Πυραμίδες στον κόκκινο πλανήτη

Οι δύο σχηματισμοί στον Αρη και στον νάνο Δήμητρα πυροδότησαν νέα σενάρια για εξωγήινη ζωή

Δύο ανακαλύψεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες μοιάζουν βγαλμένες από επεισόδιο της θρυλικής σειράς «X-Files». Την αρχή έκαναν οι κυνηγοί εξωγήινων, χιλιάδες χρήστες του Internet οι οποίοι ξεψαχνίζουν κάθε εικόνα από αυτές που δημοσιεύει η NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες, και επιστήμονες από διαστημικές μελέτες και εξερευνήσεις.

Οι χρήστες αυτοί αναζητούν στις εικόνες σημάδια και ίχνη της ύπαρξης νοήμονος ζωής. Συνήθως εντοπίζουν αντικείμενα στο Διάστημα που μοιάζουν με UFO ή κάποιους σχηματισμούς πάνω στην επιφάνεια πλανητών, δορυφόρων και αστεροειδών που μοιάζουν να έχουν δημιουργηθεί από κάποιον. Οι κυνηγοί εξωγήινων εντόπισαν 4r3q4tq4we 2σε μια νέα φωτογραφία που έστειλε το ρομπότ Opportunity, το οποίο εξερευνά τον Αρη, κάτι που μοιάζει έντονα -είναι η αλήθεια- με μικρή πυραμίδα.

Οι ισχυρισμοί

Η πυραμίδα αυτή έχει μέγεθος παρόμοιο με εκείνο ενός αυτοκινήτου, αλλά οι θιασώτες της εξωγήινης ζωής υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι απλώς η κορυφή μιας μεγαλύτερης κατασκευής που είναι θαμμένη κάτω από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

Μάλιστα για να ενισχύσουν τον ισχυρισμό τους οι κυνηγοί που εντόπισαν την πυραμίδα υποστηρίζουν ότι στο πακέτο των εικόνων από την ίδια περιοχή, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τη NASA, η πυραμίδα απουσίαζε. Καταγγέλλουν δηλαδή ότι την αφαίρεσαν από τις εικόνες για να μην υπάρξει περαιτέρω μελέτη της. Οπως έχει συμβεί και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα φυσικό γεωλογικό σχηματισμό που λόγω των φωτοσκιάσεων στον κόκκινο πλανήτη μοιάζει τεχνητός.

Το διαστημικό σκάφος «Dawn»

Λίγα 24ωρα μετά την ιστορία που ξέσπασε με την πυραμίδα στον Αρη το διαστημικό σκάφος «Dawn», που εδώ και λίγους μήνες εξερευνά τον πλανήτη νάνο Δήμητρα, έστειλε νέες φωτογραφίες από αυτόν, στις οποίες 4r3q4tq4we 1ξεχωρίζει ένας μεγάλος όγκος σε σχήμα πυραμίδας. Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις των εικόνων, πρόκειται για ένα μεγάλο όρος με πυραμιδικό σχήμα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το όρος αυτό έχει μέγεθος παρόμοιο με το Λευκό Ορος των Αλπεων (το γνωστό Mont Blanc), έχει δηλαδή ύψος περίπου 5.000 μέτρα. Το όρος βρίσκεται σε μια μεγάλη επίπεδη περιοχή, γι’ αυτό ξεπροβάλλει με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο.

Το «Dawn» βρίσκεται αυτό το διάστημα σε ύψος περίπου 4.000 χλμ. από την επιφάνεια της Δήμητρας. Τον Δεκέμβριο όμως θα βρεθεί σε απόσταση μόλις 360 χλμ. από την επιφάνεια του πλανήτη νάνου και αναμένεται να καταγράψει νέες, πολύ κοντινές και λεπτομερείς εικόνες, οι οποίες ίσως φωτίσουν κάποια από τα μυστήρια της Δήμητρας ή ίσως αναδείξουν νέα…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ