Κίνδυνος από τα αντιβιοτικά για τα παιδιά

Σύμφωνα με έρευνα, η πολλαπλή χρήση μπορεί να «γεννήσει» σοβαρές παθήσεις

Η αυξημένη χρήση αντιβιοτικών στις μικρές ηλικίες μπορεί να επηρεάζει τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει πρόσφατη μελέτη στο Langone Medical Center της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στις ΗΠΑ μόνο το 2011 συνταγογραφήθηκαν 262.000.000 δόσεις αντιβιοτικών, αριθμός που αντιστοιχεί σε 848 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους! Oπως εξηγούν οι ερευνητές, η χρήση αντιβιοτικών είναι υψηλότερη στα παιδιά με ηλικία κάτω των 10 ετών, με το μέσο παιδί να λαμβάνει τρεις δόσεις αντιβιοτικών μέχρι την ηλικία των 2 ετών και 10 δόσεις μέχρι την ηλικία των 10 χρόνων!

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόωρη έκθεση σε αντιβιοτικά μπορεί να επηρεάσει την υγεία ενός παιδιού.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, για παράδειγμα, το ιατρικό περιοδικό «Medical News Today» δημοσίευσε μια μελέτη που συνδέει την πολλαπλή χρήση αντιβιοτικών πριν από την ηλικία των 2 ετών με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, ενώ μία άλλη μελέτη συνδέει τη χρήση αντιβιοτικών από παιδιά με τον αυξημένο κίνδυνο για νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον δρα Μάρτιν Μπλέιζερ, λαμβάνοντας υπόψη τους τις παλαιότερες μελέτες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πειράματα με δύο ομάδες ποντικιών.

Αύξηση βάρους

Στα πειραματόζωα της πρώτης ομάδας χορηγήθηκαν οι αντίστοιχες δόσεις και συνδυασμοί αντιβιοτικών που λαμβάνει ένα παιδί τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του, ενώ αυτά της δεύτερης ομάδας δεν πήραν κανένα φάρμακο.

Σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν είχαν λάβει κανένα αντιβιοτικό, εκείνα στα οποία είχε χορηγηθεί ένας τύπος ή συνδυασμός φαρμάκων παρουσίασαν αύξηση βάρους και μεγαλύτερη ανάπτυξη στα κόκαλα.

Το εντυπωσιακό όμως ήταν ότι η λήψη αντιβιοτικών μετάλλαξε το μικροβίωμα του εντέρου, τη σύνθεση δηλαδή των μικροβίων στο έντερο.

Οπως εξήγησε ο δρ Μπλέιζερ, τα αντιβιοτικά άλλαξαν την «οικολογία» του μικροβιώματος σε ό,τι αφορά την αφθονία των οργανισμών, την ποικιλομορφία τους και τη φύση της σύνθεσής τους».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ