Χέρι βοηθείας στους απόρους

Πρόγραμμα από την Ε.Ε. ύψους 135.000.000 ευρώ. Τι προβλέπεται και ποιοι δικαιούνται συμμετοχή

Τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα προκύψουν οι ωφελούμενοι του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ / FEAD», καθορίζονται σε απόφαση που εξέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Το ΤΕΒΑ είναι πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα αξιοποιήσει κονδύλια συνολικού ύψους 135.000.000 ευρώ έως το 2016, για να υποστηρίξει κοινωνικές συμπράξεις μέσω των οποίων θα διανεμηθούν τρόφιμα, είδη ένδυσης, υπόδησης, οικιακού καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής σε άπορους, που έχουν κυρίως χαμηλό εισόδημα.

Σύμφωνα με την απόφαση, το εισόδημα του ωφελούμενου, όπως προκύπτει από τη φορολογική δήλωση του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια πραγματικού εισοδήματος: 3.000 ευρώ ετησίως για μεμονωμένο άτομο και 4.500 ευρώ ετησίως για ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.500 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 900 ευρώ ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

Συνολικό όριο

Περιουσιακά κριτήρια: Για συμμετοχή στο πρόγραμμα πρέπει η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 115.000 ευρώ κατ’ άτομο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 15.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο. Το ανώτατο συνολικό όριο είναι για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 250.000 ευρώ. Επίσης, πρέπει το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει για το τελευταίο οικονομικό έτος το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών της παρούσας απόφασης.

Στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνονται οι αντικειμενικές δαπάνες και τα τεκμήρια διαβίωσης Ως «άστεγοι» για τις ανάγκες του προγράμματος θεωρούνται τα άτομα που διαμένουν σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους, διανυκτερεύουν σε ξενώνες ύπνου ή διαβιούν σε προσωρινά ή πρόχειρα καταλύματα, τα οποία δεν πληρούν τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και δεν διαθέτουν τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ