Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στη φυλακή σάτυρος που θώπευσε 22χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 48χρονος άνδρας...

Η Μαρίνα Ασλάνογλου μιλά για τον ρόλο της στις «Ψυχοκόρες» του ANT1!

Τη στιγμή που η ταλαντούχα ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου περιοδεύει...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Τρεις για ένα τηλεπαιχνίδι

Χαμός για ένα τηλεπαιχνίδι! Συνεχίζονται τα δοκιμαστικά στο Mega...

Ο μήνας που γεννηθήκαμε καθορίζει από τι θα αρρωστήσουμε

Αμερικανική επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι το πότε ήρθε στη ζωή κάποιος αποκαλύπτει και τις ασθένειες που είναι πιθανόν να τον προσβάλλουν

Πες μου ποιον μήνα γεννήθηκες, να σου πω πόσο συχνά θα αρρωσταίνεις και από τι. Μπορεί η εν λόγω μέθοδος να ακούγεται λίγο «μπακαλίστικη», ωστόσο είναι άκρως επιστημονική, αφού υπογράφεται από Αμερικανούς ερευνητές.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα λοιπόν, ο μήνας κατά τον οποίο γεννηθήκαμε έχει όντως αντίκτυπο όχι μόνον σε ό,τι αφορά τη συχνότητα με την οποία αρρωσταίνουμε, αλλά και στο είδος των ασθενειών που θα ταλαιπωρήσουν τον καθένα στη διάρκεια της ζωής του. Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου και του Ινστιτούτου Επιστήμης Δεδομένων του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Βιοϊατρικής Πληροφορικής Νίκολας Τατονέτι, δημιούργησαν ειδικό software προκειμένου να μελετήσουν ληξιαρχικά και ιατρικά αρχεία 1.700.000 ασθενών, ώστε να εντοπίσουν ενδεχόμενο συσχετισμό μεταξύ τους.

Οπως ανακάλυψαν, συνολικά 55 ασθένειες συσχετίζονται με την εποχή της γέννησης. Κάπως έτσι διαπίστωσαν ότι οι πιο τυχεροί όλων είναι οι γεννημένοι τον Μάιο, αφού αποδεικνύονται πιο ανθεκτικοί απέναντι σε ασθένειες, σε αντίθεση με τους γεννημένους τον Οκτώβριο που είναι πιο ευάλωτοι.

Αυτοί έχουν περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης άσθματος, λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, ενώ τους τσιμπάνε πιο συχνά διάφορα έντομα. Ο Νοέμβριος φαίνεται ότι είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και της υπερκινητικότητας, τη στιγμή που οι γεννημένοι τον Ιανουάριο είναι περισσότερο ευάλωτοι σε προβλήματα καρδιάς, όπως η καρδιομυοπάθεια και κυρίως σε υπέρταση.

Εξίσου αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων έχουν και οι γεννημένοι τον Μάρτιο, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως η κολπική μαρμαρυγή, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας, ενώ είναι ευάλωτοι και στον καρκίνο του προστάτη. Αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων έχουν οι γεννημένοι τον Φεβρουάριο, στηθάγχης και χρόνιας ισχαιμίας του μυοκαρδίου οι γεννημένοι τον Απρίλιο και στομαχικών ιώσεων οι γεννημένοι τον Σεπτέμβριο. Ο Ιούλιος, όπως και ο Οκτώβριος, «ευνοεί» το άσθμα.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως ότι δεν πρέπει να πανικοβάλλεται κανείς (ιδίως αν έχει γεννηθεί Οκτώβριο), καθώς ο σχετικός παράγοντας κινδύνου είναι μικρός, αν συγκριθεί με άλλους, πολύ σοβαρότερους παράγοντες, όπως η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και προηγούμενες, μικρότερης κλίμακας μελέτες για επιμέρους παθήσεις, όπως το άσθμα και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, είχαν δείξει επίσης ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στις νόσους αυτές και στην ημερομηνία γέννησης.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...