Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Πονούν τα… παλικάρια;

Αρμαγεδδών μέτρων, με μείωση εισοδημάτων, υπερφορολόγηση και ακρίβεια. Πού πήγε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης;
Η συγκέντρωση του «Μένουμε Ευρώπη» και μία φωτογραφία του Μητσοτάκη που δεν… υπάρχει.

t45t45t54 1Ο λογαριασμός των μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση γράφει 8 δισ. ευρώ, οδηγώντας και άλλους συμπολίτες μας στα όρια της φτώχειας και προκαλώντας νέα λουκέτα στην αγορά!

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Αυτό το δυσβάσταχτο για τις αντοχές επιχειρήσεων και νοικοκυριών πακέτο φόρων και έμμεσων επιβαρύνσεων θα κληθούν να πληρώσουν η κοινωνία και η οικονομία το προσεχές ενάμιση έτος (β’ εξάμηνο 2015 και το 2016), εφόσον τελικά κλειδώσει η συμφωνία που ζυμώνεται μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Από την ανάγνωση της ελληνικής πρότασης προκύπτουν μειώσεις εισοδημάτων (συντάξεις και μισθοί) κατά 1,5%-2% και 6% αντίστοιχα, έστω με έμμεσο τρόπο. Και αυτά δίχως να υπολογίζονται ο ΦΠΑ και άλλες επιβαρύνσεις τύπου ΕΝΦΙΑ.

Ουσιαστικά είναι «νέος Αρμαγεδδών» για τους φορολογουμένους, που καλούνται να εισφέρουν 1,9 δισ. ευρώ φέτος, συν 2,5 δισ. ευρώ το 2016, και τον ιδιωτικό τομέα που πάλι πληρώνει το μάρμαρο. Οποιος αναζητεί το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», που αποτελούσε, μεταξύ άλλων, και κάτι σαν νέο οικονομικό μανιφέστο του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον θα πρέπει να το αναζητήσει κάπου καταχωνιασμένο στα συρτάρια του Μαξίμου!

Τι γίνεται με τον ΦΠΑ

Αν θέλουμε κάπως να κωδικοποιήσουμε το πακέτο, αυτό φέρνει κατάργηση της έκπτωσης 3,9% στις εργοδοτικές εισφορές (άρα +2,9% για εργοδότες και +1% για εργαζομένους), καθιέρωση εισφοράς 5% για τις επικουρικές συντάξεις, αύξηση των εισφορών υπέρ των επικουρικών ταμείων από 3% σε 3,5%, αύξηση σε t45t45t54 4εισφορές ασθενείας σε κύριες συντάξεις σε 5% από 4%. Σχετικά με τον ΦΠΑ, στο 6% θα υπάγονται τα φάρμακα και τα βιβλία, στο 13% θα υπάγονται τα νωπά τρόφιμα, τα ξενοδοχεία (από 6,5%), το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και η εστίαση.

Στο 23% θα υπάγονται τα μη νωπά τρόφιμα και τρόφιμα πολυτελείας, οι μεταφορές (από το 13%) και όλες οι υπηρεσίες. Οσον αφορά την έκτακτη εισφορά φυσικών προσώπων, μένει ως έχει έως τα 30.000 ευρώ, ενώ ανεβαίνει σε 2% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, 4% για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ, 6% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και 8% για εισοδήματα από 500.001 ευρώ και πάνω.

Βαρύς, άνω των 2,5 δισ. ευρώ, είναι ο λογαριασμός που καλείται να πληρώσει ο επιχειρηματικός κόσμος. Στη λίστα περιλαμβάνεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης ΑΕ και ΕΠΕ από το 26% στο 29% (410.000.000 ευρώ το 2016), η επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% στα κέρδη των επιχειρήσεων που πέρυσι είχαν κέρδη 500.000 ευρώ και άνω (945.000.000 ευρώ φέτος και 405.000.000 ευρώ το 2016), η επιβολή φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, οι διαγωνισμοί για τις τηλεοπτικές άδειες και τις άδειες κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.

Θα περάσει το σκληρό πακέτο από τη Βουλή;

Εφόσον τελικά έχουμε συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, εγείρεται ερώτημα για το αν θα περάσει στη Βουλή από τις ομάδες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Ηδη αρκετοί βουλευτές της πλειοψηφίας αντιδρούν, κάποιοι δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, ιδίως εάν απουσιάζουν ρυθμίσεις για το χρέος, οι t45t45t54 2 0δύο κοινοβουλευτικές ομάδες βράζουν παρά το «μασάζ» που δέχονται από υψηλόβαθμα στελέχη. Η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank φέρεται ότι ανεβάζει τους επικίνδυνους για καταψήφιση βουλευτές από… 10 έως 40! Ακόμη πάντως και αν περάσει το νέο φορολογικό μνημόνιο με ψήφους τις αντιπολίτευσης, εάν προκύψουν απώλειες, οι τυχόν όποιες πολιτικές εξελίξεις θα εξαρτηθούν από το πόσους βουλευτές θα χάσει ο Τσίπρας.

Αβάντι πόπολο

Και τη Δευτέρα το… κίνημα «Μένουμε Ευρώπη» (πάση θυσία) πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Σύνταγμα! Αλλος με ένα ποτήρι κρασί, άλλος με πούρο, άλλη με δωδεκάποντη γόβα ζητούσαν ακόμα περισσότερη λιτότητα! Αβάντι, πόπολο! Ηταν παρών και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (γι’ αυτό και η… πειραγμένη φωτογραφία του χθες έκανε τον γύρο των social media σκορπώντας γέλιο μέσα στις uliberew στιγμές που ζει η χώρα).

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...