Οι δουλειές των ρομπότ

Από τη γραμμή παραγωγής οχημάτων και μηχανημάτων ως τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας τα ρομπότ εργάζονται σκληρά, κλέβοντας όμως κυριολεκτικά θέσεις εργασίας από τον άνθρωπο.

Από τη γραμμή παραγωγής οχημάτων και μηχανημάτων ως τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας τα ρομπότ εργάζονται σκληρά, κλέβοντας όμως κυριολεκτικά θέσεις εργασίας από τον άνθρωπο.

Το μέλλον μάλιστα προοιωνίζεται εξαιρετικά αρνητικό για τους υποψήφιους εργαζομένους, ανάλογα βέβαια με τον τομέα εργασίας που ενδιαφέρει τον καθέναν.

Κι επειδή το άγχος, ιδίως των νέων ανθρώπων, είναι μεγάλο, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημιούργησαν ένα διαδικτυακό τεστ το οποίο προβλέπει, σε γενικές γραμμές φυσικά, την πιθανότητα τα ρομπότ να αντικαταστήσουν ανθρώπους σε διάφορους εργασιακούς τομείς.

Οι ερευνητές εξέτασαν 702 επαγγέλματα διαλέγοντας απαραίτητα προσόντα για καθένα από αυτά, όπως η δημιουργικότητα και η επιδεξιότητα, ώστε να εξακριβώσουν αν τα ρομπότ θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους. Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι στην πιο δύσκολη θέση είναι πιθανότερο να βρεθούν οι λογιστές και εκείνοι που εργάζονται στις τηλεπωλήσεις, καθώς οι 99 στους 100 εργαζομένους στους εν λόγω τομείς δεν θα βρίσκουν δουλειά.

Στους χαμένους, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, θα είναι και τα μοντέλα μόδας και μάλιστα σε ποσοστό 97,6 %. Εταιρίες όπως η Burberry ήδη χρησιμοποίησαν ολογράμματα μοντέλων σε επιδείξεις των κολεξιόν τους. Μεγάλο κίνδυνο (94,7%) από τα ρομπότ διατρέχουν και οι βοηθοί δικηγόρων, αλλά και οι σερβιτόροι (93,7%), αφού σε Ιαπωνία και Κίνα ήδη ανθρωπόμορφα ρομπότ δοκιμάζονται πιλοτικά σε εστιατόρια.

Αντίθετα, οι μηχανικοί σε πυρηνικές εγκαταστάσεις έχουν σχεδόν μηδενικές πιθανότητες να μείνουν από δουλειά στην εποχή της επικράτησης των ρομπότ. Αισιόδοξοι ότι δεν θα χάσουν τη δουλειά τους πρέπει να είναι είναι και οι εργοθεραπευτές, μια και η πιθανότητα να αντικατασταθούν από ρομπότ φτάνει μόλις το 0,3%.

ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ