Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Η Μελάνια πουλάει… κολιέ για χάρη του Τραμπ

Τον δημιουργικό οίστρο της επιστράτευσε η Μελάνια Τραμπ για...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν...

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τρίτη 23 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πριν αρχίσετε να εκνευρίζεστε με τις υποδείξεις των...

Τοξικό νέφος στη Αττική!

Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης απελευθέρωσε κοκτέιλ επικίνδυνων ουσιών

Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης απελευθέρωσε κοκτέιλ επικίνδυνων ουσιών

Σήμα κινδύνου για το τοξικό κοκτέιλ ουσιών (με διοξίνες και φουράνια) που έχει απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα μετά την πυρκαγιά-εφιάλτη σε μονάδα ανακύκλωσης στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου εκπέμπουν οι ειδικοί, ενώ, σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, η φωτιά θα σιγοκαίει τα επόμενα 24ωρα. Χθες, τρεις ημέρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς και ενώ το νέφος (και η έντονη μυρωδιά καμένου πλαστικού) πνίγουν μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου Αττικής, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε κατεπείγουσα έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της φωτιάς. Νωρίτερα, η Περιφέρεια Αττικής είχε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Σειρά προβλημάτων

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χημικές ενώσεις που εκλύονται στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσουν σειρά προβλημάτων στον ανθρώπινο οργανισμό (αναπνευστικά κ.λπ.) και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, έγκυοι, μητέρες που θηλάζουν. «Πράγματι, εδώ υπάρχει δημόσιος κίνδυνος, δεδομένου ότι η καύση πλαστικού δίνει τοξικές ουσίες. Μερικές εξ αυτών είναι καρκινογόνες. Για να δούμε τις επιβλαβείς επιπτώσεις, όμως, θα πρέπει να έχουμε στα χέρια μας επιστημονικές μετρήσεις για τα επίπεδα των εκλυόμενων σωματιδίων και ουσιών» είπε στην «Espresso» ο διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Χάρης Καμπεζίδης. Ο ίδιος συμβουλεύει τους πολίτες να υιοθετήσουν απλά μέτρα προστασίας: «Συνιστώ στους κατοίκους να αποφεύγουν όσο είναι δυνατόν τις μετακινήσεις και να κλείνουν τα παράθυρα του σπιτιού, ακόμη κι αν αυτά βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από την εστία φωτιάς. Ετσι μετριάζουμε ή και εκμηδενίζουμε τις επιπτώσεις».

Στο μεταξύ, η περιφέρεια γνωστοποίησε ότι κατέβαλε πάνω από 40.000 ευρώ για να συνδράμει την Πυροσβεστική με υδροφόρες και μηχανήματα. Παράλληλα φαίνεται ότι γίνεται αγώνας δρόμου για την έγκριση χρημάτων για τους τόνους χώματος που χρειάζονται για την κατάσβεση όλων των πύρινων εστιών. Με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης εκτίμησε ότι για τα φορτηγά και το χώμα απαιτείται κονδύλι μισού εκατομμυρίου ευρώ, ενώ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Τάσος Μαυρόπουλος επεσήμανε: «Η επιχωμάτωση είναι πανάκριβη υπόθεση και δεν είναι αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας». Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Οι τετράποδοι «άστεγοι»!

1 29

Τους τετράποδους «άστεγους» που τριγυρνούσαν στις εγκαταστάσεις της μονάδας ανακύκλωσης στη Νέα Ζωή απομακρύνουν ήδη από το Σάββατο τα μέλη της εθελοντικής φιλοζωικής ομάδας Τα Φαντάσματα του Ασπροπύργου. Εως χθες είχαν εντοπιστεί έξι σκυλάκια και αναζητούνται άλλα τρία. Σύμφωνα με τη φιλοζωική ομάδα, «δύο αρσενικά, ο Μήτσος και ο Οδυσσέας, φιλοξενούνται σε καταφύγιο. Δεν δείχνουν να έχουν κάτι σοβαρό κι έτσι προτιμήσαμε να τα πάμε εκεί και να τους δώσουμε μια δυο μέρες ηρεμία. Επειτα θα μεταφερθούν στο κτηνιατρικό κέντρο Γέρακα για να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος της υγείας τους. Τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν σε διπλανό οίκημα υπό την επίβλεψη ανθρώπου που εργάζεται εκεί».

Ελένη Ευαγγελοδήμου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...