«Δώστε μου τις λίστες»

Επιστολή του πρωθυπουργού στους υπουργούς για να του υποδείξουν τους φορείς που θα καταργήσουν, ανοίγοντας τον δρόμο για την έξοδο 2.000 δημόσιων υπαλλήλων.

Τελεσίγραφο στους υπουργούς να έχουν τελειώσει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 19 Μαΐου με τη λίστα των υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση φορέων του Δημοσίου αποστέλλει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Παρ’ ότι οι αποσκευές του είναι έτοιμες για το ταξίδι στην Κίνα, ξέρει καλά πως το θέμα με τις πρώτες 2.000 απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίες θα προέλθουν από τις συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, πιέζει ασφυκτικά. Αλλωστε υπάρχει η δέσμευση προς την τρόικα ότι το θέμα θα έχει τακτοποιηθεί μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

Την ίδια ώρα όμως υπάρχει και απροθυμία από σειρά υπουργών να στείλουν τις προτάσεις τους για το ποιοι οργανισμοί θα πρέπει να καταργηθούν ή συγχωνευτούν. Το Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο από τη στάση κάποιων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης θα στείλει αυτή την εβδομάδα επιστολή σε δέκα συναρμόδιους συναδέλφους του ζητώντας άμεσα να του απαντήσουν τι θα γίνει με τους εποπτευόμενους φορείς. 

Η λίστα όμως με τους οργανισμούς αλλάζει μέρα με τη μέρα. Πρόκειται για τη λίστα που αναμένεται να εγκρίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί στις αρχές Ιουνίου, με βάση την οποία θα οδηγηθούν στην έξοδο από το Δημόσιο εντός Ιουνίου οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι. Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, πραγματικό deadline σε όλη τη διαδικασία αποτελεί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν την έλευση της τρόικας στα τέλη Ιουνίου. Οι δανειστές μας θα εξετάσουν εάν όλα βαίνουν καλώς προκειμένου να μας δώσουν την επόμενη χρηματική δόση. Την ίδια ώρα στο Μαξίμου ξεκινάνε επικοινωνιακή αντεπίθεση δίνοντας μεγάλη έμφαση στο ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει στο διεθνές περίγυρο για την ελληνική οικονομία, αν και την ίδια στιγμή παραμένουν τα πολλά προβλήματα στο εγχώριο μέτωπο.

Σε αυτό το κλίμα, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι οι όποιες επικοινωνιακές ενέσεις, εάν δεν συνοδευτούν με ουσιαστικές κινήσεις βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, απλώς θα μείνουν στο πεδίο των εντυπώσεων και δεν θα έχουν καμία ουσιαστική σημασία.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ