Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

Μουσικό ταξίδι με τον μάγο του κλαρίνου!

Γεννημένος σε οικογένεια μουσικών, ο Βασίλης Σαλέας άρχισε να συναρπάζει από την ηλικία των εννέα ετών. Οι ξεχωριστές συνεργασίες και η αναγνώρισή του σε ολόκληρη την υφήλιο

«Ο μάγος του κλαρίνου», «Ο μεγαλύτερος κλαρινίστας που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα», «Ο κορυφαίος σολίστας του κλαρίνου που δοξάζει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο».

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΑΛΚΙΝΟΟ ΜΠΟΥΝΙΑ

Τα καλύτερα λόγια από κριτικούς της μουσικής και σημαντικούς καλλιτέχνες που έχουν συνεργαστεί μαζί του συνοδεύουν πάντα τη δουλειά του Βασίλη Σαλέα.

Αυτήν την εβδομάδα η «Espresso Weekend» κυκλοφορεί με ένα συλλεκτικό τριπλό CD του δεξιοτέχνη του οργάνου, το οποίο περιλαμβάνει 39 μουσικά αριστουργήματά του. Ο σπουδαίος μουσικός, που αναμφισβήτητα άνοιξε νέους δρόμους στον ήχο του κλαρίνου με τη μοναδικότητα του παιξίματός του και ανέδειξε τις ανεξάντλητες δυνατότητες του οργάνου, υποστηρίζει: «Το αίσθημα που βγαίνει από την ψυχή ζωντανεύει το κλαρίνο και το κάνει να ξεχωρίζει».

Ο Βασίλης Σαλέας γεννήθηκε το 1958 στο Μεσολόγγι και έναν χρόνο αργότερα βρέθηκε στην πρωτεύουσα, καθώς μετακόμισαν οι γονείς του σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Μεγάλωσε σε οικογένεια μουσικών και το γεγονός ότι ασχολήθηκε με τη μουσική ήταν φυσικό επακόλουθο. Ο πατέρας του Νικόλας και ο θείος του Βασίλης ήταν οι πρώτοι δάσκαλοί του στο κλαρίνο.

Από τα εννέα του χρόνια παίζει κλαρίνο και συγκεντρώνει τον θαυμασμό των οικείων του και όχι μόνο, ενώ στα 11 του εμφανίζεται ήδη σε χώρο διασκέδασης στην Πάτρα. Σε ηλικία 14 χρόνων προχωρεί στο πρώτο δισκογραφικό εγχείρημά του, που είναι ένα 45άρι δισκάκι. Λίγα χρόνια αργότερα παίζει τακτικά σε ηχογραφήσεις δίσκων διάφορων δημοτικών τραγουδιών (με τον Αλέκο Δήμου, τη Σοφία Κολλητήρη, την Εφη Γεωργακοπούλου και άλλους γνωστούς τραγουδιστές του είδους) βάζοντας τη σφραγίδα του στο κλαρίνο.

Χρόνο με τον χρόνο το όνομά του γίνεται συνώνυμο του σολίστα του κλαρίνου, με αποτέλεσμα οι πολύ ξεχωριστές συνεργασίες του με μεγάλους συνθέτες, όπως είναι ο Διονύσης Σαββόπουλος (στον δίσκο «Τραπεζάκια έξω»), ο Σταμάτης Σπανουδάκης (συνεργάστηκαν στο soundtrack της ταινίας «Πέτρινα χρόνια» καθώς και στους δίσκους «Αλέξανδρος» και «Εδώ κάτι συμβαίνει»), ο Μίμης Πλέσσας (στον δίσκο «Chryssalis»), ο Μίκης Θεοδωράκης (στον δίσκο «Λιτανεία») και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (στο «Οραμα» και στον δίσκο με τίτλο «Fasma», που περιλαμβάνει δημιουργίες του βραβευμένου με Οσκαρ συνθέτη, αλλά και των Σταμάτη Κραουνάκη, Γιώργου Καζαντζή και Λουκά Θάνου).

Η προσωπική δισκογραφία

Ο Βασίλης Σαλέας, το ιδιαίτερο στιλ του οποίου έχει επαινεθεί από τους ειδικούς στη μουσική διεθνώς, έχει φανατικούς οπαδούς στην Τουρκία, όπου το άλμπουμ με τον τίτλο «Travelling the World» έγινε δεκτό με διθυραμβικές κριτικές. Η προσωπική δισκογραφία του περιλαμβάνει τους δίσκους «Χορέψτε με τον Βασίλη Σαλέα», «Η πνοή του ουρανού», «Το χρυσό κλαρίνο του Σαλέα», «Μια βραδιά στου Σαλέα», «Ο χορός της Γης», «Ισημερία» και «Εδώ κάτι συμβαίνει».

Εχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Παρίσι, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Σίδνεϊ, Νέα Υόρκη, Μανχάταν, Τορόντο, Ντουμπάι, Μπαχρέιν και Κάννες). Τα χνάρια του ακολουθεί ο 31χρονος γιος του Νίκος Σαλέας, ο οποίος επηρεασμένος από τον πατέρα του ασχολείται με τη μουσική από τη παιδική ηλικία του και τα τελευταία χρόνια παίζει κλαρίνο σε ορχήστρες γνωστών λαϊκών κέντρων με δημοφιλείς τραγουδιστές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...