Η αγνώριστη εγκεφαλική λειτουργία!

Η ανακάλυψη που ανοίγει τον δρόμο σε νέα γενιά θεραπειών

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι είχαν χαρτογραφήσει πλήρως έως σήμερα την ανατομία του ανθρώπινου σώματος. Ομως μια νέα ανακάλυψη που έγινε σε ερευνητικό εργαστήριο στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια αποκαλύπτει μια απίστευτη αβλεψία: πρώτη φορά οι ειδικοί παρατήρησαν ότι ο εγκέφαλος συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα με λεμφαγγεία, τόσο καλά κρυμμένα, που κανείς ερευνητής δεν τα είχε προσέξει έως τώρα! Η ανακάλυψη έχει τεράστια σημασία, καθώς αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της μελέτης των νευρολογικών διαταραχών. Αναμένεται μάλιστα να ανοίξει τον δρόμο για μια «νέα γενιά» θεραπειών για την άνοια, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τον αυτισμό.

«Η ανακάλυψη αλλάζει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη διάδραση μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος» επισημαίνει ο καθηγητής Τζόναθαν Κίπνις, επικεφαλής της έρευνας. Αποδεικνύεται ότι και ο εγκέφαλος είναι συνδεδεμένος με το περιφερειακό ανοσοποιητικό σύστημα μέσω λεμφαγγείων στα μηνίγγια, όπως δηλαδή και οποιοσδήποτε άλλος ιστός. Τα λεμφαγγεία αυτά, κρυμμένα κυριολεκτικά πίσω από μια κεντρική αρτηρία του εγκεφάλου που φτάνει έως τα ιγμόρεια, θεωρείται πιθανό από τους επιστήμονες ότι «φιλτράρουν» και απομακρύνουν ουσίες που ευθύνονται για συγκεκριμένες νευρολογικές ασθένειες.

Λεμφικό σύστημα

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της άνοιας, οι πρωτεϊνικές πλάκες στον εγκέφαλο σχηματίζονται, λένε οι ειδικοί, επειδή δεν καταφέρνουν να απορροφηθούν από αυτό το -άγνωστο έως σήμερα- τμήμα του λεμφικού συστήματος. Στους υγιείς ανθρώπους, πάλι, είναι τα λεμφικά αγγεία του εγκεφάλου εκείνα που προστατεύουν από τον σχηματισμό των πρωτεϊνών.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν τους «μυστικούς» λεμφαδένες του εγκεφάλου, ανατέμνοντας τον εγκέφαλο πειραματόζωων με μια νέα τεχνική. «Θα πρέπει να αλλάξουν τα εγχειρίδια Ιατρικής!» σχολίασε ο επικεφαλής του Τμήματος Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, όταν πληροφορήθηκε την εκπληκτική ανακάλυψη. Τώρα μένει να απαντηθούν από τους ειδικούς μια σειρά από νέα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επικοινωνεί με το ανοσοποιητικό σύστημα και σχετικά με τη λειτουργία των λεμφαγγείων του.

Μυρτώ Μπούτση 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ