Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πέννες με πέστο βασιλικού από τον Τίμο Ζαχαράτο

Ο Τίμος Ζαχαράτος ετοίμασε στην κουζίνα της εκπομπής «Πάμε...

Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν γίνει ήδη 41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία...

Σοβαρές αλλαγές στα σχολεία, που θα οδηγήσουν στην ισχυροποίηση...

Αποτύπωμα στη σκανδάλη της καραμπίνας δείχνει ότι ο 36χρονος σκότωσε τη...

Επιβεβαιώθηκε η δολοφονία της 63χρονης γυναίκας από τον ίδιο...

Βροχή οι καταγγελίες γυναικών στην Κρήτη για ενδοοικογενειακή βία

Διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες γυναικών στην...

Ανακαλύψτε πόσο fit είστε

Τest για κάθε ηλικία με απλές ασκήσεις για να διαπιστώσετε γρήγορα αν βρίσκεστε σε φόρμα και τι πρέπει να κάνετε

Η σωματική άσκηση είναι γνωστό ότι βελτιώνει την υγεία. Πώς όμως μπορούμε να καταλάβουμε αν έχουμε την κατάλληλη φυσική κατάσταση, ώστε να αποφύγουμε προβλήματα υγείας στο μέλλον; Βρετανοί ειδήμονες παρουσίασαν τα τεστ που πρέπει να κάνει κάποιος ανάλογα με την ηλικία του προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι σε φόρμα. Πρόκειται για απλές δοκιμασίες και αν τις περάσει με επιτυχία, μπορεί να νιώσει σίγουρος ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αρχίσει να γυμνάζεται.

* Οι 20άρηδες: Οι πολύ νέοι πρέπει να τρέξουν ανάμεσα σε δύο σημεία που απέχουν 20 μέτρα μεταξύ τους όσο πιο πολλές φορές μπορούν αυξάνοντας τον ρυθμό κάθε φορά που επιστρέφουν στο αρχικό σημείο. Αν βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση, πριν «ρίξουν στροφές» θα πρέπει να έχουν κάνει 10 με 11 διαδρομές. Σε περίπτωση που καταφέρουν μόνο πέντε, σημαίνει ότι κάνουν καθιστική ζωή.

* Οι 30άρηδες: Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα εκείνοι που θέλουν να είναι fit πρέπει να τρέξουν 1.600 μέτρα μέσα σε οκτώ λεπτά αν είναι άντρες και σε εννέα λεπτά αν είναι γυναίκες. Ερευνα του Cooper Institute στο Ντάλας έδειξε ότι οι άντρες που χρειάζονται περισσότερα από 10 λεπτά και οι γυναίκες που θα κάνουν πάνω από 12 λεπτά αντιμετωπίζουν κατά 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ασθένεια τα επόμενα 30 χρόνια.

* Οι 40άρηδες: Για να κάνουν το τεστ οι σαραντάρηδες θα πρέπει πρώτα ζεσταθούν με βάδισμα για 10 λεπτά. Στη συνέχεια θα σταθούν μπροστά από ένα σκαλί ύψους 12 εκατοστών και επί τρία λεπτά θα ανεβοκατεβαίνουν εναλλάσσοντας τα πόδια με σταθερό ρυθμό. Στο τέλος θα μετρήσουν τους σφυγμούς τους. Αν έχουν τη σωστή φυσική κατάσταση θα είναι 95-100 στις γυναίκες και 90-95 στους άντρες.

* Οι 50άρηδες: Το τεστ για όσους βρίσκονται στη δεκαετία των 50 γίνεται μπροστά σε καθρέφτη φορώντας άνετα ρούχα και χωρίς παπούτσια. Πρέπει να καθίσουν σταυροπόδι χωρίς να χάσουν την ισορροπία ή να χρησιμοποιήσουν τα χέρια ή τα γόνατα και στη συνέχεια να σηκωθούν με τον ίδιο τρόπο. Η προσπάθεια βαθμολογείται με άριστα το 10 ως εξής: Κάθε φορά που χρησιμοποιούν το χέρι ή το γόνατο για να στηριχτούν αφαιρούν έναν βαθμό, ενώ όταν χάνουν την ισορροπία αφαιρούν μισό. Στόχος είναι να πετύχουν βαθμολογία 8 και άνω.

* Οι 60άρηδες: Αυτοί πρέπει να κάνουν το «τεστ της καρέκλας» και να μετρήσουν πόσες φορές μπορούν να σηκωθούν και να ξανακαθίσουν μέσα σε 30 δευτερόλεπτα χωρίς να βοηθηθούν με τα χέρια. Γι’ αυτό πρέπει να τοποθετήσουν τη μία παλάμη πάνω από την άλλη μόλις καθίσουν. Οι υγιείς άντρες τα καταφέρνουν τουλάχιστον 14 φορές, ενώ οι γυναίκες τουλάχιστον 12.

* Οι 70άρηδες: Οσοι βρίσκονται στη δεκαετία των 70 πρέπει μετρήσουν απόσταση τριών μέτρων από μια καρέκλα και στη συνέχεια να καθίσουν σε αυτήν κρατώντας χρονόμετρο. Μόλις το ενεργοποιήσουν, πρέπει να σηκωθούν, να περπατήσουν την απόσταση, να επιστρέψουν στην καρέκλα και να καθίσουν. Το ιδανικό αποτέλεσμα είναι μέχρι 12 δευτερόλεπτα, ενώ χρόνος από 13 μέχρι 20 δευτερόλεπτα σημαίνει ότι χρειάζεται βελτίωση η φυσική τους κατάσταση. Πάνω από 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσαν να δείξουν την ύπαρξη κινητικών προβλημάτων.

Βασίλης Χονδρογιάννης 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...