«Δόκτωρ Φρανκενστάιν» στην Κίνα!

Ο Ξιαοπίνγκ Ρεν έχει πραγματοποιήσει (από το 2013) πάνω από 1.000 μεταμοσχεύσεις κεφαλιού σε ποντίκια και φιλοδοξεί να κάνει το ίδιο και με τους ανθρώπους

Πώς ένα μαύρο ποντίκι μπορεί να έχει καφέ κεφάλι; Περνώντας από τα χέρια ενός Κινέζου «δρος Φρανκενστάιν», που καυχιέται ότι έχει πραγματοποιήσει από το 2013 χίλιες μεταμοσχεύσεις κεφαλιών σε άτυχα τρωκτικά και φιλοδοξεί κάποια στιγμή να κάνει το ίδιο και σε ανθρώπινα. Ο Ξιαοπίνγκ Ρεν, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Wall Street Journal», μαζί με την ομάδα του στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Χαρμπίν, εδώ και δύο χρόνια πειραματίζεται σε διαφορετικές μεθόδους, ώστε να βοηθήσει ποντίκια, τα οποία υποβάλλει σε μεταμόσχευση κεφαλιού, να ζήσουν περισσότερο από ένα 24ωρο που έχει πετύχει μέχρι στιγμής.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καταφέρει να επιμηκύνουν το προσδόκιμο σημαντικά, φέτος το καλοκαίρι προγραμματίζουν να επεκτείνουν το εφιαλτικό πείραμά τους και στους πιθήκους «φιλοδοξώντας να δημιουργήσουν το πρώτο πρωτεύον θηλαστικό με μεταμοσχευμένο κεφάλι, το οποίο θα μπορεί να ζει και να αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη, έστω και για λίγο». Στην Κίνα αυτού του είδους τα πειράματα θεωρούνται πρωτοπορία και στηρίζονται με κρατική χρηματοδότηση. Εκτός συνόρων όμως τα νέα τέτοιων ενεργειών προκαλούν έντονες αντιδράσεις και εγείρουν σοβαρά ηθικά ζητήματα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο δρ Ρεν που σπούδασε και δούλεψε στις ΗΠΑ πάνω από δεκαπέντε χρόνια αναγκάστηκε να παρατήσει τη θέση του στο Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι πριν από τρία χρόνια προκειμένου να λειτουργήσει σε καθεστώς μεγαλύτερης ερευνητικής ελευθερίας στην πατρίδα του.

Ο ίδιος τονίζει ότι αυτό που κάνει στον τομέα των μεταμοσχεύσεων κεφαλιού είναι κάθε άλλο παρά «επιπόλαιο», αφού, όπως εξηγεί, αν αυτού του είδους οι μεταμοσχεύσεις τελειοποιηθούν, μπορεί μια μέρα να βοηθηθούν ασθενείς που έχουν υγιείς εγκεφάλους, αλλά παράλυτα ή άρρωστα σώματα. Προς το παρόν ωστόσο ο 53χρονος ερευνητής παραδέχεται ότι αυτή τη χρονική στιγμή δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι μπορεί να κάνει μια τέτοια μεταμόσχευση και σε ανθρώπους.

Κατερίνα Νικολοπούλου 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ