Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Πεθαίνουν 40.000 (!) κάθε χρόνο από μελάνωμα

Ανατριχιαστικά τα στοιχεία για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος λόγω έκθεσης στον ήλιο.

Σχεδόν 40.000 άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους παγκοσμίως από μελάνωμα, ενώ περίπου δύο στους τέσσερις αναμένεται να είναι εν ζωή ένα έτος μετά τη διάγνωση της νόσου! Στην Ελλάδα έχουμε τετρακόσια τουλάχιστον νέα κρούσματα μελανώματος  κάθε χρόνο. Τα ανατριχιαστικά αυτά στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και την Ελληνική Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος, που φέτος έχει οριστεί 27-31 Μαΐου, προκαλούν σοκ. Και τούτο γιατί μαρτυρούν ότι σχεδόν καθημερινά ολοένα και περισσότερα άτομα που εκτίθενται στον ήλιο προσβάλλονται από καρκίνο του δέρματος. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, οι πλαστικοί χειρουργοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προτρέπουν όλους μας να προχωρήσουμε σε άμεση αφαίρεση των σπίλων (ελιές) που αλλάζουν χρώμα, σχήμα, μέγεθος ή αιμορραγούν.

9a85a7a7Μια τέτοια αλλαγή στον σπίλο ενδέχεται, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, να εξελιχθεί σε μελάνωμα που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του ανθρώπου. «Η οποιαδήποτε αλλαγή στη μορφή ενός σπίλου θα πρέπει άμεσα να μας οδηγήσει στον γιατρό μας, είτε αυτός είναι πλαστικός είτε είναι δερματολόγος, γιατί η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση σώζει ζωές»  σημείωσε σε δηλώσεις του ο πλαστικός χειρουργός Αρης Νταμάγκας, αναπληρωτής διευθυντής στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και πρόσθεσε: «Μετά την ιατρική διάγνωση, θα πρέπει να αφαιρούνται άμεσα οι σπίλοι εκείνοι που εμφανίζουν ύποπτες αλλαγές, ενώ οι υπόλοιπες μπορούν να παρακολουθούνται».

Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος του δέρματος που προέρχεται από τα μελανινοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν τη χρωστική του δέρματος (μελανίνη). Σε αντίθεση με τα καρκινώματα του δέρματος που προέρχονται από τα κερατινοκύτταρα και έχουν βραδεία τάση ανάπτυξης και καλή πρόγνωση,  το μελάνωμα έχει επιθετική βιολογική συμπεριφορά που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του ανθρώπου, αν δεν διαγνωσθεί έγκαιρα.

Μάλιστα την τελευταία πενταετία, παγκοσμίως, παρουσιάζουν αύξηση κατά 30%. Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία, κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε 160.000 νέες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο και 40.000 θανάτους! Η συχνότητα εμφάνισης είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες, και δη στη νεαρή και μέση ηλικία. Συχνότερα εμφανίζεται, δε, στα άκρα στις γυναίκες και στον κορμό στους άνδρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του μελανώματος είναι η ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και οι τεχνητές πηγές υπεριώδους UV ακτινοβολίας.

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...