Η φραγή αρτηρίας με «δαχτυλίδι»

Νέα τεχνική για σημαντική μείωση βάρους σε έξι μήνες

Νέα τεχνική για σημαντική μείωση βάρους σε έξι μήνες

Η μείωση της αιμάτωσης του στομάχου μπορεί να μάς αδυνατίσει, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι δοκιμάζουν μια πρωτοποριακή μέθοδο που είναι λιγότερο επεμβατική από το γαστρικό bypass.
Η νέα τεχνική, που δοκιμάζει ομάδα του πανεπιστημίου Johns Hopkins, βασίστηκε στην παρατήρηση ότι οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε θεραπεία έμφραξης της αρτηρίας του στομάχου για άλλους λόγους χάνουν σχεδόν το 10% του σωματικού τους βάρους. Ερευνες που έγιναν εν τω μεταξύ σε ζώα έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα και οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τεχνική αυτή μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να χάσουν μέχρι και 20 κιλά σε διάστημα έξι μηνών.
Η νέα μέθοδος είναι λιγότερο επεμβατική σε σύγκριση με τις υπάρχουσες επεμβάσεις βαριατρικής, όπως το γαστρικό bypass, και εκτιμάται ότι θα μειώσει τους κινδύνους παρενεργειών, όπως είναι η απώλεια αίματος και οι λοιμώξεις.

Ενας καθετήρας ή ένα σωληνάκι εισέρχεται μέσω της αρτηρίας της βουβωνικής χώρας στην αριστερή γαστρική αρτηρία, η οποία τροφοδοτεί με αίμα την ανώτερη περιοχή του στομάχου. Στη συνέχεια μικροσφαίρες, που είναι μικρότερες από τους κόκκους της άμμου και είναι φτιαγμένες από ιατρικής χρήσης γέλη, τοποθετούνται μέσα στην αρτηρία. Οι μικροσφαίρες αυτές στη συνέχεια ταξιδεύουν στα μικρά αιμοφόρα αγγεία, που είναι τα παρακλάδια της αρτηρίας, και μένουν εκεί για πάντα.

Από άλλα αγγεία

Η διαδικασία αυτή είναι παρόμοια με τον εμβολισμό (επιστρατεύεται για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας του στομάχου και άλλων οργάνων αλλά και για τη συρρίκνωση των ινομυωμάτων στη μήτρα). Αν και με αυτόν τον τρόπο η κυκλοφορία του αίματος στη γαστρική αρτηρία μειώνεται, η αιμάτωση του στομάχου επιτυγχάνεται από άλλα αιμοφόρα αγγεία.
Η απώλεια βάρους εκτιμάται ότι επιτυγχάνεται επειδή με την παραπάνω επέμβαση εμποδίζεται η παραγωγή γκρελίνης, της ορμόνης που ανοίγει την όρεξη. Μπλοκάροντας την τροφοδοσία αίματος στο μέρος του στομάχου όπου υπάρχουν πολλά κύτταρα που παράγουν την γκρελίνη σκοτώνονται και αυτά τα κύτταρα, οπότε μειώνεται και η εν λόγω ορμόνη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ