Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Test (προ)βλέπει τον θάνατό σου!

Πλατφόρμα στο internet υπολογίζει μέσα από ερωτήσεις αν κάποιος θα πεθάνει στην επόμενη πενταετία

Η έκφραση «μόνο πότε θα πεθάνω δεν ξέρω» δεν ισχύει πλέον -βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον- ύστερα από τη δημιουργία διαδικτυακού τεστ προσδόκιμου ζωής, το οποίο υπολογίζει την πιθανότητα θανάτου κάποιου σε βάθος πενταετίας. Στόχος βέβαια των επιστημόνων που βρίσκονται πίσω από το τεστ δεν είναι να πανικοβάλλουν τον κόσμο, αλλά να τον ωθήσουν στην προσοχή και τη βελτίωση της υγείας του. Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο με 11 έως 13 ερωτήσεις, όπως -για παράδειγμα- πόσα αυτοκίνητα έχει κάποιος ή αν περπατάει αργά ή γρήγορα, κάθε άνθρωπος, ηλικίας 40 έως 70 ετών, θα μπορεί να μάθει για τον κίνδυνο θανάτου που διατρέχει.

Οι ερευνητές που επινόησαν το τεστ, σε συνεργασία με τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Sense Αbout Science, υποστηρίζουν ότι το αυτό μπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας και στο μέλλον να χρησιμοποιείται από οικογενειακούς γιατρούς προκειμένου να εντοπίζουν τους υψηλού κινδύνου πιθανούς ασθενείς.

Το Ubble (από τα αρχικά του UK Longevity Explorer – Εξερευνητής Μακροβιότητας Ηνωμένου Βασιλείου) βρίσκει επίσης την «Ubble ηλικία» κάποιου. Συγκεκριμένα, αν η «Ubble ηλικία» είναι μικρότερη από την πραγματική ηλικία του, τότε ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι μικρός. Σε αντίθετη περίπτωση, προτείνουν οι ερευνητές, οι άνθρωποι θα έπρεπε να σκεφτούν πιθανές βελτιώσεις για την υγεία τους όπως τη διακοπή του καπνίσματος και μια πιο υγιεινή διατροφή.

Χωρίς εξετάσεις

«Το σκορ μπορεί να μετρηθεί διαδικτυακά μέσω ενός σύντομου ερωτηματολογίου χωρίς να απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις ή κλινική εξέταση» δήλωσε ο Αντρεα Γκάνα του σουηδικού ινστιτούτου Karolinska, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet». Ο Γκάνα και ο συνάδελφός του Ερικ Ινγκελσον του σουηδικού πανεπιστημίου της Ουψάλα ανέλυσαν τα δεδομένα που αφορούσαν σχεδόν 500.000 ενηλίκους, 40 έως 70 ετών, και τα οποία συνέλεξαν για την UK Biobank (μια τεράστια τράπεζα από ιατρικά δεδομένα εθελοντών) από το 2006 που ιδρύθηκε έως το 2010.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα στατιστικό μοντέλο επιβίωσης προκειμένου να αξιολογήσουν την πιθανότητα 655 συγκεκριμένες δημογραφικές μετρήσεις καθώς και μετρήσεις υγείας και τρόπου ζωής να μπορούν να προβλέπουν πιθανό θάνατο από οποιαδήποτε αιτία αλλά και από έξι συγκεκριμένες αιτίες, για γυναίκες και άνδρες χωριστά. Ο Γκάνα ωστόσο προειδοποιεί ότι το σκορ έχει έναν βαθμό αβεβαιότητας και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως αποφασιστικής σημασίας πρόβλεψη. Για τους περισσότερους ανθρώπους ο υψηλός κίνδυνος θανάτου για μια πενταετία μπορεί να μειωθεί με περισσότερη σωματική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και υγιεινή διατροφή, είπε ο ίδιος. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει το τεστ στη διεύθυνση http://www.ubble.co.uk.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...