Παιδιά στα «αζήτητα»

Καταφύγιο ελπίδας το ορφανοτροφείο φιλανθρωπικής οργάνωσης, στη Λωρίδα της Γάζας για τους ανήλικους «πρόσφυγες» πολέμου

Καταφύγιο ελπίδας το ορφανοτροφείο φιλανθρωπικής οργάνωσης, στη Λωρίδα της Γάζας για τους ανήλικους «πρόσφυγες» πολέμου

Παιδιά χωρίς γονείς και σπίτι παλεύουν με τα ψυχικά τραύματα που τους άφησε ο πόλεμος των επτά εβδομάδων με το Ισραήλ έχοντας βρει στέγη σε ορφανοτροφείο φιλανθρωπικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόκειται για παιδιά που έχουν χάσει και τους δύο γονείς τους στον πόλεμο και δεν έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν ούτε από εναπομείναντες συγγενείς τους, αφού λόγω της οικονομικής δυσχέρειας δεν μπορούν να τους προσφέρουν ούτε ένα πιάτο φαγητό. Ο 8χρονος Αμπντάλα Σιμπάρι είναι μια τέτοια περίπτωση. Εχασε τον πατέρα του το 2011, ωστόσο του έμελλε να ορφανέψει και από μητέρα και από μητριά, όταν σκοτώθηκαν το 2014 μαζί με τους δύο αδερφούς του. Από την επίθεση τραυματίστηκε και ο ίδιος, όμως ανάρρωσε πλήρως, τουλάχιστον σωματικά. Γιατί ψυχικά, σύμφωνα με τους εργαζομένους στο Al-amal Institute for Orphans, όπου φιλοξενείται έκτοτε, εξακολουθεί να βασανίζεται από εφιάλτες.

s

Ο αριθμός των παιδιών που ζουν, όπως εκείνος, στο ορφανοτροφείο της Λωρίδας της Γάζας έχει διπλασιαστεί μετά το 2014. Η φιλανθρωπική οργάνωση βασίζεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στις δωρεές για να μπορεί να προσφέρει 24ωρη φροντίδα στα παιδιά που ζουν στους κοιτώνες της, αλλά και να απασχολεί προσωπικό 50 ατόμων.

Ψυχολογική υποστήριξη

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ, 373.000 παιδιά έχουν ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης μετά τον πόλεμο. Αν και παραδοσιακά η παλαιστινιακή ευρύτερη οικογένεια έπαιρνε υπό την προστασία της τα ορφανά, η οικονομική στενότητα που έφερε ο πόλεμος, σε συνδυασμό με το εμπάργκο, καθιστά εξαιρετικά δύσκολο γι’ αυτήν να θρέψει ένα παραπάνω στόμα.

Στην καλύτερη διαχείριση του μετατραυματικού στρες που βιώνουν τα περισσότερα παιδιά που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας στοχεύει άλλο ένα φιλανθρωπικό πρότζεκτ. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Playgrounds for Palestine (Παιδικές Χαρές για την Παλαιστίνη) αποτελεί δημιουργία της Σούζαν Αμπουλχάβα και έχει ως στόχο τη δημιουργία χώρων ψυχαγωγίας για παιδιά τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και σε στρατόπεδα προσφύγων σε Λίβανο και Συρία. «Τα περισσότερα παιδιά υποφέρουν από συμπτώματα μετατραυματικού στρες. Συχνά έχουν μεγάλη επιθετικότητα. Μερικές φορές θέλουν να καταστρέφουν πράγματα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Αμπουλχάβα, η οποία για τον λόγο αυτόν εμπλέκει και τα παιδιά στο στάδιο της δημιουργίας των παιδικών χαρών. «Βάζοντας και το δικό τους λιθαράκι μαθαίνουν να φροντίζουν τον χώρο» εξηγεί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ