο 11%, και αυτό σημαίνει ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι στο ίδιο επίπεδο. «Είναι θέμα ισότητας και λιγότερο πόρων. Και να πούμε ότι της καταργούμε, η εξοικονόμηση πόρων θα είναι της τάξεως των 320.000.000 ευρώ τον χρόνο. Τόσο είναι ετησίως το κόστος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

»Τα βασικότερα προβλήματα του ασφαλιστικού είναι η ανεργία και η γήρανση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ελενα Σολωμού 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ