Τρικ για να φύγει το λίπος από το αίμα

Λαχανικά, φρούτα και ελαιόλαδο σύμμαχοι κατά της υπερλιπιδαιμίας

Αλλαγές στον τρόπο ζωής αποτελούν την καλύτερη στρατηγική για την πρόληψη και τη θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας. H νόσος οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να αξιοποιήσει ενεργειακά ή να αποβάλει την υπερβολική συσσώρευση λιπών στο αίμα και προκαλεί βλάβες στις αρτηρίες αλλά και στα εσωτερικά όργανα συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Μπορεί ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, να προληφθεί ή, αν έχει εκδηλωθεί, να τεθεί υπό έλεγχο.

Η ελεγχόμενη σε λιπαρά διατροφή παίζει κυρίαρχο ρόλο για όσους πάσχουν από υπερλιπιδαιμία. Δεν είναι απαραίτητο όμως να ακολουθηθεί δίαιτα πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Το μυστικό είναι να υπάρξει μείωση στην πρόσληψη κορεσμένων και τρανς λιπαρών. Επίσης η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς και τα δημητριακά ολικής άλεσης επιβάλλεται να έχουν θέση στην καθημερινή διατροφή.

Το ακριβώς αντίθετο πρέπει να συμβαίνει με τα επεξεργασμένα και πρόχειρα φαγητά, ενώ μακριά από το πιάτο κάθε υπερλιπιδαιμικού θα πρέπει να βρίσκονται οι πλούσιες σε υδατάνθρακες τροφές. Οι γιατροί δίνουν πράσινο φως για την κατανάλωση ψαριών, άψητων και ανάλατων ξηρών καρπών, καθώς και οσπρίων, ενώ άριστη επιλογή είναι η κατανάλωση ελαιόλαδου.

Βάρος

Σε ό,τι αφορά το περιττό βάρος, η απώλειά του βοηθά στη μείωση των επίπεδων της LDL, της λεγόμενης κακής χοληστερόλης, και των τριγλυκεριδίων, ενώ αυξάνονται αντίστοιχα τα επίπεδα της HDL, δηλαδή της καλής χοληστερόλης. Παράλληλα με τη διατροφή, στην απώλεια βάρους ρόλο παίζει και η τακτική σωματική άσκηση, που επίσης μειώνει την LDL χοληστερόλη.

Ευεργετική στην αντιμετώπιση υπερλιπιδαιμίας είναι η διακοπή του καπνίσματος, καθώς βοηθά στην αύξηση της HDL, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Το κάπνισμα συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιακής νόσου, επειδή ενισχύει τη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, αυξάνει την LDL χοληστερίνη και ενθαρρύνει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.

Στην περίπτωση, τώρα, που τα παραπάνω δεν έχουν αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας, οι πάσχοντες θα πρέπει να καταφύγουν σε φαρμακευτική αγωγή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ