Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πέννες με πέστο βασιλικού από τον Τίμο Ζαχαράτο

Ο Τίμος Ζαχαράτος ετοίμασε στην κουζίνα της εκπομπής «Πάμε...

Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν γίνει ήδη 41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία...

Σοβαρές αλλαγές στα σχολεία, που θα οδηγήσουν στην ισχυροποίηση...

Αποτύπωμα στη σκανδάλη της καραμπίνας δείχνει ότι ο 36χρονος σκότωσε τη...

Επιβεβαιώθηκε η δολοφονία της 63χρονης γυναίκας από τον ίδιο...

Βροχή οι καταγγελίες γυναικών στην Κρήτη για ενδοοικογενειακή βία

Διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες γυναικών στην...

«Μαμά πεινάω»

Πάτρα: Θλιβερές ιστορίες παιδιών που ζουν σε συνθήκες ασιτίας

Μόλις λίγες ώρες πριν από το (σημερινό) κρίσιμο Eurogroup, με τη χώρα να στενάζει από τη λιτότητα, η αποκάλυψη ότι η πείνα έχει προκαλέσει κατάθλιψη και νευρική ανορεξία σε παιδάκια (!) μοιάζει με γροθιά στο στομάχι!

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Θλιβερές ιστορίες που φέρνουν δάκρυα στα μάτια με πρωταγωνιστές αθώα ανήλικα καταδεικνύουν την τραγική καθημερινότητα στην Ελλάδα.

Οπως αυτή στην Πάτρα, όπου ζει η 4χρονη Αναστασία μαζί με τη 10χρονη αδελφή της Μαρία και τους γονείς τους. Ο πατέρας και η μητέρα εργάζονταν στο Δημόσιο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έμειναν άνεργοι. Στο διαμέρισμα δεν μπαίνουν χρήματα, ούτε… φαγητό. Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του συλλόγου Φωτεινό Αστέρι Χρήστος Σπηλιόπουλος επισκέφτηκε την οικογένεια.

Οπως είπε στην «Espresso», η καρδιά του ράγισε όταν η μικρή Αναστασία τού είπε κοιτάζοντάς τον με τα μεγάλα μάτια της: «”H κοιλίτσα μου μιλάει!” “Και τι σου λέει η κοιλίτσα σου, ματάκια μου;” τη ρώτησα, για να μου απαντήσει: “Πεινάω”! Εμεινα άναυδος, δεν ήξερα τι να πω. Και τα δύο παιδιά βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Οι συγγενείς τους το ίδιο. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες πόσο να βοηθήσουν με μία πενιχρή σύνταξη; Και 400 ευρώ τον μήνα να παίρνουν, ποιες ανάγκες να πρωτοκαλύψουν;

»Οι κοινωνικές λειτουργοί μας προσπαθούν να βοηθήσουν ψυχολογικά. Δεν είναι υπερβολή να σας πω ότι έπειτα από επισκέψεις σε σπίτια με παιδιά γυρίζουν κλαμένες! Οπως σε μία περίπτωση πριν από λίγο καιρό, όπου ένα παιδάκι είχε τραφεί με μόνο ένα αβγό για δύο ολόκληρες ημέρες!».

Ακόμη πιο τραγική περίπτωση είναι μιας 7χρονης, η οποία διαγνώστηκε στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας ότι πάσχει από νευρική ανορεξία και παρακολουθείται από παιδοψυχολόγους! «Οταν το μικρό στομάχι έχει συνηθίσει στην ασιτία και από πίσω κρύβεται κι ένα είδος κατάθλιψης, τότε είναι αναπόφευκτη η νευρική ανορεξία ακόμη και στην ηλικία των επτά!» 

Προβλήματα

«Η απελπισία των γονιών, οι οποίοι δεν βλέπουν μπροστά τους φως κι ελπίδα και μεταφέρουν τα προβλήματα στα παιδιά τους, καθρεφτίζεται σε αυτά» λέει ο κ. Σπηλιόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι για καταστάσεις με πρωταγωνιστές παιδιά έχουν ενημέρωση ακόμη και από δασκάλους, οι οποίοι παρατηρούν μείωση της συγκέντρωσης και της απόδοσης στους μαθητές τους.

Αστεγη η μικρή που έτρωγε μόνο πατάτες

Κάθε άλλο παρά καλή εξέλιξη έχει -δυστυχώς- η υπόθεση μιας άλλης μικρής Αναστασίας, επίσης στην Πάτρα, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο τον περασμένο Μάρτιο, όταν αποκαλύφθηκε ότι η (διαζευγμένη και άνεργη) μητέρα της και η γιαγιά της δεν είχαν να της δώσουν τίποτε άλλο να φάει παρά μόνο πατάτες!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οχτώ ετών κοριτσάκι και οι δύο γυναίκες (30 και 50 ετών), οι οποίες εξακολουθούν να είναι άνεργες, βρέθηκαν στον δρόμο, αφού ο ιδιοκτήτης του σπιτιού τούς έκανε έξωση και τώρα μένουν προσωρινά σε φιλικό σπίτι.

«Μου τηλεφώνησαν την Πέμπτη και με εκλιπαρούσαν για σπίτι. Τους είπα να κοιτάξουν στον δήμο που έχει μία υπηρεσία για αστέγους, μήπως και τους βάλουν στο πρόγραμμα αυτό» λέει ο Χρήστος Σπηλιόπουλος.

Η Αναστασία είχε νοσηλευτεί στο Καραμανδάνειο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων με προβλήματα στο αναπνευστικό. Οταν έγινε καλά, έπαθε ουρολοίμωξη, όμως οι γιατροί τής έδωσαν εξιτήριο συστήνοντάς της φαρμακευτική αγωγή με αντιβίωση και καλή διατροφή.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...