Ερευνα: Σαρώνουν τα συνθετικά ναρκωτικά στις πιάτσες της Ελλάδας

Δύο νέες ουσίες εντοπίζονται κατά μέσο όρο ανά εβδομάδα από τις υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών της Ευρώπης, γεγονός που…

Δύο νέες ουσίες εντοπίζονται κατά μέσο όρο ανά εβδομάδα από τις υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών της Ευρώπης, γεγονός που καταδεικνύει την ταχύτητα με την οποία τα συνθετικά ναρκωτικά εισβάλλουν στις χώρες της γηραιάς ηπείρου- άρα και στην Ελλάδα- και πόσο διαδεδομένα είναι μεταξύ των χρηστών. Τα σκήπτρα ωστόσο στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών διατηρεί η κάνναβη. Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Τάσεις και Εξελίξεις», η οποία δημοσιεύτηκε από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα Ναρκωτικά (EMCDDA), είναι πλέον εμφανής ο ανελέητος ανταγωνισμός σε μια κορεσμένη αγορά διεγερτικών ουσιών όπως η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες και το ecstasy (XTC). Ειδικά σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση από τα γενικά συμπεράσματα, δεδομένου ότι τα συνθετικά ναρκωτικά μπορεί καθένας να τα βρει ακόμη και μέσω διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου.

Κατά τα λοιπά, ο έλεγχος της επιδημίας της ΗIV λοίμωξης, η μείωση των θανάτων μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ουσιών, η αύξηση χρήσης των φθηνών αλλά επικίνδυνων ψυχοδραστικών συνθετικών ουσιών από νέους, η σταθεροποίηση της χρήσης ηρωίνης και κοκαΐνης, η εκτεταμένη χρήση ακόμη πιο δραστικής κάνναβης, τα εγχώριας επινόησης φθηνά ναρκωτικά και ο φόβος υποχρηματοδότησης των προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας, λόγω οικονομικής κρίσης, συνθέτουν το σκηνικό.

Θετικό στοιχείο είναι ο αισθητός περιορισμός των μολύνσεων με τον ιό HIV μεταξύ χρηστών που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών. «Τα νούμερα εξακολουθούν να είναι υψηλά, αλλά περιορίζεται η επιδημική έξαρση» επισημαίνει η Μανίνα Τερζίδου, επιστημονική υπεύθυνη στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Παρακολούθησης για τα ναρκωτικά στη χώρα μας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ