Ανανέωσαν γερασμένες καρδιές με μετάγγιση νεανικού αίματος

Επιστήμονες ανοίγουν νέους δρόμους με την εφαρμογή μιας θεραπείας-βαμπίρ.

Θεραπεία-βαμπίρ που μπορεί να αναζωογονήσει την καρδιά ηλικιωμένων ασθενών ανακάλυψαν επιστήμονες που κατάφεραν να αναστρέψουν τη γήρανσή της. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσαν πως η χορήγηση μιας δόσης νεανικού αίματος σε καρδιές μεγάλης ηλικίας είναι ικανή να αντιστρέψει τη σκλήρυνση των αρτηριών που εντείνεται με το πέρασμα των χρόνων.

Αν και η έρευνά τους έγινε σε πειραματόζωα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία του πρώτου φαρμάκου για τη θεραπεία της καρδιάς ηλικιωμένων αντρών και γυναικών. «Πρέπει να εργαστούμε όσο πιο σκληρά γίνεται για να διαπιστώσουμε αν αυτή η ανακάλυψη μπορεί να μετατραπεί σε θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια σε μεγάλης ηλικίας ασθενείς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας Ρίτσαρντ Λι.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν το πείραμά τους επιτρέποντας στη ροή του αίματος νεαρού ποντικού να κυλήσει στον οργανισμό γηραιότερου ζώου και αντίστροφα. Μέσα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων η καρδιά του γηραιότερου άρχισε να μοιάζει με αυτήν του αρκετά νεότερου ζώου. Υστερα από πολλούς μήνες ερευνών η επιστημονική ομάδα κατάφερε να εντοπίσει το συστατικό που ευθυνόταν γι’ αυτή την αναζωογόνηση, που δεν ήταν άλλο από την ορμόνη GDF-11, τα επίπεδα της οποίας μειώνονται όσο περνούν τα χρόνια. «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γι’ αυτό, καθώς ανοίγει ένα νέο παράθυρο στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας» πρόσθεσε ο Λι.

Παρόμοια πειράματα, κατά τα οποία είχαν συνδεθεί τα κυκλοφορικά συστήματα δύο πειραματόζωων, είχαν δείξει ότι αντίστοιχη αναζωογόνηση μπορούσε να επιτευχθεί και στον εγκέφαλο. Αν και οι επιστήμονες που είχαν πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο πείραμα είχαν προτείνει την τακτική χορήγηση ενέσεων αίματος από 20χρονους σε άτομα της μέσης ηλικίας, οι ερευνητές του Χάρβαρντ δεν είναι υπέρ των ακραίων λύσεων. Στόχος τους είναι η χορήγηση της GDF-11 ως φαρμάκου στις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ασθενείς μέσα στα επόμενα τέσσερα έως πέντε χρόνια. Επίσης σκοπεύουν να διαπιστώσουν κατά πόσο η ορμόνη αυτή μπορεί να αναζωογονήσει και άλλα όργανα και ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού. «Ελπίζουμε ότι μια μέρα θα καταφέρουμε να θεραπεύσουμε με αυτό τον τρόπο την καρδιακή ανεπάρκεια που οφείλεται στη γήρανση» επισήμανε ο Εϊμι Ρότζερς από την ομάδα του Χάρβαντ.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ