Χωρίς πολιτική αγωγή η δίκη της Χρ. Αυγής!

Η εισαγγελέας πρότεινε να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις της υπεράσπισης σε ό,τι αφορά το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης

Χωρίς την παρουσία πολιτικής αγωγής απέναντί τους ενδέχεται να βρεθούν ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι πρώην και νυν βουλευτές της Χρυσής Αυγής στη δίκη που διεξάγεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Και αυτό γιατί η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις της υπεράσπισης και να μη γίνει παράσταση πολιτικής αγωγής από τα θύματα σε ό,τι αφορά το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Οπως επισήμανε στη χθεσινή εισήγησή της η εισαγγελική λειτουργός, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, οι Αιγύπτιοι ψαράδες και τα μέλη του ΠΑΜΕ δικαιούνται να παραστούν ως πολιτική αγωγή στη δίκη, όμως μόνο σε βάρος των κατηγορουμένων που εμπλέκονται στις συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις.

Αυτό σημαίνει ότι η οικογένεια Φύσσα, αν γίνει τελικά δεκτή η πρόταση της εισαγγελέως, μπορεί να παρίσταται σε βάρος του Γιώργου Ρουπακιά και των κατηγορουμένων στους οποίους αποδίδεται η συνέργεια στη δολοφονία, όμως δεν μπορεί να στραφεί εναντίον του Νίκου Μιχαλολιάκου και κάποιου από τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται μόνο για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Μόνο το Δημόσιο

Σύμφωνα με την κυρία Οικονόμου, δικαίωμα παράστασης για ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη έχει ο άμεσα ζημιωθείς από το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με την εισαγγελέα, το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου και παράσταση πολιτικής αγωγής μπορεί να δηλώσει μόνο το Ελληνικό Δημόσιο.

Νωρίτερα, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο θα υποβάλει αίτημα στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ώστε να τροποποιηθεί ο όρος του κατ’ οίκον περιορισμού που έχει επιβληθεί σε μερίδα κατηγορουμένων, προκειμένου να μπορούν να προσέρχονται στο δικαστήριο.

Αν γίνει δεκτό κάτι τέτοιο, αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής στα οποία έχει επιβληθεί ο συγκεκριμένος περιοριστικός όρος, δεδομένου ότι από την πρώτη μέρα της δίκης δεν δίνουν το «παρών» στο δικαστήριο.

Τη θέση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου διαχώρισε πάντως ο συνήγορός του Τάκης Μιχαλόλιας, τονίζοντας ότι ο εντολέας του θα αποστείλει προσωπικά σχετική αίτηση στο συμβούλιο, όποτε εκείνος κρίνει. Η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, οπότε και θα αποφανθούν οι δικαστές για το θέμα της πολιτικής αγωγής, είναι στις 22 Ιουνίου.

Μαρίας Μεϊμάρη
Φωτό: Δημήτρης Γκολφομήτσος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ