Το τεχνητό πόδι που θα διαθέτει και αισθήσεις

Επανασύνδεσαν εναπομείνασες απολήξεις νεύρων με προσθετικό μέλος

Το πρώτο τεχνητό μέλος που είναι ικανό να κάνει προσομοίωση των αισθήσεων ενός πραγματικού ποδιού, καταπολεμώντας έτσι το μεγάλο βάσανο που λέγεται πόνος του μέλους-φάντασμα, παρουσίασαν πρώτη φορά διεθνώς ερευνητές στη Βιένη.

Οι χειρουργοί που το δημιούργησαν αρχικά επανασύνδεσαν τις εναπομείνασες απολήξεις νεύρων του ακρωτηριασμένου άκρου του ασθενούς στον υγιή ιστό του μηρού του τοποθετώντας τις πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Στη συνέχεια τοποθέτησαν έξι αισθητήρες στη σόλα του ελαφριού προσθετικού ποδιού και τους συνέδεσαν με τους αισθητήρες που βρίσκονται μέσα στην κοιλότητά του, όπου μπαίνει ο μηρός του ασθενούς.

«Είναι σαν μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσω, σαν να ξαναγεννιέμαι» δήλωσε ο Αυστριακός Βολφγκανγκ Ράνγκερ, ενώ παρουσίαζε το νέο προσθετικό άκρο, αποτέλεσμα της έρευνας του καθηγητή Χούμπερτ Εγκερ του Πανεπιστημίου Linz της βόρειας Αυστρίας. Ο πρώην δάσκαλος, που έχασε το δεξί πόδι του το 2007 ύστερα από θρόμβο που προκάλεσε εγκεφαλικό επεισόδιο, έχει ήδη περάσει έξι μήνες κάνοντας πρόβες με το νέο προσθετικό άκρο του. «Νιώθω σα να έχω και πάλι πόδι. Δεν γλιστράω πια στον πάγο και μπορώ να καταλάβω αν περπατάω σε χαλίκια, τσιμέντο, γρασίδι ή άμμο. Νιώθω ακόμα και μικρές πέτρες» δηλώνει ο 54χρονος, που κάνει πια ακόμα και αναρρίχηση!

Πέρα όμως από την κίνηση, το προσθετικό πόδι έφερε ακόμα ένα θαύμα στη ζωή του Ράνγκερ. Τον ανακούφισε από τον αφόρητο πόνο-φάντασμα που ένιωθε μετά τον ακρωτηριασμό, ο οποίος προκαλείται από την εναγώνια αναζήτηση του εγκεφάλου για πληροφορίες από το ακρωτηριασμένο άκρο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ