Νέα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ προβλέπει για το 2015-2016 η Κομισιόν

Αποκαρδιωτική είναι σε πολλά σημεία η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας και φέρει ημερομηνία 7 Μαΐου. Από τη μια πλευρά αναφέρει πως η χώρα μας μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2013 και το 2014. Από την άλλη πλευρά επισημαίνει πως θα χρειαστούμε επιπλέον εξοικονόμηση δαπανών για τους στόχους του 2015 και του 2016, που προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3% και 4,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να παρθούν τη συγκεκριμένη διετία νέα μέτρα, ύψους περίπου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει επίσης πως από τη στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι της χώρας η κυβέρνηση συνασπισμού τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα λιτότητας που ζητούσαν οι δανειστές, με αποτέλεσμα να καταφέρει να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012. Για τη φετινή χρονιά προβλέπεται να είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός, εξαιρουμένων των πληρωμών των τόκων. Ενώ για το επόμενο έτος θεωρείται πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να καταφέρουμε να έχουμε πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.  

Τέλος, αναφέρεται πως οι αποκρατικοποιήσεις δεν προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό, αλλά οι προοπτικές για το χρέος διατηρούνται, καθώς… εφαρμόζονται πλήρως οι περικοπές.

Γ. ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ