Η αμνησία «τρομάζει» με το φως!

Η τεχνική που εφαρμόστηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα

Κοντά στη λύση για την αντιμετώπιση της αμνησίας βρίσκονται οι επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν μέθοδο για να επαναφέρουν χαμένες μνήμες, ενεργοποιώντας τον εγκέφαλο μέσω του φωτός. Η επαναστατική τεχνική εφαρμόστηκε ήδη με επιτυχία σε πειραματόζωα, με τους ερευνητές να ετοιμάζονται να περάσουν στις κλινικές δοκιμές. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν και στον άνθρωπο τα θετικά αποτελέσματα, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία της αμνησίας που προέρχεται από σοβαρά τραύματα στον εγκέφαλο ή από νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η γεροντική άνοια.

Οι επιστήμονες του MIT της Μασαχουσέτης και του Riken Brain Science Institute από το Γουάκο της Ιαπωνίας μελέτησαν την επίδραση του φωτός στους νευρώνες μνήμης του εγκεφάλου των ποντικών. Αρχικά έβαλαν τα πειραματόζωα σε συγκεκριμένο χώρο και τα υπέβαλαν σε ελαφράς μορφής ηλεκτροσόκ. Την επόμενη φορά που οι ποντικοί μπήκαν στον ίδιο χώρο άρχισαν να τρέμουν από τον φόβο τους, γιατί θυμήθηκαν το ηλεκτροσόκ. Σε δεύτερη ομάδα ποντικών έδωσαν πρώτα μια χημική ουσία που επενέβαινε στους νευρώνες, μπλοκάροντας τον σχηματισμό αναμνήσεων.

Ηπιο ηλεκτροσόκ

Επανέλαβαν το πείραμα υποβάλλοντάς τους σε ήπιο ηλεκτροσόκ και στη συνέχεια τους έβαλαν πάλι στον ίδιο χώρο. Διαπίστωσαν ότι αυτή τη φορά οι ποντικοί δεν φοβούνταν, γιατί δεν θυμούνταν το δυσάρεστο γεγονός που τους είχε συμβεί. Είχαν χάσει εντελώς την ανάμνηση του ηλεκτροσόκ.

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές ήταν να χορηγήσουν σε αυτή την ομάδα πειραματόζωων έναν αβλαβή ιό που μετέφερε στους νευρώνες συγκεκριμένα γονίδια, τα οποία είχαν την ιδιότητα να παράγουν μια φωτοευαίσθητη πρωτεΐνη. Υπό την επίδραση του φωτός, η πρωτεΐνη αυτή ενεργοποιεί τους νευρώνες, δηλαδή τα εγκεφαλικά κύτταρα, επιδρώντας στον μηχανισμό της μνήμης, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν οι αναμνήσεις. Πράγματι, μετά τη χορήγηση του ιού στα πειραματόζωα και την έκθεσή τους στο φως, μόλις έβαλαν τρίτη φορά τους ποντικούς στον χώρο του ηλεκτροσόκ εκείνοι άρχισαν να τρέμουν από φόβο, γιατί είχαν ανακτήσει τη χαμένη μνήμη τους.

Βασίλης Χονδρογιάννης 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ