Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Τα λεφτά, τα λεφτά

Συναγερμός στο Γενικό Λογιστήριο για να συγκεντρωθούν τα κονδύλια που απαιτούν οι μισθοδοσίες του Ιουνίου

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς άρχισαν να παρουσιάζονται προβλήματα στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα αναγκαία κονδύλια για να καταβληθούν στο τέλος του μήνα οι μισθοί του Δημοσίου και οι συντάξεις. Και αυτό γιατί, πέρα από τα δύο δισ. που απαιτούνται για τη μισθοδοσία του Δημοσίου και τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων που θα καταβάλουν τις συντάξεις, το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει και των πακέτο δόσεων 1,65 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ!

Από τα δύο δισ. που χρειάζονται… εντός Ελλάδας, έχουν διασφαλιστεί λίγο περισσότερα από τα μισά. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν «ξύσει πλέον τον πάτο του βαρελιού» και οι διαθέσιμες πηγές ρευστότητας έχουν εξαντληθεί. Το πρόβλημα επιδεινώνεται, καθώς η Βουλή, οι ΟΤΑ και άλλοι φορείς του Δημοσίου δεν έχουν συμμορφωθεί με τις πρόσφατες νομοθετικές προβλέψεις και δεν έχουν μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) καταθέσεις που τηρούν σε εμπορικές τράπεζες.

Θα ξεπεραστεί

Πηγές πάντως από το ΓΛΚ εμφανίστηκαν καθησυχαστικές στην «Espresso», λέγοντας ότι είναι νωρίς ακόμη και ότι έως το τέλος του μήνα το πρόβλημα θα ξεπεραστεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, οι δήμοι και οι περιφέρειες υποχρεούνται από τα μέσα του περασμένου Απριλίου να καταθέτουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών καταθέσεών τους σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ωστόσο, παρότι οι ΟΤΑ διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα 2 δισ. ευρώ, ικανά να επιλύσουν το πρόβλημα της καταβολής μισθών και συντάξεων Ιουνίου, αρνούνται να καταθέσουν τα χρήματα αυτά στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε πράξεις repos 15 ημερών που προσφέρουν απόδοση 2,5%, φοβούμενοι ότι ενδεχομένως να απολέσουν τις αποταμιεύσεις τους.

Περιφερειάρχες και δήμαρχοι έχουν επικαλεστεί ως λόγο «ανυπακοής» στην εφαρμογή του νόμου το γεγονός ότι ούτε η ελληνική Βουλή έχει μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμά της στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόκειται ουσιαστικά για καταθέσεις 60.000.000 ευρώ που έχει σε εμπορικές τράπεζες το Κοινοβούλιο και τις οποίες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε στα μέσα Μαΐου ζητήσει από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μέσω επιστολής διερευνητικού χαρακτήρα.

Αν και προ μηνός η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε δεσμευτεί να διερευνήσει το πλαίσιο και να ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες, ωστόσο η μεταφορά των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας τελικά δεν προχώρησε, με την επίκληση ότι η Βουλή έχει πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο αυτονομίας. Την ίδια επίκληση έκαναν και πολλοί ΟΤΑ, κάποιοι εκ των οποίων προσέφυγαν για τον λόγο αυτό στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...