Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Έμεινε μόνο με τις υποσχέσεις ο Μάρκος Σεφερλής

Του την έφερε ο Σκάι; Χωρίς το «Ορκιστείτε, παρακαλώ»...

«Terror»: Όσα έζησαν στην πρεμιέρα οι celebrities καλεσμένοι

Τον... τρόμο έζησαν η Σία Κοσιώνη, η Πέμυ Ζούνη,...

Νατάσα Καραμανλή: Η φιλία της με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων

Μια φιλία ζωής γράφει συνεχώς και νέα κεφάλαια. Ο...

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Σε διπλό ταμπλό στον Alpha;

Δεύτερη εκπομπή, ναι, αλλά σόου όχι! Στα μονοπάτια του...

Παρέμβαση Καραμανλή!

«Διάγγελμα» υπέρ του «ναι», αλλά με πολλαπλά μηνύματα και διαφοροποιήσεις από την επίσημη γραμμή της Ν.Δ.

«Ε-ε-ρχεται» λέει η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της Κεντροδεξιάς (και όχι μόνο), που είδε τον Καραμανλή ύστερα από πέντε χρόνια να σπάει τη σιωπή του με μια δήλωση που σηματοδοτεί τις εξελίξεις για την επόμενη μέρα.

Ο Κώστας Καραμανλής με την εμφάνισή του έστειλε πολλαπλά μηνύματα με φόντο μια φωτογραφία του εθνάρχη και με τον δικό του τρόπο δήλωσε παρών στις εξελίξεις, καθώς για πρώτη φορά δεν απέκλεισε το θέμα της επιστροφής έξω από λογικές κομματικού ανταγωνισμού και σκοπιμοτήτων. Με την εμφάνισή του παρέπεμψε ευθέως στον πολιτικό λόγο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ήταν εθνικός και υπερβατικός.

Παράλληλα ο Κώστας Καραμανλής μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας παραδεχόμενος ότι έκαναν λάθη και οι Ελληνες πολιτικοί αλλά και σοβαρά σφάλματα στην αντιμετώπιση της κρίσης οι εταίροι μας. Με αυτόν τον τρόπο διαφοροποιήθηκε από την πολιτική που μέχρι τώρα επικρατούσε στον χώρο και αποδεχόταν τις δικές μας ευθύνες λησμονώντας παράλληλα το ποιος έδινε την καταστροφική συνταγή, την οποία στο παρελθόν η Ν.Δ. καταδίκαζε. Με την παρέμβασή του ο Καραμανλής πέτυχε και κάτι ακόμη: έβαλε τέλος σε όσους επί μήνες έκαναν σπέκουλα στο όνομά του και βυσσοδομούσαν σε βάρος του υποστηρίζοντας ότι στήριζε τον Τσίπρα!

Ο Κώστας Καραμανλής στο μήνυμά του τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση, αναμφίβολα, έχει πολλές αδυναμίες στη λειτουργία της. Και προφανώς οι εταίροι μας έκαναν σφάλματα σοβαρά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Βεβαίως, λάθη κάναμε και εμείς. Και οι οδυνηρές συνέπειες αυτών των λαθών έχουν επιβαρύνει πολλούς συμπολίτες μας. Ομως η πραγματικότητα αυτή δεν μεταβάλλει τη ζωτική ανάγκη της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και, ακόμη περισσότερο, στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Η παραμονή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν επιβάλλεται μόνο για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, αφού τυχόν έξοδός μας από αυτήν θα συνεπαγόταν αδιανόητα μεγαλύτερο κόστος και θυσίες, πρωτίστως από τους πιο αδύναμους. Επιβάλλεται, πάνω από όλα, για λόγους εθνικούς.

Και ο Κώστας Καραμανλής κατέληξε: «Μοιράζομαι αυτές τις σκέψεις μαζί σας, όχι γιατί έχω οποιαδήποτε προσωπική επιδίωξη. Το τελευταίο που επιθυμώ είναι να εμπλακώ σε κομματικούς ανταγωνισμούς και διαμάχες. Αισθάνομαι όμως την υποχρέωση να σας πω, όπως πάντα, την αλήθεια. Την Κυριακή λέμε ναι στην Ευρώπη. Με σύνεση, με ενότητα, με εθνικό φρόνιμα, με σεβασμό στις θυσίες των Ελλήνων».

«Βόμβα» χρέους από το ΔΝΤ

Το θέμα του χρέους αποτελεί μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση, καθώς πάνω στις αποφάσεις για τυχόν αναδιάρθρωσή του ίσως και να βάσιζε όλες τις ελπίδες της. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη -κατά βάση το Βερολίνο- μάλλον χρησιμοποιούσε μισόλογα για το θέμα, αφήνοντας τις όποιες εξελίξεις για το μέλλον, πάντα υπό προϋποθέσεις. Και κάπου στη… μέση βρίσκεται το ΔΝΤ που άλλοτε πίεζε για ελάφρυνση χρέους και άλλοτε έριχνε τους τόνους. Ωστόσο, λίγο πριν από την «ώρα μηδέν» ετοιμάζεται να ρίξει «βόμβα».

Το ΔΝΤ φέρεται έτοιμο να αλλάξει τους όρους για τη συζήτηση της επόμενης μέρας βάζοντας στο τραπέζι μια έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο η κρίση του ΔΝΤ φέρνει τη σφραγίδα «μη βιώσιμο»! Σε έκθεσή του αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται χρηματοδότηση 52 δισ. ευρώ έως το 2018, ενώ προτείνει απομείωση χρέους με παρεμβάσεις, μέχρι και «κούρεμα».

Η Λαγκάρντ

Βέβαια, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνεντεύξεις της έχει θέσει κάποιες προϋποθέσεις για το πώς το ΔΝΤ θα αντιμετωπίσει το σχετικό ζήτημα μετά το δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι «δοθέντος του πού βρισκόμαστε, υποθέτω ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο να δούμε μια σοβαρή πρωτοβουλία για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και έπειτα από αυτό να ακολουθήσει η άλλη πλευρά, μειώνοντας το ελληνικό χρέος». Ωστόσο η τοποθέτηση του ΔΝΤ οριοθετεί και τη στάση του απέναντι στην ευρωζώνη, μόνιμη θέση της οποίας ήταν ότι το ελληνικό χρέος με το πρόγραμμα ήταν βιώσιμο.

Προσλήψεις στο παρά ένα του δημοψηφίσματος

Σε μπαράζ κρατικών προσλήψεων και προκηρύξεων σε Αττικό Μετρό, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ΕΡΤ ή άλλους φορείς προχώρησε η κυβέρνηση και μάλιστα σε μια συγκυρία που βγάζει μάτια ως προς τη σκοπιμότητα αυτών των αποφάσεων. Και τούτο διότι οι εκατοντάδες (ή μήπως χιλιάδες;) προσλήψεις στο Δημόσιο δεν έγιναν απλώς στα πρόθυρα της τεχνικής χρεοκοπίας της Ελλάδας αλλά και ελάχιστα 24ωρα πριν από τη διεξαγωγή του κρισιμότατου δημοψηφίσματος που θα καθορίσει την τύχη της χώρας! Η κυβέρνηση, σε ένα ρεσιτάλ ρουσφετολογίας, με τις τράπεζες κλειστές, τους πολίτες και τους επιχειρηματίες να στενάζουν και τους συνταξιούχους να ζουν τον δικό τους γολγοθά, απέδειξε ότι δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν. 

Ελαβε αποφάσεις που σαφώς εγείρουν ζήτημα ηθικής τάξης και… αριστερής συνείδησης και ιδεολογίας, καθώς έγιναν πάνω στην αναμπουμπούλα, την ώρα που η χώρα βρισκόταν με το ένα πόδι εκτός Ε.Ε. και αποκομμένη από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος.

Αυτό φαίνεται εννοούν στην κυβέρνηση ως… καλύτερες μέρες. Κοντά στους εκατοντάδες εργαζομένους που μπήκαν στην ΕΡΤ, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μερικοί εκ των οποίων επανέρχονται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, στο πλαίσιο επαναλειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χ. Σπίρτζης μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλο άνοιγε τον δρόμο για την επαναπρόσληψη και 230 υπαλλήλων στην Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας (ΑΜΕΛ).

Οι συμβάσεις

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό από συνολικά 285 άτομα, των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν σε συνέχεια του πορίσματος του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, βάσει του οποίου οι προσλήψεις αυτές ήταν υπεράριθμες και πραγματοποιήθηκαν χωρίς αξιολογικά κριτήρια. Βέβαια, οι κ.κ. Σπίρτζης και Κατρούγκαλος εφάρμοσαν το περιεχόμενο της τροπολογίας που ψηφίστηκε προ μηνών. Ωστόσο, η ένσταση των ανθρώπων της αγοράς αλλά και της ίδιας της κοινωνίας δεν έχει να κάνει τόσο με τους εργαζομένους, αλλά κυρίως με τη χρονική συγκυρία κατά την οποία υλοποιείται! Διότι ακούγεται σαν το… «βόλεμα στα δικά μας παιδιά 3-4 μέρες πριν από την κάλπη».

Επίσης, προχωρά η διαδικασία προκήρυξης για προσλήψεις 100 επιπλέον εργαζομένων στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, στην Ορεστιάδα. Κατά πληροφορίες έχουν γίνει πάνω από 3.700 προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού στο Δημόσιο (π.χ. σχολικοί φύλακες οι οποίοι επιστρέφουν στους δήμους, διοικητικοί υπάλληλοι στα ΑΕΙ κ.λπ., ενώ έχουν προκηρυχθεί 1.295 θέσεις εποχικού προσωπικού σε δήμους, πανεπιστημιακά ιδρύματα και μουσεία της χώρας). Ολα αυτά γίνονται με τη χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση τεχνικής χρεοκοπίας και εν μέσω… προεκλογικής περιόδου για το δημοψήφισμα της Κυριακής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 

r3q4r234t3t 1Η Ανγκελα το έριξε στο ντονέρ

Η συζήτηση για την Ελλάδα στο γερμανικό Κοινοβούλιο άνοιξε την όρεξη στην Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ωστόσο έσπευσε να καλύψει τη λιγούρα της με τουρκική κουζίνα. Η καγκελάριος ξέχασε πάνω στην πείνα της ακόμη και τους τύπους, τρώγοντας το ντονέρ που της πρόσφερε ο Τούρκος υπεύθυνος του κέτερινγκ των Χριστιανοδημοκρατών με το χέρι. Οπως δήλωσε μάλιστα ο ίδιος σε τουρκικό μέσο, η Μέρκελ αγαπά το ντονέρ.

Κλόουν στο «Panorama» 

r3q4r234t3t 3Μεταμφιεσμένους ως κλόουν παρουσιάζει το ιταλικό περιοδικό «Panorama» τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη στο εξώφυλλό του που αναφέρει ότι «έγιναν από επαναστάτες υπερασπιστές των δαπανών και των προνομίων». Ο Γιάνης Βαρουφάκης, από την άλλη, μιλώντας στο Bloomberg δεν τους διέψευσε, αφού είπε ότι «δεν είναι πρέπον» για εκείνον να σταθεί στην ουρά των ATM. «Εγώ και η γυναίκα μου πρέπει να είμαστε οι μόνοι Ελληνες που δεν το έχουμε κάνει» πρόσθεσε. Κατά τα λοιπά, ο 54χρονος υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την παραίτησή του σε περίπτωση που την Κυριακή κερδίσει το «ναι» στην πρόταση των δανειστών, την οποία ο ίδιος, όπως είπε γλαφυρά, δεν υπογράφει «ακόμα κι αν ήταν να του κοπεί το χέρι». «Δεν υπογράφω τίποτα που δεν προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους» τόνισε.

 

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διαζύγιο για γνωστή πρωταγωνίστρια; Κανείς δεν θα περίμενε αυτόν τον χωρισμό

Η πρωταγωνίστρια και θεατρικός συγγραφέας ακούγεται πως βρίσκονται μια ανάσα πριν το διαζύγιο αλλά ακόμα δε διαψεύσθηκε ή επιβεβαιώθηκε κάτι.

Το ξανθό κοριτσάκι της φωτογραφίας είναι σήμερα ταλαντούχα ηθοποιός

Πόζαρε στον φωτογραφικό φακό των γονιών της μερικά χρόνια πριν η μικρούλα της φωτογραφίας.

Την αγαπήσαμε ως ξανθιά αλλά υπήρξε μια κούκλα και καστανή!

Εντελώς αγνώριστη η όμορφη κοπέλα της φωτογραφίας καθώς δε θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή της εικόνα.

Η αντίδραση του 45χρονου παλαιοχριστιανού όταν ο Γιώργος Λιάγκας τον ρώτησε περί αιμομιξίας

Ο Γιώργος Λιάγκας φιλοξένησε στο πλατό της εκπομπής «Το...

Μάρθα Βούρτση: Σπάνια δημόσια εμφάνιση για τη σπουδαία ηθοποιό στα 87 της

Η Μάρθα Βούρτση υπήρξε από τις πιο σπουδαίες ηθοποιούς...

Διαγνώστηκε με μετωποκροταφική άνοια γνωστή παρουσιάστρια

Δύσκολες στιγμές περνάει γνωστή παρουσιάστρια γιατί διαγνώστηκε με μετωποκροταφική άνοια.

Τρελά ερωτευμένη η Χριστίνα Αλεξανιάν – Αυτός είναι ο άντρας της ζωής της!

Η Χριστίνα Αλεξανιάν έχει βρει την απόλυτη ευτυχία στο...